• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Mikor kell orvoshoz fordulni a középidős fájdalom miatt?

Egészségmagazin 2020.07.17 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Mikor kell orvoshoz fordulni a középidős fájdalom miatt?

A ciklus felénél jelentkező alhasi fájdalomnak több oka is lehet, ezért fontos a kivizsgálás.

Az ovuláció, vagyis a peteérés a menstruációs ciklus közepe táján következik be, és gyakran okoz ún. középidős fájdalmat. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza azonban arra figyelmeztet, hogy a ciklus felénél jelentkező alhasi fájdalomnak más okai is lehetnek, ezért fontos a kivizsgálás. 

Mi is az ovuláció és miért okozhat fájdalmat?

Az ovuláció, vagyis a peteérés során a megérett petesejt kiszabadul a petefészekből és a petevezetékbe jut. Ekkor találkozhat a hímivarsejttel és megtörténik a fogamzás, illetve ha ez nem következik be, 2-3 nap alatt elpusztul, az előkészített nyálkahártya pedig leválik, és a hüvelyen át kiürül a szervezetből – menstruáció formájában. Maga az ovuláció nem minden nőnél okoz tünetet, de sokaknál jelentkezik az ún. középidős fájdalom és vérzés, esetleg más tünetek is. Ennek a jelenségnek nem pontosan tisztázott az oka, de lehetséges, hogy a kilökődés előtti tüszőnövekedés, vagy a megrepedt tüszőből való vér vagy folyadék kiszabadulása az, amely irritálhatja a kismedencei szöveteit. Mindenesetre az ezt tapasztaló nők enyhe tompa kellemetlenségről, vagy akár éles, komoly fájdalomról is beszámolhatnak. 

Más is okozhatja a középidős fájdalmat

- Ahhoz, hogy eldöntsük, pontosan mi okozza a ciklus közepén jelentkező fájdalmat, a nőgyógyászati kivizsgáláson túl szükség lehet további vizsgálatokra is, mint például laborvizsgálatok, hüvelyi/hasi ultrahang. Ezen kívül a kikérdezésnél nagyon hasznos, ha a beteg be tud számolni arról, pontosan mikor jelentkezik a fájdalom, meddig tart, vannak-e más tünetek is, illetve, hogy mitől múlik el. Mindezeket összevetve születhet meg a pontos diagnózis és szükség esetén elkezdődhet a kezelés – hangsúlyozza Hernádi doktor. 

Milyen okok állhatnak a középidős fájdalom mögött?

Ciszták

A nőgyógyászati ciszták egy része sokszor nem okoz fájdalmat (például dermoid tömlő, PCOS), de például a petefészek ciszták miatt fájdalom, görcs, puffadás is előfordulhat, a petefészken elhelyezkedő endometriózis jellegzetes példája pedig az ún. csokoládé ciszta, amely súlyos tüneteket és következményeket okoz. A pontos diagnózishoz szükség lehet ultrahangos, CT vagy MRI vizsgálatra.

Endometriózis

Az endometriózis egy fájdalmas állapot, amely során a méhnyálka kijut a méh üregéből, és az érintett területeken gyulladást okoz. Az így kialakuló későbbi hegszövet vagy endometrikus összenövés különösen fájdalmas lehet a menstruáció időszakában, de máskor is okozhat alhasi fájdalmat. 

- Fertőzés vagy nemi betegség

Ha a fájdalom mellett olyan tünetek is jelentkeznek, mint folyás, csípő, égő vizelet, esetleg láz, mindenképpen fontos a kivizsgálás és a kezelés, hiszen a kezeletlen nemi betegségek és akár egy húgyúti fertőzés is okozhat szövődményeket.

- Méhen kívüli terhesség

Az egyoldali medencefájdalom a méhen kívüli terhesség jele is lehet, amely mielőbbi kivizsgálást és ellátást igényel. 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mindenképpen érdemes részt venni egy nőgyógyászati kivizsgáláson, ha a középidős fájdalom nagyon komoly, ha nem szűnik meg néhány órán vagy legfeljebb néhány napon belül, ha nem jól reagál a vény nélküli fájdalomcsillapítókra, illetve ha más tünet is jelentkezik vagy felmerül a terhesség, méhen kívüli terhesség gyanúja – hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs.

Legolvasottabb cikkeink