• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Már most figyelniük kell a rozáceásoknak

Egészségmagazin 2022.05.28 Forrás: Dermatica
Már most figyelniük kell a rozáceásoknak

Már a gyanút keltő tünetek jelentkezésekor bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy megakadályozhassák a betegség teljes kifejlődését.

A rozácea egy kellemetlen és esztétikailag is kihívást okozó bőrbetegség, amelynél nemcsak az orvosi kezelés, de a megfelelő életmód és főként a fényvédelem döntő jelentőségű. Dr. Szántó Hajnalka, a Dermatica bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus arra hívta fel a figyelmet, hogy már az első napsugaraknál szükséges az óvatosság.

Eleinte csak kipirulásnak tűnhet a rozácea

A rozácea (rosacea, rozacea) az arcon, főleg annak középső részén megjelenő bőrpír, kisebb pattanásokat és értágulatokat okozó krónikus gyulladásos bőrbetegség. Az ok sajnos jelenleg ismeretlen, bár a családi hajlam megfigyelhető. Bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően30-50 éves kor között jelentkezik, és leginkább nőket érint. Egyik megjelenési formája a borvirágos orr vagy rhinophyma azonban szinte kizárólag csak férfiakban fordul elő.

A rozácea általában lassan, több év alatt fejlődik ki, jellemző a hullámzó megjelenés, melyben a tünetek hol javulnak, hol kifejezetten romlanak. Eleinte csak kipirulásnak tűnhet, amikor többet éri az arcot a nap, vagy hidegből melegbe érkezik valaki. Később már a külső körülményektől függetlenül is kellemetlen melegségérzet jelentkezik, a bőrpír állandósul. Az orcákon, az orrszárny alatt apró értágulatok is jelentkezhetnek és megjelennek a pattanásokhoz hasonlító göböcskék, előrehaladott állapotban pedig akár meg is vastagodhat az érintett bőrterület. Súlyos esetben az orron kialakulhat vörös, gumószerű megnagyobbodás, deformálódás, a rhynophyma. Azért is fontos idejében megkezdeni a rozácea kezelését, mert ha ez már kialakult csak plasztikai műtéttel lehet a tüneteket enyhíteni.

Már a kezdeti tünetektől fontos a kezelés

Az enyhébb tünetek és a legsúlyosabbak közt négy fázist különbözetnek meg a szakemberek, akik hangsúlyozzák, hogy már a legenyhébb, gyanút keltő tünetek jelentkezésekor bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy megakadályozhassák a betegség teljes kifejlődését.   

- Bár a rozácea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek jelentősen enyhíthetők. Felületi kezelésként sokszor rendelünk el antibiotikum tartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat azonban csak rádiófrekvenciás vagy lézeres kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni a súlyos állapotokat – hangsúlyozza dr. Szántó Hajnalka.

Mire kell figyelni rozácea esetén?  

- Fényvédelem

Alapvetően kerülni kell a vérbőséget okozó körülményeket, így már az első napsugarak kibukkanásakor ajánlatos magas faktorszámú védőkészítményeket, később pedig még széles karimájú szalmakalapot is viselni. A rozaceás bőr ápolására ideálisak az olyan összetevőket tartalmazó illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben.   

- Kozmetikumok

Hasznosak az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó krémek, hidratálók, sőt, ma már kaphatóak kifejezetten rozáceás, kipirosodásra hajlamos bőrre kifejlesztett kozmetikumok. A megfelelő készítmények kiválasztásában tanácsos a bőrgyógyász javaslataira támaszkodni, így megelőzhetjük, hogy tüneteink egy esetleges rossz választás következtében felerősödjenek.

- Életmód

Kerüljük az értágító  hatású ételeket és italokat, elsősorban a csípőset, a forrót, az alkoholt és a túl sok koffeint. A C-vitamin viszont kitűnő gyulladáscsökkentő, a K-vitamin pedig erősíti az ereket és kapillárisokat. Bár egyiket sem lehet túladagolni, rendszeres szedésükről ajánlatos orvossal egyeztetni.

Legolvasottabb cikkeink