• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mikor lehet leállni a vérnyomáscsökkentővel?

Egészségmagazin Forrás: Trombózisközpont

A hipertónia nem gyógyítható, de megfelelő étkezéssel, kevesebb stresszel és rendszeres testmozgással javítható az állapot.

Ma már erre számtalan fajta készítmény áll rendelkezésre, melyek természetesen kizárólag orvosi javallatra szedhetőek. Ezek legtöbbször segítenek az értékek normalizálásában, azonban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor szabad elhagyni a gyógyszereket? A választ dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától tudtuk meg.

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre

A normál vérnyomás a 140/90 Hgmm alatti érték, ennél magasabb esetén magasvérnyomás betegségről beszélünk. Ekkor alapos kivizsgálás után a szakorvos gyógyszeres kezelést is javasolhat, melyek általában viszonylag rövid időn belül ki is fejtik a hatásukat. Erre a célra több féle készítmény is áll rendelkezésre, melyek közül az orvos hosszas mérlegelés után dönt (ACE gátlók, ARB-k ( angiotenzin II receptor blokkolók) calcium csatorna gátlók, diuretikumok, Béta blokkolók, központi hatású szimpatikus idegi aktivitást csökkentő szerek, alfa-1 receptor blokkolók, direkt vazodilatátorok). Attól függően, hogy a beteg hogy reagál a kezelésre, előfordulhat, hogy változtatni szükséges a gyógyszer adagján.

Normális érték elérése után abba lehet hagyni?

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszer dózisának változtatása, esetleg elhagyása kizárólag orvosi javallatra történhet. Ennek oka az, hogy a normál érték „csupán" a készítményeknek köszönhető, és ha ezt az illető elhagyja azokat, akkor a vérnyomása ismételten megemelkedik.

„Az igaz, hogy a magas vérnyomás nem gyógyítható, ám megfelelő étkezéssel, kevesebb stresszel és rendszeres testmozgással az állapot nagymértékben javítható. Amennyiben az előírásokat és a kezelőorvos tanácsait is betartja– pl. kevesebb sófogyasztás, cigarettáról való leszokás-, akkor a vérnyomás értéke csökkenhet, ami alacsonyabb dózisú kezelést igényelhet, vagy akár a gyógyszeres terápia teljes elhagyását. Viszont bármiféle változtatás csakis orvosi utasításra történhet!"- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája. - A hipertónia kezdeti stádiumában, amikor elsősorban a fizikai, szellemi túlterhelés, illetve a stressz váltja ki a tenzió emelkedést, az életmódváltás (pl. pár kg fogyás, rendszeres mozgás, dohányzás elhagyása stb.) és az átmeneti vérnyomáscsökkentő kezelés után pár hónappal akár el is hagyható a gyógyszer. Hasonlóképpen a terhesség utolsó hetében, vagy szülés során fellépő hipertónia is megszűnhet a szülés után pár héttel, akárcsak a menopauza által provokált hipertónia.

Legolvasottabb cikkeink