• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már megint hangszálgyulladás? Mi okozhatja a kiújuló panaszt?

Egészségmagazin 2022.11.10 Forrás: Fül-orr-gége Központ
Már megint hangszálgyulladás? Mi okozhatja a kiújuló panaszt?

A veszélyeztetett csoportba az olyan munkakörben dolgozók tartoznak, akik sokat használják a hangjukat.

Ha időről időre némaságra kényszerül a hangszálgyulladás miatt, fontos kideríteni, hogy mi okozza a kiújuló panaszokat. A gyakori gyulladás nem pusztán kellemetlen, de a háttérben álló komolyabb rendellenességeket jelezhet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi okozhatja a kiújuló panaszokat.

Hangszálgyulladás légúti tünetek nélkül

Ha nátha, torokfájás mellett jelentkezik hangszálgyulladás, akkor nagy valószínűséggel a felsőlégúti betegség következménye. Ha azonban minden egyéb légúti tünet nélkül alakul ki a betegség, akkor a háttérben rendszerint találni lehet valamilyen nem fertőzéses eredetű kiváltó okot – magyarázza a kiújuló hangszálgyulladás lehetséges okait dr. Holpert Valéria.

Életmódbeli tényező, hangképzési probléma vagy betegség

A visszatérő hangszálgyulladás szempontjából a leginkább veszélyeztetett csoportba az olyan munkakörben dolgozók tartoznak, akik sokat használják a hangjukat, mint például a tanárok, előadók, énekesek, ügyfélszolgálaton dolgozók vagy értékesítéssel foglalkozó személyek.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy nem önmagában a sok beszéd jelent rizikót, hanem az, ha ehhez valamilyen hangképzési hiba is társul. Így ugyanis az egész napos beszéd mellett jelentős megerőltetést, plusz terhelést jelent a hangszálak számára. A helyzet súlyosbodik, ha valaki emellé még kevés folyadékot is fogyaszt. A hangszálaknak ugyanis a fokozott terhelés mellett még inkább szüksége van hidratálásra.

Az életmód, a hangképzési hiba mellett a visszatérő hangszálgyulladás hátterében gyakran kimutatható valamilyen krónikus betegség is. Erre figyelmeztethet, ha krónikus rekedtséget is tapasztalunk a kiújuló hangszálprobléma mellett. Ilyen esetben például hangszál-csomó, reflux vagy daganatos elváltozás is állhat a háttérben.

Visszatérő panaszok esetén nem elég a tüneti kezelés

Ismétlődő hangszálgyulladás vagy tartós rekedtség esetén forduljunk fül-orr-gégészhez, foniáterhez, aki a hangszálak állapotát a megfelelő vizsgálatok – például gégetükrözés, endoszkópia vagy stroboszkópia - segítségével pontosan fel tudja térképezni.

Ezek segítségével tisztázni lehet, ha hangképzési hiba, hangszalagcsomó áll a háttérben, illetve egyéb krónikus betegségek lehetősége áll fenn, de a gége, a garat, és a hangszalagok területén kialakult daganatos elváltozás is felfedezhető. Az orvosi kivizsgálást tehát nem érdemes halogatni panaszok esetén, különösen, ha dohányzás mellett jelentkeznek!