• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Magas a máj enzimek értéke? Ultrahanggal kiderülhet az oka

Egészségmagazin 2022.02.19 Forrás: Ultrahangközpont
Magas a máj enzimek értéke? Ultrahanggal kiderülhet az oka

A zsírmáj - mivel kezdetben nem okoz tüneteket,- gyakran véletlenszerűen derül ki, más okból végzett hasi ultrahang során.

A máj egyik leggyakoribb betegsége az ún. zsírmáj, melynek két nagyobb csoportja van: a tiszta zsírmáj (steatosis hepatis) gyulladásos reakció nélkül, és a zsírmáj-hepatitis (steatohepatitis) gyulladásos reakcióval, melynek létezik alkoholos és nem alkoholos fajtája is. Ez utóbbi esetben az érintettek nagy része túlsúlyos, és sokszor cukorbetegség is szerepet kátszik a kialakulásában. Az ultrahangnak a zsírmáj diagnosztikájában betöltött szerepéről dr. Fehér Györgyöt, az Ultrahangközpont radiológusát kérdeztük.

Mi az a zsírmáj?

A zsírmáj (steatosis) igen gyakori állapot, melynek során a máj sejtjeiben kis lipid cseppek jelennek meg, vagyis túl sok zsír halmozódik fel. Bár az egészséges máj is tartalmaz némi zsírt, ám csak kis mennyiségben. Problémává akkor válik, amikor a mennyisége eléri a szerv súlyának 5-10% -át. A máj enzimek eltérése hátterében gyakran ez a probléma áll, és fő oka a trigliceridek magas mennyisége.

A zsírmájat okozhatják toxikus anyagok (pl.: túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, ösztrogénterápia, szteroid készítmények), túlsúly, 2-es típusú cukorbetegség, metabolikus szindróma és egyéb ritkább kórképek.

A máj túlzott elzsírosodása miatt – különösen az alkoholos steatohepatitis esetében - a szerv sejtjei folyamatosan pusztulnak, a szerkezete, felépítése megváltozik, a máj enzim értékek kicsúsznak a referencia tartományból, sőt, késői stádiumban májzsugorodás (cirrózis), rákmegelőző állapot is felléphet.

A zsírmáj tünetei

A tiszta zsírmáj nem okoz tüneteket, a zsírmáj-hepatitis esetében a következő, jellegtelen panaszok jelentkezhetnek:

•        Étvágytalanság

•         Hasi fájdalom (jobb oldalon)

•         Fáradékonyság

•         Emelkedett májenzim értékek

•         Puffadás

•         Sárgaság (késői stádiumban)

Legtöbbször életmódváltással kezelhető

A zsírmáj kezelése elsősorban a megfelelő életmód követése, a kiváltó ok megszűntetése. Fontos a túlsúly leadása, a rendszeres testmozgás, valamint diéta (teljes kiőrlésű pékáruk, cukorhelyettesítők, alkohol kerülése, sovány húsok, halak, gyümölcsök, zöldségek). Olykor szükség lehet gyógyszeres kiegészítésre, ám ezek főleg az alapbetegség orvoslására szolgálnak, mely az állapot kialakulásához vezetett. Amennyiben a máj működése visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, úgy májátültetés válhat szükségessé.

Ebben segít az ultrahang

 A zsírmáj - mivel kezdetben nem okoz tüneteket,- gyakran véletlenszerűen derül ki. Előfordulhat, hogy más okból végzett hasi ultrahang során derül fény a problémára - mondja dr. Fehér György. Amennyiben valaki a magasabb rizikócsoportba tartozik zsírmáj szempontjából (pl. cukorbeteg), fontos, hogy rendszeresen vegyen részt ultrahangos szűréseken. Természetesen, amennyiben zsírmáj-hepatitisre, esetleg májcirrózisra utaló panaszai vannak (fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet, sárgaság, megnövekedett haskörfogat, csillag alakú értágulatok), úgy a mielőbbi belgyógyászati kivizsgálás részeként ultrahangvizsgálat is javasolt, hogy alaposan szemügyre lehessen venni a máj szerkezetét.

Legolvasottabb cikkeink