• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kérdések és válaszok a HPV oltásról

Egészségmagazin 2019.08.15 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Kérdések és válaszok a HPV oltásról

Mikor ellenjavallt a HPV oltás? Milyen mellékhatásai vannak? Meg kell ismételni? Mikor lehet beadatni?

A méhnyakrák megelőzésében a rendszeres szűrés mellett igen nagy szerepe van a HPV elleni oltásnak, friss tanulmányok szerint hatására az utóbbi időkben jelentősen visszaszorul a méhnyakrákos megbetegedések száma. A vakcinával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és azok válaszait dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokban is jártas nőgyógyásza szedte össze. 

A British Medical Journal orvosi folyóirat legfrissebb számában /BMJ 2019;365:l1161/ megjelent összehasonlító tanulmány szerint drasztikusan lecsökkent a méhnyakrákhoz vezető esetek / CIN I,II,III / és ezzel a rákos megbetegedések száma, mióta bevezették a lányok rutin HPV oltását. Az Egyesült Királyságban ugyanis a 12-13 évesek kötelezően megkapják a vakcinát, és egy nagy létszámú kutatás során azt találták, hogy az oltás hatására közel 90 százalékban visszaszorult a méhnyakrákot megelőző állapotok előfordulása az országban.

Mikor lehet beadatni?

Iskolai oltóprogram keretein belül a 12 évüket betöltött, 7. osztályos tanulók kapják meg térítésmentesen, ám a célcsoport a 9-15 éves korosztály- esetükben 2 oltás is elegendő, ám 15 éves kor felett már 3 injekció kell a védelemhez.

Felnőttként is igényelhetem?

Igen, de az oltás hatékonysága lecsökken az életkorral, azoknál érdemes, akik nem monogám párkapcsolatban élnek, mert bármikor meg- és újrafertőződhetnek, így ők is ki vannak téve a méhnyakrák veszélyének. Viszont érdemes tudni, hogy ekkor már nem térítésmentes.

100%-os védelmet nyújt?

Bár az oltás hatására jelentősen csökken a méhnyakrákos megbetegedések száma, érdemes tudni, hogy 100%-os védelmet nem nyújt, mivel az oltás “csak” a potenciálisan legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet.

Onnantól kezdve nem is kell járnom szűrésekre?

Attól még, hogy valaki beadatta magának a HPV elleni védőoltást, ugyanolyan fontos, hogy évente járjon a szűrésekre! Egyrészt azért, mert az oltás csak bizonyos – a leggyakoribb- rákos megbetegedést okozó vírusoktól véd, másrészt egyéb ellenőrzéseket is végez az orvos ekkor (pl. Mellek, petefészkek, méhűr). Csak az időben megkezdett kezelés lehet elég hatásos, ez a szűrés lényege.

Milyen mellékhatásai vannak?

Bár több rémhír kering az oltással kapcsolatban különböző fórumokon, ám mivel nem tartalmaz elő vírust, az nem képes mehnyakrákot okozni! Mellékhatásokkal azonban természetesen járhatnak, mint bármelyik védőoltás, azok jellemzően a következők: viszketés, duzzanat, bőrpír, érzékenység az oltás helyén, néha émelygés, fejfájás, még ritkábban hőemelkedés- mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokban is jártas nőgyógyásza.

Meg kell ismételni?

A HPV oltás legalább 8-10 évig magas szintű védettséget biztosít ( valószínűleg tovább is).Viszont ehhez 3 (fiatalabbaknál, 15 éves kor alatt, 2) oltásra van szükség. Nincs ismétlő oltás.

Milyen vizsgálatok szükségesek előtte?

Az oltás előtt érdemes a szexuálisan aktív lányok/nők rákszűrése. Ellenben HPV szűrés nem feltétlenül szükséges, mivel, ha pozitív az eredménye, úgy is érdemes beadatni a vakcinát, mivel más HPV típusok ellen is védelmet biztosít.

Mikor ellenjavallt a HPV oltás?

Terhesség, lázas állapot / betegség alatt.

Legolvasottabb cikkeink