• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kinek segít a hisztamin diéta?

Egészségmagazin 2023.03.27 Forrás: Budai Allergiaközpont
Kinek segít a hisztamin diéta?

A diagnózis után a beteg kap egy listát azokról az ételekről, amelyeket a továbbiakban nem fogyaszthat.

A szerteágazó tünetek miatt sajnos a diagnózis sokszor elhúzódik, ám ha megvan az eredmény, akkor a megfelelő diéta gyors javulást hoz az érintettek életminőségében. A hisztamin diétáról Szkladányi-Szabó Luciával,Budai Allergiaközpont dietetikusával  beszélgettünk.

A hisztamin intolerancia tünetei

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre különböző tünetekkel reagálnak. A tünetek igen változatosak lehetnek. Jelentkezhet bőrpír, csalánkiütés, fejfájás, szédülés, heves, szívdobogás érzés, orrfolyás, orrdugulás, nehézlégzés, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés, hányinger, hányás.

Ezt az állapotot hisztamin intoleranciának nevezzük, melynek hátterében csökkent enzimműködés áll. Ezt vérvizsgálattal lehet igazolni, és amennyiben alátámasztja a gasztroenterológiai kivizsgálás eredményét, az egyéb lehetséges kiváltó okok kizárása megtörtént, hisztaminszegény diétát érdemes kezdeni.

Így segít a diéta

Hisztamin intolerancia esetén a hisztamint lebontó DAO enzim termelődése csökkent, ezért az érintett személy szervezete nem tudja megfelelően lebontani a magas hisztamintartalmú ételeket, illetve azokat az ételeket sem, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamin termelést. A diéta során tehát az ilyen típusú ételek fogyasztását kell mellőzni, ennek köszönhetően megszűnnek a tünetek – magyarázza Szkladányi-Szabó Lucia.  

Csak a személyre szabott diéta hoz eredményt

A diagnózis után a beteg kap egy listát azokról az ételekről, amelyeket a továbbiakban nem fogyaszthat. Legalábbis egy ideig – ez általában több hét - teljesen száműznie kell az étrendből, aztán idővel visszavezetheti fokozatosan, ez egyéni érzékenység kérdése. Ez pedig a diéta kulcsa, vagyis csakis az egyénre szabott hisztamin diétával tudunk hosszú távon is tartható eredményeket elérni. Ki kell tapasztalni, hogy az esetünkben fennálló DAO enzim csökkenés (ez betegenként változó lehet) mértéke milyen étrendet enged meg, vagyis mennyire kell szigorú diétát tartani, vagy bizonyos ételeket fogyaszthatunk a későbbiekben.

Nagyon fontosak a konyhai praktikák. Nem csak az számít, hogy mit veszünk, hanem az is, hogy honnan és hogyan készítjük el. Hisztamin intolerancia esetén ugyanis nagyon lényeges az alapanyagok és a kész ételek frissessége, de még az is befolyásolja a tüneteinket, hogy milyen fűszereket használunk az ételek elkészítéséhez.

A hisztamin diéta tehát az igazolt hisztamin intolerancia esetén segít a tüneteket megszüntetni. A diéta során azonban fontos a személyre szabottság, ebben javasolt szakember segítségét kérni. A hisztamin diétára vonatkozó általános szabályok betartása mellett a dietetikus a páciens egyéb betegségeihez, ételérzékenységekhez, napirendhez igazodó, teljes értékű étrendet állít össze, hogy megelőzze a hiányállapotok kialakulását.

Legolvasottabb cikkeink