• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megviselte a stressz a bőrét? Íme, a segítség!

Egészségmagazin 2019.02.03 Forrás: Dermatica
Megviselte a stressz a bőrét? Íme, a segítség!

Rossz mentális állapot ronthat a bőr betegségén, viszont a javuló lelki állapot spontán javulást eredményezhet.

A stressz jelei előbb-utóbb a bőrünkön is megjelenhetnek, krónikus problémák, szépséghibák, bőrbetegségek formájában. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusmestere, gyógykozmetikus arról beszélt, mit tehetünk magunkért és mit tehet értünk a szakember.

Krónikus vagy akut stressz?

A stressz hatásainak megértéséhez érdemes először különbséget tenni a krónikus és az akut stresszhatás közt. Krónikus állapotot jelent, ha régóta fennáll egy probléma az életünkben, ami egyfajta állandó feszültséget okoz. Ez lehet egy élethelyzet, és olyan belső ok is akár, mint az ételintolerancia, amit a szervezet sokáig próbál kompenzálni. Akut stressz pedig lehet fizikai, mintegy baleset, és pszichés is, mint például egy munkahelyváltás. Peterman Krisztina tapasztalatai szerint a bőrbetegségek okai leginkább az első csoportból valók.

A sérelmek, feszültségek, amiket hosszú éveken keresztül dajkálunk, előbb-utóbb nyomot hagynak a külsőnkön is. Ehhez a tartós rossz közérzethez járulnak hozzá a negatív gondolataink, amelyek egy bonyolult és összetett folyamat révén a testünkkel szerves egészet alkotnak, együttesen hatnak az egészségünkre. Ha a test-lélek-szellem harmóniája felborul és tartósan kizökken az egyensúlyi helyzetből, az állapot egyre romlik és egy ponton túl irreverzibilissé válik.

Ez a folyamat a rosacea stádiumain is megfigyelhető. Eleinte csak átmenetileg, ritkán, rövid ideig tartó bőrpír jelentkezik, esetleg csak mozgás hatására alakul ki a pirosság, majd lokálisan egyre tartósabban megfigyelhetővé válik a bőrpír. Ezt követően jön a II. stádium, a faggyúmirigyek környékének gyulladása. Ilyenkor az arcon piros, gyulladt csomók keletkeznek. Később, a III. stádiumban ezek a csoportokban elhelyezkedő csomók összefolynak, a faggyúmirigyek burjánzásnak indulnak. Egy-egy szakasz akár hosszú évekig is eltarthat, ám egy stresszor katalizátorként fel is gyorsíthatja a folyamatot. "Megfigyeléseim szerint ez fordítva is igaz lehet: a javuló lelki-, mentális állapot spontán javulást eredményezhet" – mondja a kozmetikusmester.

A leggyakoribb külső-belső stresszorok

A gyógykozmetikus számos stesszort képes beazonosítani, amelyek bőrproblémákhoz vezethetnek, vagy legalábbis ronthatják azok állapotát. A pattanások, korai ráncosodás, vízhiányos, zsíros vagy éppen száraz bőr, a rosacea kezelésekor gyakran derül fény külső vagy belső stresszorok jelenlétére. Ilyenek lehetnek például a számunkra nem megfelelő termékek (kozmetikumok, ételek, táplálék-kiegészítők) allergének, a kémiai anyagok, az elektroszmog, a nehézfémek. Utóbbiak nem csak az amalgámtömésekkel, de a bizsuékszerekkel, a cipők, ruhák fémdekorációi is kölcsönhatásba kerülhetnek a bőrrel.

A modern életformával gyakran együtt járó alváshiány, a rossz minőségű táplálék, a tápanyaghiány, a dehidráció szintén nyomot hagy a bőrön. Emellett az olyan érzelmi stresszorok is negatívan hathatnak a bőrre, mint a szorongás, a depresszió, az elégedetlenség, az alacsony önértékelés. Mindezen tényezők pedig együttesen egészen biztosan rontanak a bőr állapotán, egészen leegyszerűsítve: öregítik, fénytelenebbé, élettelenebbé teszik azt, esetleg a meglévő betegségek tüneteit fokozzák.

Mit tehet a szakember?

A gyógykozmetikus feladata ilyen esetekben egyrészt a konkrét probléma felismerése, annak szakszerű kezelése, másrészt annak az önismereti folyamatnak a beindítása, amely által beazonosítható lesz a stresszforrás. Ez az önismereti munka nem mindig derűs, hiszen szembe kell nézni rossz szokásainkkal, tévedéseinkkel és meg kell próbálni változtatni azokon. A kezelések, terápiák hatására a vendég elkezdhet dolgozni a stresszkezelésen, legyen szó fizikai, vagy pszichés tényezőkről. Ebben a folyamatban kísérhetjük őt végig, az olyan, akár egyszerűbb eljárások sokrétű előnyeit kihasználva, mint a profi arctisztítás, a masszázs vagy akár a speciális, célzott eljárások. Ráadásul nem feledkezhetünk meg a kezelések holisztikus hatásairól: ha fizikailag jobban érezzük magunkat a bőrünkben, az a pszichénkre is hatni fog- mondja a szakember.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink