• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Laktózintoleranciára gyanakszik? Így vizsgáltathatja ki!

Egészségmagazin 2020.03.05 Forrás: Budai Allergiaközpont
Laktózintoleranciára gyanakszik? Így vizsgáltathatja ki!

A Föld népességének 60, a hazai lakosság 25-30 százaléka érzékeny a tejcukorra, a laktózintolerancia tehát egyáltalán nem ritka.

Ha a tej fogyasztását követően puffadás, fokozott gázképződés, hasmenés lép fel, a tüneteket tejcukor-érzékenység is okozhatja. Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa  elmondta, milyen vizsgálatokkal deríthető ki, hogy valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben. 

A tejcukor-érzékenység nem allergia

A tej három fő alkotóelemből áll: tejfehérjék, tejcukor (laktóz) és zsírok. A tejfehérje okoz allergiát, ilyenkor beszélünk tejallergiáról, vagy tejfehérje-allergiáról. Ha a tejcukor, vagyis a laktóz lebontása okozza a tüneteinket, akkor tejcukor-érzékenyek vagyunk. 

A Föld népességének 60%-a, a hazai lakosság 25-30%-a érzékeny a tejcukorra, a laktózintolerancia tehát egyáltalán nem ritka! 

Miért lesz valaki tejcukorérzékeny?

A tejcukor lebontását a szervezetben a vékonybélben lévő bélbolyhokon termelődő laktáz enzim végzi. Ha a laktáz enzim képződése valamilyen okból kifolyólag csökken, akkor a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, emiatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek. A laktáz enzim termelődésének csökkenése több okból is bekövetkezhet:

-         ritka a veleszületett laktázhiány, ilyen esetben a tünetek már a születést követően jelentkeznek,

-         átmeneti laktázhiányt okozhat az antibiotikum szedés vagy bélrendszeri betegségek, melynek során a vékonybélbolyhok károsodnak. A háttérben több kiváltó ok – például bakteriális vagy virális gasztroenteritisz, gyulladásos bélbetegségek, cöliákia - is állhat.

-         ha genetikai mutáció áll a háttérben, a laktáz enzim képződése az életkor előrehaladtával csökkenhet, így az idősebb korban jelentkező tüneteket ez is okozhatja. 

Milyen tüneteket okoz a laktózintolerancia?

Haspuffadás, fokozott gázképződés és hasmenés a legjellemzőbb panaszok. Hányinger, fejfájás és koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek. Kevésbé ismert, de a tejcukor-érzékenység nemcsak hasmenést, hanem székrekedést is okozhat! A laktóz lebontása során, bizonyos bélbaktériumok miatt ugyanis olyan gázok is képződhetnek a szervezetben, amelyek a bélmozgást csökkentik.

A laktáz enzim csökkenése egyénenként változó lehet. Azonos mennyiségű tej fogyasztása ezért különböző erősségű tüneteket okozhat az érintetteknél. 

Hogyan vizsgálható a laktózintolerancia?

A tejcukor-érzékenységet az allergiatesztek nem mutatják ki. A diagnózishoz kilégzési tesztre van szükség. Elvégzéséhez vízben feloldott tejcukrot kell elfogyasztani, majd adott időközönként egy készülékbe levegőt fújni. A teszt a bélben laktózintolerancia esetén termelődő hidrogént méri. 

Laktáz hiányában a tejcukor nem tud megfelelően lebomlani, az erjedés közben hidrogén termelődik. A kilégzési teszt ezt képes mérni és így igazolni a tejcukor-érzékenységet. 

Létezik genetikai vizsgálat is, melynek során a szájüregből egy speciális pálcika segítségével a szájnyálkahártyája felszínérő mintát vesznek, és azt laborban elemzik. Ez a vizsgálat azonban csak azt mutatja ki, hogy van-e genetikai hajlamunk a tejcukor-érzékenységre. A pozitív lelet nem egyenlő a diagnózissal, csak a hajlamot mutatja a tünetek megjelenésére. 

Kinek kell laktózmentes termékeket fogyasztani?

Megelőzés céljából nem érdemes laktózmentes termékeket fogyasztani, megelőzni vagy meggátolni a tünetek kialakulását nem tudják.

Kizárólag akkor fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, ha tüneteink vannak és a hidrogén kilégzési teszt igazolta, hogy panaszainkat valóban a tejcukor fogyasztása okozza. 

Az adókedvezmény igényléséhez nem elég a teszt elvégeztetése!

Laktózintolerancia esetén van lehetőség adókedvezményt igénybe venni. Ennek összege 2020-ban havi 8050Ft. Az igényléshez azonban nem elegendő a pozitív kilégzési teszt eredmény. Ahhoz, hogy a kedvezményt adójóváírás formájában érvényesíteni tudjuk, a vizsgálatot elrendelő orvosnak ki kell állítania egy papírt, az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást. Önmagában a pozitív lelettel nem, csak ezzel az igazolással lehet a kedvezményre való jogosultságot igazolni az adóhatóság előtt.