• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Meddig kell szednem az antihisztamint?

Egészségmagazin 2021.09.27 Forrás: Budai Allergiaközpont
Meddig kell szednem az antihisztamint?

A gyógyszert ezért mindaddig tanácsos szedni, amíg a napi pollenjelentésben azt látjuk, hogy emelkedett az allergén növény melletti érték.

Lassan végéhez közeledik az idei pollenszezon, az időjárás függvényében október közepe környékén már jelentősen csökken, vagy megszűnik a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzása is. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát  arról kérdeztük, hogy mi a teendő ebben az időszakban, elhagyhatjuk-e lassan az antihisztamin szedést.

A napi pollenjelentést kell figyelni

A pollennaptárt az elmúlt években sajnos rendre felülírja az aktuális időjárás. Emiatt egyes növények pollenszórása hamarabb is kezdődhet és tovább is tarthat, ha sokáig enyhe marad az idő. Ez azért lényeges, mert az allergiás tünetek egészen addig jelentkezni fognak, amíg az allergén pollenek jelen vannak a levegőben – magyarázza dr. Moric Krisztina. A tünetek erőssége egyéni érzékenység kérdése, valakinél már az alacsonyabb pollenkoncentráció is előhozza az allergiás panaszokat. A gyógyszert ezért mindaddig tanácsos szedni, amíg a napi pollenjelentésben azt látjuk, hogy emelkedett az allergén növény melletti érték.

Így hagyjuk el a gyógyszereket

Az allergiások általában több készítményt is használnak a tüneteik enyhítésére. Ezeket fokozatosan ajánlott elhagyni, csökkentve az alkalmazásuk rendszerességét, nem pedig egyik napról a másikra hirtelen. Konkrét, személyre szabott javaslatot ezzel kapcsolatban a kezelőorvos tud adni, de általánosságban ajánlható, hogy az antihisztamin tablettát kezdetben például minden másnap vegyük be, de mellette az orrsprayt a szokott módon használjuk, majd a gyógyszer elhagyását követően azt is lehet csökkenteni.

Amikor nem lehet elhagyni a készítményeket

Nem ennyire egyszerű a helyzet, ha több allergia is fennáll. Ez egyáltalán nem ritka, előfordulhat, hogy a pollenallergia mellett a betegnél valamilyen beltéri allergén is panaszokat vált ki. Lakáson belüli allergének – például poratka, penészgomba – akár egész évben tüneteket okozhatnak. Ilyen esetben folyamatosan szükség lehet a gyógyszerekre, ha a beteg nem szedi, az allergiás tünetei visszatérnek.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy tartósan - hónapokig, évekig - semmiképp sem javasolt antihisztamin szedése, így ilyen esetben érdemes tartós megoldást keres az allergiás tünetek ellen és allergén immunterápiás kezelést kezdeni.

Legolvasottabb cikkeink