• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Most minden kiderült a majonézről

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Nemzetközi összehasonlításban kikutatták a magyar háziasszonyok viszonyát a majonézzel.

Tavaly decemberben egy hat országot átfogó (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina) kutatás részeként, hazánkban is felmérték, az alkészítésén túl mit tuddnak a háziasszonyok a majonézről, milyenek felhasználási szokásaik. A kutatók többek között kíváncsiak voltak arra is, a megkérdezettek miben látják a kiegyensúlyozott táplálkozás és a majonéz használatának összefüggését.


A kutatás során több mint háromszáz háziasszonyt kérdeztek meg a 25-60 év közötti korosztályból (45 százalékuk a 25-40, 55 százalékuk pedig a 41-60 korosztályból) került ki. Kiderült, a megkérdezettek csupán tíz százaléka nem használja használja konyhájában a majonézt.


A szakemberek három témakörben, a majonézzel kapcsolatos valós vagy valótlan információkat, illetve ezek kombinációjából származó igaz vagy hamis következtetéseket soroltak fel. Az állításokat a megkérdezettek értékelték aszerint, hogy elfogadják, elutasítják, vagy nem tudják megítélni.


Igaz-e, hogy a majonéz része az egészséges táplálkozásnak?
Az összes megkérdezett 68%-a szerint a majonéz a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, csupán 15 % nem ért egyet ezzel az állítással. Érdekes, hogy még a majonézt nem használók tábora is 34%-ban úgy gondolja, hogy a fenti állítás igaz, a majonéz használók pedig 72%-ban vélik úgy, hogy a majonéz az optimálisan összeállított táplálkozás része lehet. Ezt igazolja az is, hogy a „majonéz nem tesz jót az egészségnek, és nincs kapcsolatban az egészséges táplálkozással" kijelentést 63 %-ban utasították el.


Az egészséges táplálkozás témakörénél maradva 73% szerint, ha majonézt tesz valamilyen ételhez, az attól még nem válik egészségtelenné. A majonéz-használók csupán 9%-a, a majonézt nem fogyasztók 28%-a gondolja ennek ellenkezőjét.


A majonézről - tojás összetevője miatt - sokan gondolták úgy, hogy nyáron nem fogyasztható élelmiszer. Ez a felfogás – a felmérés tanulsága szerint -változást mutat, ugyanis a megkérdezett háziasszonyok több mint a fele (53%) állítja: ez nem igaz, bár a majonéz fogyasztók 20%-a még mindig így gondolja. Kis különbség tapasztalható azonban a „majonéz fogyasztása szalmonella fertőzést okozhat" állításra adott válaszok között: ezt 41%-ban utasították el, 36 %-ban azonban egyet értettek vele.
A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek majdnem a fele (42%) úgy gondolja, hogy diétázás közben sem kell lemondania a majonézről, ennél még többen, 55%-ban gondolják, hogy a majonéz nem tekinthető a feleslegesen elfogyasztott zsírok és energia forrásának. A magyar háziasszonyok mindössze 20 százaléka ért egyet az állítással.


Miből van a majonéz?
Kevés olyan magyar háziasszony van, aki ne tudná, hogy milyen alapanyagokból áll a majonéz. Jelentősen több (78%) azoknak a száma, akik, állításuk szerint pontosan ismerik a főbb összetevőket, mint azoké, akiknek erről nincs elképzelésük (9%). Meglehetősen sokan (67%) tudják, hogy a majonéz növényi zsiradékot (olajat) tartalmaz. Ezzel az állítással egyébként a majonéz használók elenyésző része, mindössze 7%-a, míg a majonézt nem fogyasztók 4%a. nem ért egyet.


A növényi olaj és állati zsiradék arányáról: 47% gondolja, hogy a majonéz nem tartalmaz több állati zsiradékot, mint növényit. A majonéz használók 15 %-a, a nem használók 20%-a azonban ennek ellenkezőjét állítja. Az igazság az, hogy eltekintve a kisebb mennyiségű tojástól a majonézek alapja jó minőségű növényi olaj.
A háziasszonyok 54 %-a szerint a majonéz összetevői a kiegyensúlyozott táplálkozás részének tekinthetők – mindössze 22%-ban gondolták az ellenkezőjét.


„A majonéz nagy mennyiségben tartalmaz tojássárgáját, ezért nem illeszthető a kiegyensúlyozott táplálkozásba" állítással csupán 16% értett egyet (a majonéz használók 15%-a is így gondolja), 55%-ban azonban elutasították.


A megkérdezettek 53%-a szerint a majonéz tradicionális recept alapján készül, az összetevők nem változtak az idők során; 21 % szerint túl sok cukrot és zsírt tartalmaz – ezt azonban 53% nem így véli.


Mitől könnyű a light majonéz?
A megkérdezett háziasszonyok 47%-a cáfolja, hogy a light majonéz esetében üzleti fogásról van szó, és hogy annak receptje nem tér el a hagyományos majonéz receptjétől.
Az „ellentétben a hagyományos majonézzel, a light egészségtelen összetevőket tartalmaz" állításra 49%-ban feleltek nemmel, a majonéz használók 16%-a, a majonézt nem fogyasztók 17%-a viszont így gondolja.


ÖSSZEGZÉS
A nemrégiben lezajlott nemzetközi majonéz kutatás magyar adatai szerint: tíz megkérdezett háziasszonyból kilenc használja konyhájában a majonézt. Még a majonézt nem használók tábora is jelentős százalékban véli úgy, hogy a majonéz a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, ami így is van, hiszen növényi olaj összetevője miatt a szervezet számára fontos telítetlen zsírsavat is tartalmaz. A megkérdezettek fele szerint a majonéz nem a felesleges zsírok és energia forrása, a csökkentett energiatartalmú light változat receptje különbözik a hagyományos majonézétől. A kutatásban részt vevő országok háziasszonyai közül a magyar háziasszonyok vélekednek a legpozitívabban a majonézről, bár ismereteik, az adatok tükrében – akár az összetevőket, akár a majonéz és a kiegyensúlyozott táplálkozás összefüggését nézzük – még tovább bővíthetők, korszerűsíthetők.