• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Movember: 40 év felett évente szűrésre kell menni!

Egészségmagazin 2022.11.07 Forrás: Weborvos
Movember: 40 év felett évente szűrésre kell menni!

A teljes gyógyulás nagyban függ attól, hogy mikor kerül felismerésre a betegség, ezért a rendszeres szűrővizsgálatok kulcsfontosságúak.

November a férfiegészség hónapja, melynek keretén belül Magyarországon 2009-ben kezdetét vette a Movember elnevezésű mozgalom. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiakat érintő betegségekre, így többek között a prosztatarákra, hererákra, valamint az őket érintő és a betegséggel együtt járó lelki problémákra is.

„A KSH adatai szerint 2021-ben 77 099 férfi vesztette életét, melyből 16 181 főnél valamilyen daganatos megbetegedés állt az elhalálozás hátterében. A szűrővizsgálatok segítségével ez a szám csökkenthető lenne. Sőt, az is nagyon fontos, hogy a rohanó világban figyeljünk önmagunkra, mert bizonyos tünetek, így a fájdalmas vagy nehéz vizelés, a gyakori vizelési inger komolyabb megbetegedésekre is utalhatnak. Azonban nagyon fontos tudni, hogy a tünetek már egy előrehaladott betegséget is jelezhetnek. A prosztatarák például leggyakrabban tünetszegény abban a stádiumban, amikor még eredményesen gyógyítható. Ezért is nagyon fontos, hogy a férfiak is rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra, a családban korábban előfordult prosztata daganatos megbetegedés esetén már 40 év felett, egyebekben pedig 45 év felett évente részt vegyenek prosztatarák szűrésen” – mondta Dr. Kubik András, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa.

Melyek a leggyakoribb férfibetegségek?

A férfiak leggyakrabban vizelési panaszok, gáttáji -, heretáji fájdalom, merevedési zavar és nemi szerven található elváltozások miatt keresik fel az urológust. A merevedési zavarok hátterében testi és lelki rendellenességek egyaránt állhatnak, de akár komolyabb megbetegedésre is utalhatnak. A herékben jelentkező fájdalom, duzzanat, a gyulladás jellegzetes tünetei, és bármilyen, a herékben tapintott, akár fájdalmatlan elváltozás esetén is szükséges az urológus felkeresése. A hererák a fiatal férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, ami miatt 15-35 éves kor között havi rendszerességgel javasolt az önvizsgálat. A prosztatarák kezdeti szakaszában jelentkező tünetek hasonlóak a megnagyobbodott prosztata által okozott panaszokhoz, ezért probléma esetén érdemes mihamarabb felkeresni a szakorvost. A szűrővizsgálatoknak azért is jelentős a szerepe, mert a daganatos megbetegedéseknek gyakran egyéb tünetei, például hirtelen fogyás vagy emésztési problémák is lehetnek.

A daganatos megbetegedések hatásai

A daganatos megbetegedések egyaránt okozhatnak testi és lelki változásokat a férfiak életében, amelyek hatással lehetnek a családi és a házaséletre is. A műtéti, onkológiai vagy gyógyszeres kezelések merevedési zavart vagy az erekció teljes hiányát is eredményezhetik. Csökkenhet a libidó, állandósul a fáradtságérzet, mindehhez pedig lelki tünetek, depresszió is társulhat. A teljes gyógyulás nagyban függ attól, hogy mikor kerül felismerésre a betegség, ezért a rendszeres szűrővizsgálatok kulcsfontosságúak.

Szexuális élet prosztatarák után?

„A modern terápiás megoldásoknak köszönhetően ma már akár teljes életet lehet élni a prosztatarák után is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek átmeneti nehézségek, de a házastárssal, barátnővel folytatott beszélgetésekkel, valamint a szakemberekkel folytatott konzultáció segítségével könnyebben át lehet vészelni ezt az időszakot. A legjobb, ha már az elején pontosan tisztázzuk, milyen következményei lehetnek a kezelésnek, így nem éri a beteget váratlanul a férfiasságukban bekövetkező átmeneti zavar.” – mondta a doktor úr.