• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kiket veszélyeztet leginkább a pitvarfibrilláció?

Egészségmagazin 2020.09.10 Forrás: Weborvos
Kiket veszélyeztet leginkább a pitvarfibrilláció?

Ha a szívpitvarokban lévő vér egy része nem áramlik tovább a szívkamrákba, megalvadhat, s később vérrögök alakulhatnak ki elzárva az agyi ereket.

Az előrejelzések szerint a pitvarfibrilláció 2060-ra több mint 14 millió 65 évesnél idősebb embert érint majd Európában.[1] Azonban a betegség nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti, hanem egyre több fiatalt is. A leggyakrabban előforduló szívritmuszavart nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a pitvarfibrilláció ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának kockázatát. A szeptemberi Pitvarfibrilláció Tudatosság Hónap alkalmából összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

Legyünk körültekintőek!

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. Világszerte körülbelül 33,5 millió beteg él együtt ezzel a betegséggel[2], Magyországon évente körülbelül 200 ezer embert diagnosztizálnak. Tünetei eltérők, legtöbb esetben azonban a légszomj, szédülés, fáradékonyság, mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés, magas vérnyomás, tüdőbetegség, túlsúly vagy a csökkent fizikai teljesítőképesség utalhat a betegségre.[3] A Statista 2017-es adatai alapján[4] összességében véve eddig több férfit, mint nőt érintett, ám jelenleg a női lakosságot veszélyezteti leginkább, a kor előrehaladtával pedig kialakulásának esélye növekszik.[5].  Ügyeljünk az árulkodó jelekre, hiszen ez a betegség akár a stroke előfutára is lehet.[6] 

A stroke kialakulása és következménye

A stroke kialakulhat a nem megfelelő szívműködés miatt. Ilyenkor a szívpitvarokban lévő vér egy része nem áramlik tovább a szívkamrákba. A vér ezáltal megalvadhat, amelyből később vérrögök alakulhatnak ki, elzárva az agyi ereket. Hazánkban hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint évente, világszerte pedig a harmadik leggyakoribb a halált kiváltó tényezők között Európában.[7] Amennyiben valakinél pitvarfibrillációt diagnosztizálnak, az orvos az esetek túlnyomó többségében véralvadásgátló terápiát rendel el, ezzel csökkentve a stroke kialakulásának kockázatát.

Rizikófaktorok

A pitvarfibrilláció akár örökletes is lehet. Kialakulását elősegítheti a rendszertelen mozgás, ugyanakkor a fizikailag megterhelő, túlhajszolt életmód is, a nem megfelelő étkezés, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az alvászavar, de különféle krónikus betegségek (mint például a diabétesz vagy az asztma), a már diagnosztizált szívbetegség, valamint a magas vérnyomás is.[8] Pulzusunk rendszeres ellenőrzésével nyomon követhetjük szívműködésünket[9], szívverésünk akkor megfelelő, hogyha nyugalmi állapotban egy perc alatt 60-100 ütésszámot mérünk. 

A pitvarfibrilláció megelőzése és kezelése

A pitvarfibrilláció kezelésére legtöbbször véralvadásgátló terápia szükséges. A szájon át szedhető antikoaguláns (véralvadásgátló) készítmények rendszeres használata segít csökkenteni a stroke vagy akár a trombózis kialakulásának kockázatát. Léteznek olyan gyógymódok is – mint például a szívfrekvencia- vagy szívritmus-szabályozás –, amelyek elősegítik kezelésének hatékonyságát. Ahhoz, hogy megelőzhessük az esetleges szövődmények kialakulását, fontos, hogy mielőbb felismerjük a pitvarfibrilláció jeleit. Kérjük szakorvos segítségét és rendszeresen konzultáljunk a további lépésekről! A rendszeres gyógyszeres kezelés mellett ügyeljünk káros szenvedélyeink visszaszorítására, a megfelelő étrend kialakítására, illetve a rendszeres testmozgásra is. 

[1] https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Atrial-fibrillation-set-to-affect-more-than-14-million-over-65s-in-the-EU-by-2060

[2] https://www.atrialfibrillationresearch.nl/atrial-fibrillation/

[3] http://www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/pitvarfibrillacio.php?fbclid=IwAR21aKwBlSBCyVnp-dtwVk9GbDYXKgpkPsfyKyqmfbpwqsw07sIInkJfSnQ

[4] https://www.statista.com/statistics/1117550/worldwide-af-and-flutter-prevalence/

[5] https://www.cdc.gov/heartdisease/atrial_fibrillation.htm

[6] https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehaa612/5899003 

[7] https://www.doki.net/tarsasag/stroke/info.aspx?sp=55&web_id=

[8] https://www.heart.org/en/health-topics/atrial-fibrillation/who-is-at-risk-for-atrial-fibrillation-af-or-afib

[9] https://www.bhf.org.uk/informationsupport/conditions/atrial-fibrillation

Legolvasottabb cikkeink