• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

    • A betegségről a melanoma világnapján

      A betegségről a melanoma világnapján

    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • egynapos sebészet
    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Mire figyeljenek nyáron a hisztamin intoleranciások?

Egészségmagazin 2019.06.20 Forrás: Budai Allergiaközpont
Mire figyeljenek nyáron a hisztamin intoleranciások?

Sajnos a gyümölcsök egy részéről, a friss spenótról és a limonádéról is le kell mondani többek között.

Hisztamin intolerancia esetén a szervezetben csökkent a hisztamin lebontó DAO enzim termelődése, emiatt bizonyos ételek fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat az érintetteknél. A diéta alatt több élelmiszert kerülni kell, emellett bizonyos gyógyszerek is gondokat okozhatnak. Dr. Sárdi Krisztina gasztreoneterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, hogy a nyári időszakban mi szokott leginkább nehézséget okozni a betegeknek. 

Friss gyümölcsök és zöldségek szezonja

Nagyon nehéz ellenállni az ínycsiklandó eperillatnak, az ízletes málnának vagy a pirosló kerek paradicsomoknak, de a hisztaminmentes diétában ezek és a friss padlizsán és spenót is sajnos tiltólistás ételnek számítanak. Egyéni érzékenységtől is függ, hogy kinél, milyen mennyiség okoz panaszokat, ám fogyasztásuk a legtöbb esetben hisztamin intoleranciás tünetek megjelenésével jár. 

„Légúti tünetek – orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés mellett – bőrpír, csalánkiütés, fej- és torokfájás, puffadás és hasmenés, hányás a leggyakoribb panasz. A tünetek rendszerint a magas hisztamin tartalmú ételek elfogyasztását követően pár órán belül megjelennek. Erősségük attól is függ, hogy az adott személynél mennyi DAO enzim termelődik. Valakinél csak csökkent, ezért fordulhat elő, hogy akár azonos mennyiségű magas hisztamin tartalmú étel is eltérő súlyosságú tüneteket okoz.” 

Nyári betegségek kezelése

Még a legmelegebb hónapokban is megfázhatunk, például a légkondicionáló nem megfelelő használata miatt légúti betegség vagy a strandszezonban gyakori húgyúti fertőzések miatt kell antibiotikumot szednünk. Emellett a betegségek, a hőség vagy a frontok miatti fejfájásra szedett fájdalomcsillapító is okozhat kellemetlen tüneteket. Ezek a gyógyszerek azonban gátolhatják a DAO enzim működését, emiatt szedésük alatt még fokozódó tünetekre számíthatunk. Vérnyomáscsökkentők, reuma elleni szerek, nyugtatók és szívgyógyszerek is okozhatnak ilyen tüneteket. 

Tengeri herkentyűk az étlapon

Nyaralás alatt szívesen próbálunk ki új ízeket, a tengerparton pedig adott, hogy friss tengeri herkentyűket kóstolunk meg. Sajnos hisztamin intoleranciásként ez nem a legjobb választás, a rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek magas hisztamin tartalmuk miatt okozhatnak panaszokat.

Grillezés hisztamin intoleranciával

Nyáron szívesen grillezünk a szabadban, erről hisztamin intoleranciásként sem kell lemondanunk. Ügyelni kell azonban az alapanyagok megválasztására. A megvásárolt húsokat vagy halakat minél előbb dolgozzuk fel, állás közben ugyanis a hűtőben is felszaporodhat bennük a hisztamin. A szárított és füstölt húsféléket kerüljük magas hisztamin tartalmuk miatt. A chili, a ketchup, bolti fűszerkeverékek nem ajánlottak a diétában, helyette natúr fűszereket használjunk ízesítésre. 

Milyen italokat fogyasszunk?

A nyári hőségben sem javasolt a citrusfélék fogyasztása, kerülendő ezért a limonádé, de a fekete tea, a kávé és a paradicsomlé, kakaós italok fogyasztása sem javasolt. Magas hisztamin tartalmú alkoholok a borok, (főleg a vörösbor) minél idősebb, annál magasabb a hisztamin tartalma, a sörök és a pezsgő.   

Legolvasottabb cikkeink