• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Már megint hangszálgyulladás? Mi okozhatja a kiújuló panaszt?

Egészségmagazin 2022.11.10 Forrás: Fül-orr-gége Központ
Már megint hangszálgyulladás? Mi okozhatja a kiújuló panaszt?

A veszélyeztetett csoportba az olyan munkakörben dolgozók tartoznak, akik sokat használják a hangjukat.

Ha időről időre némaságra kényszerül a hangszálgyulladás miatt, fontos kideríteni, hogy mi okozza a kiújuló panaszokat. A gyakori gyulladás nem pusztán kellemetlen, de a háttérben álló komolyabb rendellenességeket jelezhet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi okozhatja a kiújuló panaszokat.

Hangszálgyulladás légúti tünetek nélkül

Ha nátha, torokfájás mellett jelentkezik hangszálgyulladás, akkor nagy valószínűséggel a felsőlégúti betegség következménye. Ha azonban minden egyéb légúti tünet nélkül alakul ki a betegség, akkor a háttérben rendszerint találni lehet valamilyen nem fertőzéses eredetű kiváltó okot – magyarázza a kiújuló hangszálgyulladás lehetséges okait dr. Holpert Valéria.

Életmódbeli tényező, hangképzési probléma vagy betegség

A visszatérő hangszálgyulladás szempontjából a leginkább veszélyeztetett csoportba az olyan munkakörben dolgozók tartoznak, akik sokat használják a hangjukat, mint például a tanárok, előadók, énekesek, ügyfélszolgálaton dolgozók vagy értékesítéssel foglalkozó személyek.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy nem önmagában a sok beszéd jelent rizikót, hanem az, ha ehhez valamilyen hangképzési hiba is társul. Így ugyanis az egész napos beszéd mellett jelentős megerőltetést, plusz terhelést jelent a hangszálak számára. A helyzet súlyosbodik, ha valaki emellé még kevés folyadékot is fogyaszt. A hangszálaknak ugyanis a fokozott terhelés mellett még inkább szüksége van hidratálásra.

Az életmód, a hangképzési hiba mellett a visszatérő hangszálgyulladás hátterében gyakran kimutatható valamilyen krónikus betegség is. Erre figyelmeztethet, ha krónikus rekedtséget is tapasztalunk a kiújuló hangszálprobléma mellett. Ilyen esetben például hangszál-csomó, reflux vagy daganatos elváltozás is állhat a háttérben.

Visszatérő panaszok esetén nem elég a tüneti kezelés

Ismétlődő hangszálgyulladás vagy tartós rekedtség esetén forduljunk fül-orr-gégészhez, foniáterhez, aki a hangszálak állapotát a megfelelő vizsgálatok – például gégetükrözés, endoszkópia vagy stroboszkópia - segítségével pontosan fel tudja térképezni.

Ezek segítségével tisztázni lehet, ha hangképzési hiba, hangszalagcsomó áll a háttérben, illetve egyéb krónikus betegségek lehetősége áll fenn, de a gége, a garat, és a hangszalagok területén kialakult daganatos elváltozás is felfedezhető. Az orvosi kivizsgálást tehát nem érdemes halogatni panaszok esetén, különösen, ha dohányzás mellett jelentkeznek!

Legolvasottabb cikkeink