• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Másként küzd meg a fogantatás nehézségeivel a nő és a férfi

Egészségmagazin 2023.03.13 Forrás: Weborvos
Másként küzd meg a fogantatás nehézségeivel a nő és a férfi

Egy pár megküzdése akkor lehet sikeres, ha úgy tudnak együttműködni, hogy az mindkettőjük számára előnyös legyen.

Minden ötödik, gyermekre vágyó magyar párt érint a meddőség kérdése, és ezen a rögös, nehéz úton sokszor nemcsak a gyermekvállalás, hanem maga a párkapcsolat jövője is a tét. A párok egy része ezen időszak alatt sokszor eltávolodik egymástól, szexuális életük hanyatlani kezd, miközben a testi és lelki nehézségekkel is másként birkóznak meg. Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus ingyenesen elérhető minivideó-sorozatban válaszol azokra a kérdésekre, amelyeket a páciensek a leggyakrabban tesznek fel neki.

„Magyarországon minden ötödik párt érint a meddőség. Nagy ilyenkor a bizonytalanság és a feszültség, ráadásul valósággal záporoznak az ismerősöktől, családtagoktól érkező kéretlen jótanácsok. A minivideó-sorozattal segíteni szeretnénk az érintett pároknak, hogy hiteles információkhoz jussanak” - mondta Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus, a Budai Termékenységi Centrum vezetője. A szakember a páciensek leggyakrabban feltett kérdéseire válaszol a videókban, például, hogy egy bizonyos kor felett lehetséges-e a teherbeesés, milyen problémákat okoz a stressz, illetve hogyan lehet kikeveredni az önhibáztatás csapdájából. Szó esik arról is, hogy milyen hatással van a nehezített gyermekvállalás a párkapcsolatokra.

Soltész Krisztina több száz esetet kísért már végig, és tudja, hogy a fogantatásért zajló küzdelem során nemcsak a gyermekvállalás, hanem maga a kapcsolat jövője is a tét. „A meddőség az egyetlen olyan orvosi diagnózis, amely nem az egyén, hanem a pár diagnózisa. Ilyenkor bizonytalanná válik a jövőkép: lesz nekünk gyermekünk? Ha nem, akkor hogyan éljük le az életünket együtt? Felmerülhet az is, hogy érdemes-e egyáltalán közösen folytatni” - mondta el Soltész Krisztina.

A gyerekvállalással kapcsolatos problémák krónikus stresszhez vezethetnek, amely aztán hatással van a pár kapcsolatára, intim életére is. „A szexualitás is megváltozhat a frusztráció hatására. Az örömteli, játékos együttlétekből teljesítendő feladat válhat, amely ráadásul nem hozza meg a várt eredményt. A másik problémát a kommunikáció okozza, mert sokszor a pár tagjai teljesen másként dolgozzák fel a kudarcos helyzetet és másként is kell őket segíteni” - mondta a szakértő.

Soltész Krisztina gyakran tapasztalja, hogy míg a nők szeretnék megosztani az érzéseiket, addig a férfiak elzárkóznak, a munkába menekülnek, vagy a barátaik társaságában keresnek megnyugvást. Mindezt azért teszik, mert a biológiával szemben tehetetlenek, nem tudnak megoldást kínálni a problémára. „Ettől aztán a nőkben kialakulhat az az érzés, hogy egyedül maradtak a gondjaikkal, a férfi számára nem is fontos ez a téma. Egy pár megküzdése akkor lehet sikeres, ha úgy tudnak együttműködni, hogy az mindkettőjük számára előnyös legyen. Fontos, hogy a férfi meghallgassa a nőt, biztosítsa arról, hogy jó kezekben vannak, együtt csinálják végig ezt a folyamatot. Ugyanakkor az is lényeges, hogy nők megadják a párjuknak az elvonulás lehetőségét, azt, hogy nyugodtan rendezhessék gondolataikat. A problémák megelőzésében és orvoslásában segítséget tud nyújtani a témát ismerő pszichológus szakértő, mediátor vagy szükség esetén párkapcsolati terapeuta is” - tette hozzá Soltész Krisztina.

A nehezített gyermekvállalással kapcsolatos lelki problémákról és azok kezeléséről szóló kisvideókat itt lehet megtekinteni

 

Legolvasottabb cikkeink