• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Napok óta szemviszketéssel kínlódik? Szénanátha is okozhatja

Egészségmagazin 2024.03.13 Forrás: Allergiaközpont
Napok óta szemviszketéssel kínlódik? Szénanátha is okozhatja

Az allergiás kötőhártya-gyulladás homályos látással, fényérzékenységgel, híg, víztiszta váladékozással is járhat.

A ciprus-és tiszafafélék, valamint a nyár magas pollenkoncentrációja mellett az éger, a kőris, a juhar és a fűz virágpora is közepes koncentrációban van jelen országszerte. Dr. Moric Krisztina az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus szakembere szerint, ha valaki könnyezést, szemviszketést vagy akár szemhéjduzzanatot tapasztalt a napokban, és gyakori orrfolyás, tüsszögés is kíséri kellemetlen szemtüneteit, annál valószínűleg a szénanátha jelentkezett. 

Allergiás kötőhártya-gyulladás

A szezonális allergia okozta kötőhártya-gyulladás messze a leggyakoribb szemallergia. A betegeknél a levegőben lévő növényi pollen típusától függően tavasszal, nyáron és/vagy ősszel jelentkezhetnek a jellegzetes tünetek: a könnyezés, idegentest-érzés, szemviszketés, a kötőhártya vörössége, valamint a szemhéj duzzanata – mondja dr. Moric Krisztina. A tünetek általában mindkét szemet érintik, bár intenzitásukban gyakran tapasztalható oldalkülönbség. Az allergiás kötőhártya-gyulladás homályos látással, fényérzékenységgel, híg, víztiszta váladékozással is járhat, és gyakran kíséri vizes orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés és tüsszögés is. Ha tüneteink hosszabb ideje összefüggően jelentkeznek, és korábban is az év ezen időszakában figyeltünk fel rájuk, akkor nagy valószínűséggel szezonális allergiáról van szó.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelése

-A szénanáthások döntő többsége sajnos kénytelen megtapasztalni a szemet érintő kínzó tüneteket, amelyek bizonyos pollenek esetében akár hónapokon át jelen lehetnek. Az allergiás kötőhártya-gyulladás nem fertőz, kezelésének első lépcsőfoka, hogy törekedni kell az allergén kerülésére – tanácsolja Moric doktornő, aki szerint a szabadtéri tevékenységek idején a pollenek ellen is hasznos lehet a napszemüveg viselése. Az allergiás kötőhártya-gyulladás enyhe-közepes tünetei általában jól reagálnak az egyszerű otthoni kezelésekre. A szem hideg vízzel való kiöblítése vagy tartósítószer-mentes műkönny használata eltávolítja az allergéneket. A súlyosabb tünetek általában gyógyszeres kezelést és orvosi felügyeletet igényelnek.

Az allergiás reakció kiváltotta tünetek enyhítésében az antihisztaminok használata javasolt, amelyek különféle formában elérhetőek: tabletták, szirupok, krémek, orrspray-k és szemcseppek tartalmazhatják. A szemcseppek közvetlenül kezelik az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteit, és többféle – akár kombinált – készítmény is szóba jöhet a tünetek enyhítésében:

 • Antihisztamin szemcsepp – Hatékonyan mérsékli a szem viszketését és a vérbőséget is, de orvosi tanács nélkül 6 hétnél tovább nem használható.
 • Hízósejtmembrán-stabilizáló (kromlin-tartalmú) szemcsepp – A tünetek megelőzésére javasolt, így két héttel az allergén megjelenése előtt célszerű elkezdeni használni. 
 • Érszűkítőt tartalmazó antihisztamin szemcsepp – Minimalizálja a viszketést, és csökkenti a vérbőséget a szem duzzadt ereinek szűkítésével. Orvosi tanács nélkül 14 napnál tovább nem alkalmazható, mert a tartós használat mellékhatásokat okozhat.
 • Szteroid szemcsepp – Hatékonyan és gyorsan csökkenti a gyulladásos tüneteket, de csak szigorú orvosi felügyelet mellett használható rövid távú kezelésként. Tartós alkalmazása szürkehályog kialakulásához és látásromláshoz is vezethet.

Az allergiás betegségek kezelésében használt gyógyszerek csak tüneti kezelésre alkalmasak, a kiváltó okot azonban nem szüntetik meg. Az egyetlen oki terápia az ún. allergénspecifikus immunterápia, melynek során a betegek tisztított, standardizált allergénkivonatokat kapnak szájon át, cseppek vagy tabletta formájában. A terápia hatására jelentősen mérsékelhetők a szénanátha okozta tünetek, így az évről-évre megjelenő, a szemet érintő kellemetlen panaszok is – mondja a szakember.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink