• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kései anyaság: őszintén az akadályokról

Egészségmagazin 2018.06.08 Forrás: Weborvos
Kései anyaság: őszintén az akadályokról

A megfelelő szakmai segítség és felügyelet mellett 30, sőt 40 év fölött is van esély a teherbe esésre, egészséges gyermek születésére.

A késői gyermekvállalás ma már egyáltalán nem tűnik kirívónak. Azonban akár egyéni választás az oka, akár fogantatási problémák állnak a kitolódó családalapítás hátterében, jó hír, hogy egyúttal az orvoslás is mind fejlettebbé válik. Egyre több módszer létezik arra, hogy a nőknek mind komolyabb esélyük nyíljon a későbbi életkorban megismerni az anyaság érzését. Érdemes tehát segítséget kérni!

A késői gyermekvállalás trendszerűvé válását mutatja, hogy mind több kutatás foglalkozik annak kockázataival és hívja fel a figyelmet a nők edukálásának fontosságára. Függetlenül attól, hogy valaki önszántából tolja későbbre a családalapítást vagy meddőségi okból kifolyólag nem sikerült teherbe esnie, alaposan körül kell járnia és meg kell ismernie a lehetséges akadályokat és veszélyeket. 30 év felett a kor előrehaladtával ugyanis nemcsak drasztikusan csökken a női petesejtek száma, de megnőhet a terhességi cukorbetegség esélye, nagyobb a terhességi magas vérnyomás kockázata és vetélés is nagyobb százalékban következhet be: míg a 35 év alattiaknak 15-20 százalék, addig a 35-45 éves kismamáknak 20-35 százalék esélyük van a vetélésre. 45 évesen 19 kismamából 1 Down szindrómás gyermeket vár. Ez az arány 35 évesen 1 a 240-hez, 25 évesen pedig 1 az 1064-hez. 

A 40 az új 30

A számok talán riasztóak lehetnek, ez azonban még nem ok arra, hogy bárki feladja a családalapításra vonatkozó álmait. Hazai és nemzetközi szinten is bőven akad pozitív példa. Számos híresség vállalt viszonylag későn gyermeket: Kirsten Dunst 35 évesen az első, Kate Hudson 39 évesen a harmadik gyermekét várja, a hazai sztárok közül Farkasházi Réka 40 évesen a harmadik babájával várandós. Továbbá mi sem bizonyítja jobban azt, hogy nem szabad feladni, minthogy Kapócs Zsóka endometriózisa mellett, hat év kitartó próbálkozás után 38 évesen szülte meg gyermekét. Nincs lehetetlen: a megfelelő szakmai segítség és felügyelet mellett, egészséges és sportos életmód kialakításával 30, sőt 40 év fölött is van esély a teherbe esésre, s ami még fontosabb, egészséges gyermek születésére.

Maradjunk realisták, de ne pesszimisták!

A legfontosabb, hogy kérjük szakorvos segítségét, aki a kórtörténet és a szükséges vizsgálatok alapján kideríti, mi állhat a sikertelenség hátterében és segíthet a hatékonyság javításában. Nem ritkán már az egészséges étrend, a tudatos és stresszmentes életmód is sikert hozhat. De vannak esetek, amikor hormonális terápiával, beleértve a tüszőérést serkentő kezeléseket, vagy egy kisebb sebészeti beavatkozással érhetjük el a kívánt eredményt. A felmerülő problémák függvényében előfordulhat, hogy a mesterséges megtermékenyítés irányába szükséges lépni. Az orvostudomány fejlődésének hála ma már többek között egy előretöltött injekciós toll segítségével akár a páciens is beadhatja magának a megfelelő, megtermékenyülést elősegítő hormont. A mind pontosabbá váló diagnosztikai eszközöknek, az előzetes családtervezésnek és a folyamatos orvosi konzultációnak hála pedig a késői szülés ma már jóval biztonságosabb, mint akár 10 évvel ezelőtt. Az egyik legfőbb titok azonban a pozitív hozzáállás: el kell hinni, hogy összejöhet. Aki 30-40 évesen gyermekvállaláson töri a fejét, jobb, ha elfelejti a „Mi lett volna, ha…” típusú gondolatokat, nem aggódik amiatt, hogy esetleg elkésett bármivel, hanem proaktívan elkezd a megfelelő lehetőségek és módszerek után kutatni, mert könnyen lehet, hogy olyan megoldásra talál, amiről addig nem tudott.

A tartós párkapcsolatok pozitívumait hangsúlyozó és a tudatos családtervezés fontosságát hirdető Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés megújult weboldalán további hasznos írások olvashatók a késői gyermekvállalásról, a meddőség kezeléséről és a teherbe esést segítő módszerekről.

Legolvasottabb cikkeink