• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Május 12-e az Egészséges Íny Világnapja

Egészségmagazin 2022.05.11 Forrás: Weborvos
Május 12-e az Egészséges Íny Világnapja

Magyarországon az egy főre jutó évi fogkrémfelhasználásban Európában az utolsók vagyunk, a mintegy 2,5 dobozzal.

Nem lehet pontosan tudni, hányan szenvednek fogágybetegségben Magyarországon, ám a becsült adatok alapján tíz felnőttből nyolcnál alakulhat ki ilyen betegség. A vérző íny legyen mindenki számára vészjelzés. Tapasztalatok szerint egy ideig csökkent, most újra emelkedik a betegséggel küszködők száma, pedig megfelelő fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel megelőzhető lenne a baj. Május 12-e az Egészséges Íny Napja.

A fogágybetegség a fogat tartó szerkezet betegsége, amihez hozzátartozik a csont, a csonthártya, a fogakat tartó szalagok, az íny, illetve részben maga a fog is. Sokan nem is tudnak a betegségről, mert kezdeti tünetei enyhék, gyulladt, vérző íny, enyhe duzzanat, aminek nem tulajdonítanak jelentőséget. A fogínybetegségek krónikus gyulladások kialakulásához vezethetnek, ami fogvesztést, egyéb szájüregi problémát és akár súlyos egészségügyi szövődményt is okozhat.

„Nem lehet elégszer elmondani, hogy a fogínybetegségek, valamint azok megelőzése és kezelése nemcsak a fogak egészsége, hanem az egész szervezet szempontjából is kiemelkedő jelentőségű” – figyelmeztet dr. Kutvölgyi Ida, a MindentMent fogászat fogorvosa.

A fogínybetegségek összefüggésbe hozhatók olyan jelentős egészségügyi problémákkal, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, krónikus vesebetegség, a terhesség kedvezőtlen kimenetele, reumatikus megbetegedések, és a rák bizonyos formái.

Mire kell figyelni, hogy elkerüljük a bajt?

Mindennapos, alapos fogmosással és rendszeres fogorvosi vizsgálatra járással a fogágybetegség megelőzhető, vagy korai szakaszában felismerhető és eredményesen kezelhető.

„Ha elkezd vérezni a páciens ínye, feltétlenül menjen el az illető a fogorvoshoz, aki azonnal meg tudja állapítani, hogy mi a probléma. Félévente javasoljuk szűrővizsgálatokra járni, dohányosoknak akár gyakrabban is” – tanácsolja a szakember. Hozzátette: Akkor is érdemes szűrővizsgálatra elmenni, ha úgy érezzük, hogy semmilyen probléma nincs, mert a fogorvos kiszűrheti és eredményesen kezelheti a betegség kialakulásához vezető okokat, és tanácsokat adhat a hatékony fogápoláshoz.

Azonban a legfontosabb a megfelelő fogápolás: a reggeli és esti fogmosáson kívül javasolt a fogselyem, fogköztisztító rendszeres használata. Hogy mennyire fontos erről beszélni, jól mutatja, hogy Magyarországon az egy főre jutó évi fogkrémfelhasználásban Európában az utolsók vagyunk, a mintegy 2,5 dobozzal. A különböző szájvizek a gyulladások megelőzésében, csökkentésében hatásosak lehetnek. A lepedéket vagy az ételmaradékokat saját magunk is el tudjuk távolítani, a fogkő leszedéséhez azonban már szakember szükséges.

Nem szabad elfelejteni, hogy a fogak a sok rágástól maradnak egészségesek, javasolt a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök fogyasztása. A lényeg, hogy jó legyen a szájban a vérkeringés.

Ez a fogágybetegség melegágya

A fogágybetegség leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiénia, illetve a kialakult és el nem távolított fogkövek, amelyek elősegítik a szájban lévő baktériumok elszaporodását. „Az emberi szájban legalább 800 féle baktérium található, köztük olyanok is, amelyek szó szerint »megeszik« a környező szöveteket. De nem kell félni, ezek a mikroszkopikus élőlények csak akkor okoznak bajt, ha elszaporodnak. Ezért kulcsfontosságú a rendszeres és alapos fogmosás, ami féken tartja a baktériumokat és egészségesen tartja a fogakat és az ínyt” – magyarázza a fogorvos.

Fogágybetegséget rossz tömések, fogpótlások is okozhatnak, valamint előfordulhat más betegségekre szedett gyógyszerek mellékhatásaként is. Megfigyelések szerint egyes vérnyomáscsökkentők kiválthatnak ilyen hatásokat. Azonban bármelyik esetről legyen is szó, a rendszeres fogászati ellenőrzéssel korai szakaszban felismerhető és kezelhető a probléma.

A betegség gyógyítása

„Közel negyven éve dolgozom fogorvosként, nagyon sok fogágybetegséggel találkoztam. Egy ideig csökkent, most megint emelkedik a betegséggel küszködők száma. Romlott a szájhigiénia, pedig sok helyen a szűrővizsgálatok és az állapotfelmérések ingyenesek, mint nálunk a MindentMent-nél is” – nyilatkozta dr. Kutvölgyi Ida.

A megbetegedések számának növekedése összefüggésben lehet a koronavírus-járvánnyal. Egy tavalyi kutatás szerint a pandémia alatt sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatot és halasztották el kezelésüket. Emellett időnként kimaradt a fogmosás, és több volt az édességfogyasztás, különösen home office-ban.

A kialakult fogágybetegség antibiotikumokkal, C-vitaminnal, lézeres terápiával gyógyítható. Ha szükséges, egyszerű sebészeti beavatkozásokkal is sokat lehet javítani az íny és a fogak állapotán. A szájsebészek parodontológiai beavatkozásokkal kitisztítják a gyulladtabb ínyszöveteket. A már mozgó vagy elvándorolt fogak kezelése már nehezebb feladat, ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat, a betegség mielőbbi kiszűrése érdekében.

Kapcsolódó hírek