• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megérkezett a mini kulcslyuk-sebészet

Egészségmagazin 2018.09.14 Forrás: Weborvos
Megérkezett a mini kulcslyuk-sebészet

A sebészet új korszakba lépett: már Magyarországon is végeznek mini laparoszkópiás műtéteket.

A laparoszkópia olyan műtéti forma, amellyel a hasüregbe való behatolás a hasfal megnyitása nélkül, néhány centiméteres metszés, illetve metszések segítségével történik, természetesen, ha a beteg egészségügyi állapota ezt megengedi. A hagyományos laparoszkópiás hegek általában 5-15 milliméteresek. Ám ezeket az apró hegeket felválthatják az ennél még kisebb, 2-3,5 mm-es nyílások.

Hogyan zajlik a laporoszkópiás műtét?

A laparoszkópiás beavatkozásokat altatásban végzik, majd annak érdekében, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre, a műtét során a hasürget egy tű segítségével széndioxid (CO2) gázzal töltik fel. Erre azért van szükség, hogy egy speciális kamera könnyedén mozgatható legyen a hasüregben anélkül, hogy megsértené ezzel valamelyik szervet. A kamera képét monitorokra vetítik, az orvosok ennek segítségével tájékozódnak és operálnak. A többi eszköz (ollók, fogók, égető-vágó eszközök, szívó-öblítő eszközök) bevezetéséhez szükséges vágások számát és helyeit a műtét típusa és a beteg állapota határozza meg. Ezek bevezetéséhez általában 5-10 mm-es nyílásokra van szükség.

Még kisebb hegek, még jobb eredmények

A műtét legnagyobb előnye a rövid lábadozási idő, emellett a fájdalom, és a fertőzésveszély is csökken. Minden hasi műtét után fennáll a hashártya és a hasi szervek között összenövések kialakulásának veszélye, azonban a mini laparoszkópiás beavatkozások esetén ennek az esélye is minimalizálódik.

A mini laparoskópiának vannak korlátai, ezért elsősorban epe, vakbél, bizonyos nőgyógyászati laparoscopos műtéteknél van előnye. Nagyfokú gyulladás, jelentős túlsúly, kiterejedt előző operáció esetén elvégzése nem ajánlott.

Dr. Sipos Péter sebész szakorvos, a Duna Medical Center műtővezető főorvosa elárulta, törekednek arra, hogy minél kisebb és szebben gyógyuló sebeket ejtsenek. – „A mini laparoscopia során 2-5 mm-es nyíláson keresztül végezzük a beavatkozásokat. Természetesen egyes esetekben nagyobb nyílásokra is szükség lehet mint például az epehólyag eltávolításánál, ekkor a köldök ívében vezetett metszésen keresztül emeljük ki az epehólyagot, ami szinte láthatatlan heggel gyógyul.”

Nagyobb felbontású kamera többet lát

A mini laparoscopia diagnosztikai szempontból is előnyökkel jár, a nagy felbontású kamera segítségével az operációt végző orvosok a műtéti területről nagyított képet kapnak. Ezeknek a képeknek a segítségével olyan elváltozásokat is észrevehetnek, melyek egy nyitott műtét esetén nehezebben ismerhetőek fel, vagy vehetőek észre szabad szemmel. Ez pedig elengedhetetlen az ismeretlen eredetű kismedencei fájdalom kivizsgálásánál vagy az endometriózis operálásánál.

Legolvasottabb cikkeink