• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A homeopátiás gyógymódot sokan alkalmazzák, és sokan tagadják, támadják.

Tisztelt Weborvos! Előre bocsátva, hogy nagyon örülök az új homeopátiás rovat indításának, megkérdezném, mi vezette a szerkesztőséget ennek létrehozására. Miközben környezetemben nagyon sokan eredményesen használják a homeopátiás szereket, sok orvos nem csak nem ismeri, de tagadja, sőt némelyek tűzzel-vassal irtják. Várom válaszukat és gratulálok.  Nem sokkal új rovatunk indulása után a fenti levelet kaptuk a kérdések között „Kíváncsi" jeligére. Új rovatról lévén szó, nem csak szakorvosi tanácsadó rovatunkban válaszolunk.

Kedves „Kíváncsi". Köszönjük kérdését, melyben szinte megfogalmazta a választ is.


A homeopátiás gyógymódot sokan alkalmazzák, és sokan tagadják (támadják). A homeopátiát ellenzők legtöbbször soha nem próbálták, gyakran még az alapokkal sincsenek tisztában. Aki már kipróbálta a homeopátiás szereket, később is él vele, kihasználva előnyeit, hogy „szelíden", gyorsan, egyénre szabottan segít, mellékhatásai nincsenek és nem utolsó sorban a szerek olcsóbbak a hagyományos gyógyszereknél.

A homeopátiás kezelés nem kizárólagos, más gyógymóddal együtt is alkalmazható, integrálható. Ezért is nevezik egyre gyakrabban integratív módszernek, a korábbi alternatív elnevezés helyett.
A homeopátia egyre jobban terjed szerte a világban, egyre több gyógyító alkalmazza, egyre több páciens használja. Nem csak a brit királyi család tagjai, de számos ismert személy elkötelezett híve a homeopátiás gyógymódnak. Erről bővebben olvashatunk Dana Ulmann: A homeopátia forradalma c. könyvében, mely magyarul is megjelent.

A homeopátia több országban a medikus oktatás része (Anglia, Ausztria, Franciaország, Hollandia, Spanyolország, Románia), és a végzett orvosok homeopátiás továbbképzése is az egyetemeken zajlik. Még több államban különböző szervezetek, magánegyetemek  indítanak homeopátiás képzést.

Magyarországon az egyetemi oktatás esetleges, azonban két szervezet, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület és a CEDH régóta képez orvosokat. A náluk megszerezhető diploma külföldön elfogadott, de a magyarországi tevékenységhez még hazai egyetemi vizsga is szükséges. 2008-ban a Pécsi Tudományegyetemen CAM (komplementer és alternatív medicina) tanszék alakult, ahol az előbbi két szervezetnél vizsgázott orvosok homeopátiás diplomát szerezhetnek.

A homeopátiás kezelés hatásosságát számos vizsgálat igazolja. A nyugati orvoslás által előírt feltételeknek e vizsgálatok egy része nem felel meg. Ennek oka a homeopátia azon sajátosságában rejlik, hogy a gyógyszer kiválasztása egyénre szabott, nem betegségre, így ugyanazon panaszra, tünetcsoportra más és más homeopátiás szert alkalmazunk. A nyugati orvoslás (egy csoport egy szer, másik csoport placebo) vizsgálati kritériumát a homeopátiás kezeléseknél legtöbbször nem lehet kivitelezni.

Ennek ellenére álljon itt néhány vizsgálat:
Nicaraguai gyermekek hasmenésében hasonlították össze a homeopátiával, illetve placeboval kezelt eseteket, és azt tapasztalták, hogy a homeopátiás szerrel is kezelt gyermekek csoportjában a gyógyulási idő 20 százalékkal rövidebb volt.
Olaszországban 60 migrénben szenvedő paciens felét homeopátiával, felét placeboval kezeltek. A placebo csoportban 17% jelezte panaszának a jelentős csökkenését, míg a homeopátiás kezelésben részesült csoport 93%-a.
Angol tudományos lapban jelent meg az a kettős vak klinikai kísérlet, ahol reumatoid artritiszben szenvedő betegeket vizsgáltak. A homeopátiával kezeltek 82 %-a érezte tüneteinek a javulását, míg a placebo csoport tagjainak mindössze 21%-a.
Ezeknél a vizsgálatoknál sem a betegek, sem az értékelők nem tudták, hogy kik a placeboval, és kik a homeopátiás szerrel kezeltek.

Az említett vizsgálatok csak szemelvények a homeopátia hatásosságát igazoló irodalomból. Legjobb bizonyítékot a páciensek sokasága szolgáltatja, akik évek óta jó eredménnyel használják a homeopátiás szereket, még akkor is, ha ennek a kezelésnek a pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert. Az a módszer, ami több mint 200 éve, a támadások ellenére fenn maradt, és egyre népszerűbb, elterjedtebb, az a módszer tud valamit.

Becslések szerint Magyarországon a betegek 30-40 %-a próbálta, vagy alkalmazza a homeopátiát, és az orvosok 35 %-a ajánl homeopátiás szert rendszeresen páciensének. Ezen orvosok többsége a megszokott, hagyományos gyógymódhoz integrálja homeopátiás tudását.

Visszatérve az olvasói kérdésre, a homeopátiás rovat indításával nem csak az olvasói igényeknek szeretnénk megfelelni, hanem célunk a homeopátia alapjainak, szabályainak, lehetőségeinek ismertetése is, hiszen a betegeknek joguk van ezt a módszert ismerniük, adott esetben használniuk.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy az ellenzők jobban megismerjék a homeopátiát, a szereket, és ha kipróbálják, jó tapasztalatuk lesz, használják is.  Bízunk benne, hogy a homeopátiát igenlő, jó tapasztalatokkal bíró tábor és a módszert még nem ismerő ellentábor véleménye, rovatunk segítségével, közelíteni fog majd egymáshoz.

Legolvasottabb cikkeink