• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mi a fontos a magzati ultrahangnál?

Egészségmagazin Forrás: www.terhesseg.hu Szerző:

A várandósgondozás egyik legfontosabb vizsgálati eleme az ultrahangvizsgálat. Nem véletlenül. A terhesség 9 hónapja alatt, minden egyes hét más és más fontos információkkal szolgálhat kisbabánk egészségi állapotáról.

Pozitív terhességi teszt, nagy boldogság! Aztán kezdődik az aggódás. Igen, a babavárás izgalommal teli állapot. De enyhíthetjük szorongásunkat azzal, ha jó szakértelemmel rendelkező magzati diagnosztikai intézményt választunk a fejlődési rendellenességek kiszűrésére irányuló vizsgálatok elvégzéséhez.

Miután az 5-8. hét környékén megállapították ultrahanggal, hogy a magzatkezdemény megfelelő helyre ágyazódott be, jön az első megkönnyebbülés: a méhen kívüli terhesség veszélyével nem kell számolnunk.

A 12. hét környékén jön a nagy fontosságú, első alapos, átfogó, nagy szakértelmet igénylő ultrahangvizsgálat, amellyel számos fejlődési rendellenesség kiszűrhető. Ekkor történik a Down-kór szűrése is, amely az ultrahanggal vizsgálható jelek (nyaki redő, orrcsont, áramlásmérés) mellett az anyai vérből is vizsgál bizonyos tényezőket.

A 18-20. terhességi hétben történik a másik, a fejlődési rendellenességek szempontjából fontos ultrahangvizsgálat, amelyet szoktak „genetikai ultrahangnak" is nevezni. A kiszűrhető fejlődési rendellenességek azonban nem csak genetikai eredetűek lehetnek,ugyanis megállapíthatóak olyan eltérések is, amelyek a magzat méhen belüli fejlődésének hibájára vezethetők vissza. Ezért pontatlan az általában használatos genetikai ultrahang elnevezés erre a vizsgálatra.

A 26.héttől szépen látszik a magzat, a 4D ultrahangfelvételeken, tehát jöhet a babamozizás! Annál azonban sokkal több rejlik ebben a vizsgálatban, mint csupán a baba profiljának fotózása. Megfelelő szakmai felkészültséggel, a legjobb módszer lehet a baba egészséges fejlődésének ellenőrzésére. Na, itt aztán olyan különbségek lehetnek a korszerű és a kissé idejétmúlt ultrahangkészülékek között, hogy a laikus kismama számára is feltűnhet a különbség!

A baba tápanyagellátását a méhlepény biztosítja, ami a 30. héttől öregedni kezd. Azonban nem mindegy, hogy milyen ütemben és mértékben történik ez, hiszen a méhlepény állapotának a szülésnél is fontos szerepe van. Ellenőriztessük pár hetente.

Az újszülött születési súlyának előrejelzésére, a méhlepény érettségének és a magzatvíz mennyiségének meghatározására a 37. héten kerül sor. Azonban a terhesség e végső, befejező szakaszában is fontos ellenőrizni, hogy megfelelően fejlődik-e és hogyan helyezkedik el az anyaméhben a baba. Ezért a megnyugtató magzatmozgások érzékelésén túl, érdemes ilyenkor is időt szánni egy átfogó ultrahangvizsgálatra.

A magzati diagnosztika céljából végzett ultrahangvizsgálat elvégzése speciális felkészültséget igényel. Fontos, hogy a vizsgálatokat megfelelő képzettségű, nagy jártasságú szakember végezze. Azonban a jó és tapasztalt szakember megválasztásán túl az ultrahangkészülék minőségének is szerepe van a pontos, alapos, megbízható vizsgálat elvégzésében.

A Magzati Diagnosztikai Központ, korszerű készülékekkel, a tudomány legkorszerűbb szemléletét alkalmazó szakorvosi csapattal nyújtja ultrahang-diagnosztikai szolgáltatásait.

További információkat itt talál