• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Makacs szemölcs a gyermek talpán? Bízzuk a bőrgyógyászra!

Egészségmagazin 2024.05.17 Forrás: Gyermekgyógyászati Központ
Makacs szemölcs a gyermek talpán? Bízzuk a bőrgyógyászra!

A talpi szemölcsök kezelése nagy kihívást jelenthet, a befelé növő szemölcsök esetében a biztonságos otthoni eltávolítás pedig szinte lehetetlen.

A talpi szemölcs a humán papillomavírus által okozott ártalmatlan bőrnövekedés, ami azonban járás közben rendkívül fájdalmat okozhat a gyermeknek. Dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyász szakorvosa szerint a talpon lévő vastagabb hámréteg miatt a szemölcsök otthoni kezelése nagy kihívást jelenthet.

Szemölcsök a talpon – apró, de fájdalmas bőrelváltozások

Ha a gyermek sarkánál, talpán vagy lábujjainál apró, érdes, piszkosszürke bőrelváltozást fedezünk fel, amelyben sötét kis pöttyök láthatók, akkor nagy valószínűséggel a HPV vírus által okozott talpi szemölccsel van dolgunk. Mivel a talpon a bőr folyamatos nyomásnak van kitéve, ezért a szemölcs a bőr mélyebb rétegei felé nőhet, ami igencsak fájdalmas lehet a gyermek számára – mondja dr. Karászi Viktória. A talpi szemölcsöket okozó HPV törzs szereti a meleg, nedves környezetet. A mezítláb futkosó gyerkőc pedig könnyedén összeszedheti a fertőzést a medencék környékén, nyilvános zuhanyzókban, iskolai öltözőben, különösen ha immunrendszere legyengült, és a lábán sérülés, seb vagy száraz bőrrepedés is található. De a közös törölköző- vagy papucshasználat is elegendő ahhoz, hogy a gyermek megfertőződjék, ha valamelyik családtagja vírushordozó.

Hogy történik a talpi szemölcs kezelése?

Karászi doktornő szerint, ha az immunrendszer elég aktív, akkor a szemölcsök többnyire kezelés nélkül is elmúlnak pár hónapon belül. Kisebb szemölcsök esetén meg lehet próbálkozni az otthoni eltávolítással is, amihez gyógyszertárban kapható hámlasztó készítmények használhatók. Fontos azonban, hogy az elhalt szaruréteget is rendszeresen távolítsuk el mechanikusan habkővel vagy reszelővel. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy az ép bőrt ne sértsük fel az eszközzel, mert a keletkezett apró sérülések utat nyitnak a vírusnak, és újabb szemölcsök keletkeznek. Itt kell megemlíteni, hogy bár az otthoni kezelés kevésbé tűnik megterhelőnek a szülő és a gyermek számára, rendkívül időigényes procedúra, ami nagy türelmet követel. Ráadásul az esetek harmadában számítani kell a szemölcs kiújulására is. Amennyiben a helyi kezelés nem jár sikerrel, a szemölcs fagyasztása vagy lézeres eltávolítása, bizonyos esetekben szájon át szedett gyógyszeres kezelés jöhet szóba.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A talpi szemölcsök kezelése nagy kihívást jelenthet, a befelé növő szemölcsök esetében a biztonságos otthoni eltávolítás pedig szinte lehetetlen. Ha a szülő bizonytalan a gyermek lábán megjelenő bőrelváltozással kapcsolatban, vagy a talpi szemölcs fájdalmat okoz, vérzik, küllemében megváltozik, feltétlenül mutassa meg gyermek bőrgyógyásznak. Ha a gyermek cukorbeteg, ne kísérletezzen az otthoni eltávolítással, ez esetben is kérjen szakszerű segítséget! – tanácsolja dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ szakembere.

Így előzheti meg a szemölcsöket

Rendszeresen ellenőrizze a gyermekek lábát!

A gyermeknek legyen saját törölközője és papucsa!

Uszodában, vizes környezetben és tornatermi öltözőben ne járkáljon a gyermek mezítláb!

Tanítsa meg gyermekének, hogy fürdés után alaposan törölje szárazra a lábfejét és az ujjait!

A gyermek lábbeliket is fertőtlenítse rendszeresen!

Gondoskodjon a fürdőkád és zuhanytálca rendszeres fertőtlenítéséről!