• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Négy szembetegség, ami a nyár számlájára írható

Egészségmagazin 2020.08.02 Forrás: Budai Szemészeti Központ
Négy szembetegség, ami a nyár számlájára írható

Bizonyított, hogy a szürkehályog kialakulását részben az ultraibolya-sugarak okozzák.

Ha tombol a nyár, akkor irány a strand, a tenger, a horgásztó, a hobbikert, a tábor, a Tisza-tó vagy a Balaton. És még sorolhatnánk, hogy kinek mit rejt a nyári bakancslistája. Elcsépelt, de nyáron mégis mindig időszerű figyelmeztetés, hogy legyen szó bármilyen aktivitásról, a tűző napsugárzást 11 és 15 óra között érdemes elkerülni, a bőr védelmére pedig kellő figyelmet fordítani. Arról viszont általában kevesebb szó esik, hogy a szemünk védelme ugyanolyan fontos.

Ha nem óvjuk kellőképpen, a napsugárzás súlyos, visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el a szemben – figyelmeztet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa, akinek segítségével sorra vettünk négy szembetegséget, amelyeket a káros ultraibolya-sugarak okozhatnak.

1. Szem napégés (Photokeratitis)

Ahogy a bőr le tud égni a napon, úgy a szemet is érintheti ez a probléma. Például vitorlázás, evezés, SUPolás vagy akár horgászás közben, amikor a vízről huzamosabb ideig tükröződik vissza az UV. Ez a téli hóvaksághoz hasonlítható, amikor a hóról visszatükröződő napsugárzás okoz ugyanilyen problémát. Egy boltban vásárolt, jó minőségű UV400-as védelemmel ellátott napszemüveg azonban képes megvédeni szemünket a káros sugaraktól.

2. Szürkehályog

Bizonyított, hogy a szürkehályog kialakulását részben az ultraibolya-sugarak okozzák, és a betegség kezelése egyelőre csak műtéti úton lehetséges. Kutatások alapján az is növelheti tehát a szürkehályog kialakulásának kockázatát, ha kisgyermekkorban nem óvjuk kellően a szemeket a nap káros sugaraitól. A szürkehályog az egyik leggyakoribb szembetegség, fordítsunk kellő figyelmet a megelőzésre. Legyen szó kisgyerekről vagy felnőttről, a nyaralás elengedhetetlen kellékeinek listájára a naptej mellé írjuk fel a szemet védő sapkát, vagy napszemüveget!

3. Kötőhártya-gyulladás

Ha viszket, könnyezik, ég, esetleg váladékozik a szem, főleg egy medencében töltött nap után, akkor elképzelhető, hogy a vízben szedtünk össze egy kellemetlen kötőhártya-gyulladást. A szem irritációját az válthatja ki, ha a medence vízből valamilyen kórokozó kerül a szemfelszínre és ott valamilyen mikrosérülésen keresztül - ami akár a kontaktlencse viselése során is kialakulhat - fertőzést okoz. Ezért a fej vízbe merüléséhez mindenkinek ajánlott az úszószemüveg viselése! Ha a medence használat után mégis jelentkeznének kellemetlen szemtünetek és azok egy-két nap elteltével nem szűnnek meg, érdemes szemész szakorvoshoz fordulni.

4. Szemszárazság

Ha a tikkasztó nyári napokat akár otthonában, akár az irodában klímával enyhíti, akkor nagy eséllyel már Önnel is előfordult, hogy extrém módon fáradékonynak érezte a szemét. Ez sajnos a szemszárazság jele. Különösen azokat érinti ez a probléma, akik a klimatizált helyiségben kontaktlencsében dolgoznak. Nekik érdemes lehet ilyenkor szemüvegre váltani. Hogyha a szemszárazság tüneteket valóban a klíma okozza, ám használatának mérséklése nem megoldható, akkor a tartósítószer-mentes műkönny alkalmazása enyhülést hozhat. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, így nyugodtan használható naponta többször is - ahányszor csak szükségét érezzük -, nem fog hozzászokást okozni.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink