• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

Egészségmagazin 2021.07.23 Forrás: Weborvos
Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

A melanomás betegek harmada akár egy évet is vár arra, hogy a gyanús bőrelváltozással orvoshoz forduljon, pedig ezalatt áttétek is kialakulhatnak.

Egy friss reprezentatív hazai kutatás szerint a magyarok 15 százaléka nem figyeli a saját bőrét, 43 százaléka csak alkalomszerűen ellenőrzi az anyajegyeit, a 40 év alattiak és a férfiak mintegy fele pedig a betegség kockázatával sincs tisztában. Az alapvető ismeretek hiányát súlyosbítja, hogy a melanomás betegek harmada akár egy évet is vár arra, hogy a gyanús bőrelváltozással orvoshoz forduljon, ezalatt az idő alatt pedig áttétek is kialakulhatnak - derült ki a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) egy hetes ingyenes, okostelefonos anyajegyvizsgálatán, melyet a Medinnoscan segítségével szervezett. 11 gyanús esetet találtak - számoltak be közleményben.

Kevesen ismerik a melanomát és potenciális következményeit

A Magyar Dermatológiai Társulat rendszeres évi bőrrák szűrését az idén június végén-július elején online formában hirdette meg. A közösségi média felületein közzétett felhívást követően egy hétig ingyenesen lehetett fotókat beküldeni gyanús vagy problémás bőrelváltozásokról. A beküldött 156 esetből az MDT önkéntes bőrgyógyászai 11-et találtak gyanúsnak és hívtak be további vizsgálatra. A lakossági kutatás tapasztalatai egybevágnak a korábbi vizsgálattal, amelyet a Szegedi Egyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján 140 melanomás beteg bevonásával végeztek. 

„Tévhit, hogy a melanoma csak a fehér bőrűek, szeplősök és a sok anyajeggyel rendelkezők problémája, a betegségben bárki érintett lehet és csak rendszeres önvizsgálattal, illetve időben elvégzett szakorvosi vizsgálat révén szűrhetők ki a komolyabb veszélyt jelentő esetek. A kutatások azt mutatják, hogy rendkívül alacsony a melanoma megelőzésével kapcsolatos társadalmi tudatosság és sok téves információ van a köztudatban” – fogalmazott dr. Baltás Eszter, MDT vezetőségi tag.

Későn fordulnak orvoshoz a betegek

A betegek harmada több, mint egy évet vár, mire orvoshoz fordul. A Magyar Dermatológiai Társulat arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak esetek, amikor a betegség előrehaladott állapotában, akár áttéttel jut el a diagnózisig. Évente mintegy háromezer új melanomás esetet regisztrálnak Magyarországon. A melanómák 80%-a eleve tumorként keletkezik a bőrön, míg az esetek 20 százaléka jön létre anyajegy talaján.

„A betegség ellen a legbiztosabb védelem az önvizsgálat és ebből következően a korai felismerés, hiszen ilyenkor még általában egy kisebb, helyi érzéstelenítésben végzett sebészeti beavatkozás elejét veheti a súlyos betegség kialakulásának. A kockázatcsökkentés kulcsa saját magunk és a családtagok rendszeres, a rejtett területekre (körmök, fejbőr, fül mögötti részek) is kiterjedő vizsgálata, a bőrelváltozások nyomon követése” – hívja fel a figyelmet Dr.  Baltás Eszter.

Euromelanoma - közös erőfeszítés a prevenció minden szintjén

A populációs szintű anyajegy szűrések hatékonyságával kapcsolatosan megoszlanak a nemzetközi vélemények. Hazánkban azonban több kutatás is felveti, hogy érdemes a lakosságot, illetve bizonyos célcsoportokat kampányszerűen szűrni. A szűrések mellett ugyanakkor legalább olyan fontos a népesség felvilágosítása a bőrrákról, annak veszélyeiről, a megelőzés és a hatékony felismerés eszközeiről.

Az Euromelanoma a legnagyobb méretű nemzetközi betegség megelőzési kampány, mely átível Európán. A legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a bőrrákra és hogy elősegítse az egészségügyi szempontból veszélyt jelentő bőrelváltozások minél korábbi felismerését és időben történő, adekvát kezelését. Több ezer bőrgyógyász önkéntes részvételével figyelemfelhívó aktivitások és médiajelenlét mellett lakossági vagy célcsoport szűrések is zajlanak, illetve a szűrővizsgálatok adatait hasznosító kutatások is folynak.

„Az Euromelanomához csatlakozva a 2007 óta rendszeresen történnek bőrgyógyászati szűrővizsgálatok Magyarországon. Azóta közel 35.000 ingyenes anyajegyszűrést végeztünk több száz bőrgyógyász önkéntes részvételével, valamint fontos információkat juttatunk el a média és internet révén a lakossághoz” - mondta dr. Baltás Eszter, az Euromelanoma szűrőkampány hazai vezetője.

Online anyajegyszűrés – mire alkalmas?

„Léteznek már bőrtünetek online vizsgálatára és leletezésére alkalmas okostelefonos alkalmazások, mint amilyen a Medinnoscan alkalmazása. Ennek használata számos bőrbetegség esetében személyes megjelenés nélkül is diagnózishoz és terápiához segítheti a bőrgyógyászt és a beteget. Bőrdaganatok esetében természetesen vannak korlátai az online vizsgálatoknak, de minden eszközt érdemes igénybe venni, ami előre mozdíthatja a széles körű korai felismerést” – részletezi Prof. Dr. Gyulai Rolland, az MDT elnöke.

A kezdeti tapasztalatok alapján a mobiltelefonos fotódokumentáció alkalmas lehet arra, hogy a gyanús elváltozásokat kiszűrjék és tovább irányítsák személyes szakorvosi vizsgálatra. A gyógyítók tapasztalatai alapján a digitális megoldások segíthetik a korai diagnózist. Mivel a melanoma esetében fiatalabb korosztályok is érintettek lehetnek, ezért esetükben különösen fontosak a telemedicinán alapuló digitális szűrési megoldások.

A Magyar Dermatológiai Társulat felhívja a figyelmet arra, hogy az aszimmetrikus, elmosódott szélű, többszínű anyajegyek, illetve a gyorsan növekvő új bőrelváltozások időben történő észlelése és a bőrgyógyász szakorvos által elvégzett dermatoszkópos vizsgálat életmentő lehet, ezért minden gyanú vagy aggasztó változás esetén szakorvoshoz kell fordulni. Hasonlóan fontos a bőr, illetve különösen az érzékeny bőrtípusok hatékony fényvédelme, a napozás és a szolárium mellőzése. A hatékony fényvédelem nemcsak a naptejek alkalmazását, hanem megfelelő védőruházatot és az erős napsugárzás elkerülését is jelenti.

Legolvasottabb cikkeink