• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Májrák: az ultrahang életet menthet

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az alapellátásban gondozottaknál a tapasztalat szerint sokszor elmarad a követő vizsgálat.

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete kommunikációs kampánnyal hívja fel az alapellátásban gondozott érintettek és a családorvosok figyelmét a májrák időben történő felismerését szolgáló hasi ultrahang vizsgálatok jelentőségére a már diagnosztizált májbetegeknél - tudatta a civil szervezet.

A májzsugor okozta halálozásban Magyarország az elsők között van a WHO adatai alapján, évente kb. 6000-8000 magyar ember hal meg ebben a betegségben. A cirrhosis (májzsugorodás) visszafordíthatatlan állapot, és évente minden tízedik érintett betegnél májrák alakul ki.

A májrák (hepatocellularis carcinoma) Magyarországon az összes daganat mintegy 1-2 százalékát teszi ki, évente 5-600 új eset kerül felismerésre. A betegség leggyakrabban májcirrhosis talaján alakul ki, amit a hepatitis C, B vírusok, alkohol, anyagcserebetegségek és a nem alkoholos zsírmáj (steatohepatitis) okoz. A májrák időben történő diagnosztizálásával és kezelésével a betegek életkilátásai nagyban javíthatók.

Mindazonáltal e betegség kialakulása és előrehaladása hosszú idő alatt történik, 10 év is eltelhet a májbetegség első jeleinek felismerése és a májrákká történő alakulás között. Ezért sok érintett beteg nem jelentkezik folyamatosan a hepatológiai ambulancián – szakrendelésen –, így őket a háziorvos kollégák gondozzák.

A tapasztalatok alapján az alapellátásban gondozott betegek esetében idővel sokszor elmarad a nemzetközi ajánlások szerinti, félévenkénti gyakoriságú hasi ultrahangvizsgálat. Márpedig ennek rendszeres és megfelelő időközönként történő elvégzése a kulcsa egy esetlegesen kialakuló májrák korai felismerésének.

E probléma enyhítése érdekében a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete kommunikációs kampánnyal szeretné felhívni az alapellátásban gondozott érintettek és a háziorvosok figyelmét a félévente elvégzett hasi ultrahang vizsgálatok jelentőségére májcirrhosisos betegeknél.

A kampány 3 hónapja során – 2014. április-június – országosan több mint 1000 háziorvosi rendelőben jelennek majd meg figyelemfelhívó plakátok az „Az utlrahang életet menthet" szlogennel. Ezzel párhuzamosan, minden olyan háziorvoshoz, akinek a rendelőjében a kampány plakátja megjelenik az egyesület egy levelet is eljuttat, amiben felhívják figyelmet a problémára és a családorvos segítségét kérik a májrák kialakulásának időben történő felismeréséhez.

Legolvasottabb cikkeink