• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ne hordjuk ki lábon a megfázást!

Egészségmagazin Forrás: Budai Egészségközpont

A tünetek egyformán kellemetlenek, de nem mindegy, melyik kórokozóval állunk szemben.

Több liternyi forró tea, citrom, méz, használt zsebkendők tornya, rosszabb esetben pedig gyógyszerek hada? Mindannyiunk számára ismerős lehet ez az életkép ebben a hideg, sokszor nyálkás időben. De vajon csak egy egyszerű megfázásról van szó, vagy egy komolyabb influenzával nyomjuk otthon az ágyat? A tünetek egyformán kellemetlenek, azonban korántsem mindegy, hogy melyik kórokozóval állunk szemben.

Influenza vagy nátha?

A nátha és influenza ugyanúgy légzőszervi megbetegedés, viszont különböző vírusok okozzák. Az influenzás megbetegedések és a nátha közötti legfontosabb különbség, hogy míg az influenza jellegzetes tünetei hirtelen, addig a nátha okozta panaszok lassan, fokozatosan rosszabbodnak.

Influenza esetén a fertőződést követően 24-48 órával igen magas láz alakul ki, ami a 39-39,5 fokot is elérheti, erős fejfájással, illetve végtagfájdalommal jár, és csak ezután jelentkezik a torokfájás, száraz köhögés, orrfolyás, orrdugulás és váladékos köhögés. Megfázás esetén alacsonyabb láz, esetleg hőemelkedés jelentkezik izomfájdalom és fejfájás nélkül, ugyanakkor itt vezető panasz az orrfolyás és a tüsszögés.

Fontos az ágynyugalom

Míg a megfázásból pár nap alatt maradványtünet nélkül kilábalunk, az influenza szövődményeként előfordulhat elhúzódó felső illetve alsó légúti gyulladás, tüdőgyulladás és szívizomgyulladás is. Influenza esetén csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal szemben, így jobban ki vagyunk téve egyidejűleg a bakteriális fertőzéseknek is.

„Tévhit, hogy a megfázás lábon kihordható betegség. A nátha kialakulásáért felelős vírusok ugyanis cseppfertőzéssel terjednek, így olyan zárt közegekben, mint a munkahelyek, az óvodák vagy az iskolák, egy-két nap alatt szinte mindenkin jelentkezhetnek a tünetek. Az influenza esetében pedig akár olyan szövődményekkel is járhat az ágynyugalom elmulasztása, mint a tüdőgyulladás. Maradjunk otthon pár napot, feküdjünk, pihenjünk, hogy szervezetünk a betegség leküzdésére tudjon koncentrálni" – figyelmeztet dr. Tóth-Domán Judit, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont munkatársa.

De miért pont a hidegben fázunk meg?

Mondhatnánk, hogy azért, mert hideg van, és ez az állítás nem is áll olyan messze az igazságtól. A hidegben orrnyálkahártyánk kevésbé ellenálló a vírusokkal szemben, így ha érintkezésbe kerülünk egy náthás emberrel, a vírusok a mi nyálkahártyánkon is könnyebben szaporodásnak indulnak.

Az időjáráson nem változtathatunk, de egy kis odafigyeléssel ellenállóbbá tudjuk tenni szervezetünket. Íme, pár hasznos tipp:
• Az influenzaszezonban mossunk gyakrabban kezet, használjunk kézfertőtlenítőt, és szellőztessünk gyakran rövid ideig munkahelyünkön és otthonunkban is egyaránt!
• Fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt! A vitaminok mellett az immunerősítő antioxidánsok bevitele is nagyon fontos.
• Remek immunerősítő a fokhagyma is, emellett jótékonyan tisztítja a légutakat is. Fogyasszuk bátran!
• Igyunk minél több ásványvizet, vizet, teát, hogy szervezetünk anyagcseréjét és vele együtt a méreganyagok kiürülését meggyorsítsuk.
• Igyekezzünk csökkenteni a ránk nehezedő stresszt: járjunk el rendszeresen edzeni, hagyjunk időt a pihenésre, regenerálódásra. A hideg igénybe veszi szervezetünket is, egy kellemes forró fürdő átmelengeti a lelkünket is.
• Törekedjünk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. A kipihent szervezet ellenállóbb a betegségekkel szemben.
• Öltözködjünk rétegesen, válasszunk jól szellőző, természetes anyagból készült ruhákat! Így elkerülhetjük az átizzadt, nyirkos ruha miatti áthűlést.
• Ezen óvintézkedések betartása mellett azonban tartsuk szem előtt, hogy az influenza egyetlen hatásos megelőzési módja az influenza elleni védőoltás.

Legolvasottabb cikkeink