• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Klimax és fogamzásgátlás- melyiket válasszam?

Egészségmagazin 2019.11.27 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Klimax és fogamzásgátlás- melyiket válasszam?

Idősebbeknek nem nagyon ajánlják a magasabb hormontartalmú készítményeket a magasabb trombózis-rizikó miatt.

A klimax sokak számára egyet jelent a terméketlenséggel, így úgy gondolják, ekkor már nincs is szükség fogamzásgátlásra. Pedig a menopauza hosszú évek alatt megy végbe, és amíg nem áll le teljesen a peteérés, addig teherbe is lehet esni. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát arról kérdeztük, vajon mely típusú fogamzásgátló módszerek a legideálisabbak az érettebb korosztálynak.

Klimax és teherbeesés?

Klimax alatt a legtöbben azt az időszakot értik, amikor már megszűnt a menstruáció, a peteérés, így a teherbeesés esélye sem fenyeget. Igen ám, de a menopauzának ez csupán az utolsó állomása (posztmenopauza), ezt megelőzi még a pre-és a perimenopauza. Ez előbbi során csupán a progeszteron mennyisége csökken, később már az ösztrogéné is. Amennyiben 1 évig nem jelentkezett menstruáció, onnantól beszélünk igazi klimaxról. Előtte azonban lehet peteérés, így megtermékenyítés is, főleg a premenopauza fázisában (bár valóban jóval kevesebb ekkor az esély a teherbeesésre), így fontos, hogy ekkor is gondolni kell megfelelő fogamzásgátlásra!

Milyen módszerek közül érdemes választani?

Természetesen az érettebb nőknek is ugyanazon lehetőségek állnak rendelkezésükre, mint a fiatalabbaknak, ám a már szült és az idősebb nőknek léteznek olyan eszközök, melyeket másoknak még nem igazán javasolnak az orvosok. Ráadásul esetükben figyelembe kell venni azt a tényezőt is, hogy az idősebbeknek nem nagyon ajánlják a magasabb hormontartalmú és a két komponensű készítményeket a magasabb trombózis-rizikó miatt. (éppen ezért már 40-45 éves kor körül érdemes a fogamzásgátló tablettákról másra áttérni).

Általánosságban elmondható, hogy az első szakaszban tovább folytatható az addigi védekezés, ám a második szakaszban (ekkor jelentkeznek általában a jól ismert tünetek, mint pl. a hőhullámok) már érdemes nőgyógyászt felkeresni, mivel váltásra lehet szükség.

Fogamzásgátló tabletták: a fogazásgátló tabletták szedését a második szakaszban a nagyobb trombózis-rizikó miatt már nem ajánlja a legtöbb nőgyógyász, ha mégis ehhez ragaszkodik az illető, akkor inkább az egy komponensű, csakis progeszteront tartalmazó mikropill-t javasolják.

Spirál: az idősebbek előszeretettel teszik le a voksukat a spirál mellett, hiszen fizikai akadály képez a megtermékenyítésnek. Amennyiben hormontartalmú (sárgatest hormon) az eszköz, még nagyobb biztonságot eredményez, ráadásul a vérzészavarokra is kiváló hatással van. 3-5 évig maradhat a méhben az eszköz, ám le-és kivétele orvosi feladat- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Spermicid készítmények: a spermicid- azaz a spermaölő- szerek egyre elterjedtebbek manapság, melyek lehetnek kút, hüvelykrém formájában is. Ezek bár hormonmentes készítmények, ám hátrányuk, hogy alacsonyabb PEARL index-szel rendelkeznek, vagyis hatékonyságuk nem a legmegfelelőbb.

További fogamzásgátló módszerek klimax idején

·         Gumióvszer

·         Művi meddővé tétel

·         Gesztagénes injekció (hazánkban még nem annyira terjedt el)

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink