• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mutáns kullancsok és extrém hírek

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Könnyebb az emberekre hatni, mint a kullancsokra, ezért kötelező védőoltást szorgalmaznak.

Nagyban
A kullancspopuláció riasztó változásokkal, a Kullancsszövetség viszont örvendetes újdonságokkal szolgál az idei évben – ez lehetne a summája utóbbi mai tájékoztatójának. Dr. Kapiller Zoltán, a szervezet vezetője, mint minden évben, úgy most is időben riadót fújt: hiába járunk bokáig a hólatyakban, a mínuszok elmúltával indul a nagy invázió, ideje megkezdeni a kullancsok terjesztette betegségek elleni védekezést, ellenőrizni az oltási könyvecskét, illetve kérni az oltási sorozat esedékes darabját.


A betegstatisztikák, betegségismertetések és egyéb, már sokadszor propagált tudnivalók helyett a Szövetség tavaly óta a kullancsügyi extremitásokra fókuszál, így történt ez ma is. Mint megtudtuk, tavaly barlangászok hívták expedícióra a doktort, mert úgy vélték, mutáns kullancsokat találtak egy elhagyott vasbánya mélyén élő denevércsoporton.

Bár kiderült, hogy az alant felfedezett egyedek nem ismeretlenek, így nem mutánsok, a természettudósoknak mégis feladták a leckét, mivel eddig csak a felszíni életmódot folytató, erdőben, faodvakban, elhagyott pajtákban telelő simaorrú denevéreken élősködtek, s ki tudja mikor települtek át a kis patkósorrúak mélységi életterébe. Vajon miért váltottak gazdaállatot, miért költöztek a föld alá, s lesznek-e az emberre veszélyes következményei annak, ha a barlangokban, bányákban, elhagyott tárnákban áttelelő kullancsokat az ugyancsak ott élő borzok átszállítják a felszínre?

A kérdésre most szakemberek keresik a választ, ahogyan arra is, mi idézte elő egy másik, erdei állatokon, jelesül sünökön élő kullancsfaj beszivárgását a kertes, családi házas városi övezetbe? Merthogy ott vannak, már a kutyákra, macskákra is átterjedtek, s ki tudja, az emberre mikor?


Azért az emberekre vonatkozóan is vannak újdonságok. Megalakult és csatlakozókat vár a Kullancs-csípettek Szövetsége, az érdeklődőknek nem kell mást tenniük, mint regisztrálni a www.kullancsinfo.hu honlapon és eleget tenni a rendezvényekre, szakmai előadásokra, klubdélutánokra szóló meghívásoknak. Ugyancsak ezen a honlapon lehet feliratkozni az oltási emlékeztető szolgáltatásra: az adatok alapján az esedékes részoltás előtt öt nappal kaphatunk figyelmeztető e-mailt. A leggyakoribb hiba, amit még a gondos szülők is gyakorta vétenek, hogy elfelejtik, mikor esedékes a következő vizit, s kifutnak az időből.

Bár – mint azt dr. Vészi Zsuzsanna gyermekorvos ma bejelentette – friss kutatások igazolták, hogy az eddig háromévente esedékes emlékeztető oltást elegendő öt évente beadni, így, ha tavaly vagy tavalyelőtt elszalasztottuk, nem kell előröl kezdeni az egész processzust.


Azért ne bízzuk el magunkat, mert mint arra a kullancs terjesztette agyvelőgyulladással foglalkozó nemzetközi tudományos munkacsoport (ISW-TBE) januárban Bécsben kiadott közleménye figyelmeztet: tavaly több mint 1500 méterrel a tengerszint felett találtak fertőzött kullancsokat, így a hegymászók sincsenek biztonságban. A munkacsoport javasolja, hogy tegyék kötelezővé a védőoltást mindazok számára, akik fertőzött területre, pl. Közép-Európába utaznak, mivel a WHO statisztikája szerint évente csaknem 10 ezren fertőződnek meg az encephalitisz vírussval kullancscsípés által.

Márpedig fertőzött terület az óvilágban is egyre több akad, ma 16 európai országban bejelentés köteles a betegség. Innen tudható, hogy Ausztriában – ami magas kockázatú terület – az oltások miatt korábban nagyságrenddel csökkent az esetszám, ám 2007-2008 a magyarországi adatokhoz hasonlóan ismét emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink