• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Országos felmérés készült az Asztma Világnapja alkalmából

Egészségmagazin 2021.05.04 Forrás: Weborvos
Országos felmérés készült az Asztma Világnapja alkalmából

A kiváltó okokat hosszú távon enyhítő módszer, az allergénspecifikus immunterápia hatékonyságát kevesen ismerik.

A Tüdőközpont munkatársai az Asztma Világnapja alkalmából a magyar lakosságot reprezentáló felmérést készítettek az asztmával kapcsolatos ismeretekről. A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet bevonásával készült kutatásban a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy milyen alapvető ismeretekkel és tévhitekkel rendelkeznek a magyarok az asztma kezelésével kapcsolatban - tudatták közleményben.

Az 500 fős vizsgálatból kiderült, hogy az asztmában személyesen érintettek aránya 8 százalék, amelyet az epidemiológiai adatok is alátámasztanak. Az érintettség tekintetében a nemek között nincs különbség. A fiatalok körében nagyobb az asztmások száma, a betegség családi halmozódást mutat.

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelyet ismétlődő légszomj és zihálás rohama jellemez, amelyek súlyossága és gyakorisága személyenként változik. Az asztmás roham során a légutak szűkülnek, csökken a légáramlás a tüdőben, és jelentkezik a klasszikus asztmás sípoló légzés. Az asztma kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet.

Az asztma okai nem teljesen tisztázottak, kialakulását vélhetőleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja okozza. Az asztmás rohamot kiváltó tényezők közül az allergének (por, állatszőr, penész, pollenek), valamint a dohányzás és a különböző kemikáliák szerepe széles körben ismert. Kevesebben tudják, hogy a felső légutak vírusos és bakteriális fertőzései, a különböző időjárási jelenségek, a mozgás és egyes gyógyszerek is provokálhatnak rohamot. A legtöbb válaszadó tudja, hogy asztmás roham az év bármely szakában, bármelyik évszakban jelentkezhet.

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy az asztma nem gyógyítható, de a személyre szabott gyógyszeres kezelés képes szabályozni a tüneteket, és lehetővé teszi a páciensek számára, hogy életminőségük javuljon. A felmérésből kiderült, hogy még mindig vannak (20%), akik úgy vélik, hogy a rohamok elkerülhetetlenek, ezért fontos, hogy az érintettek megismerhessék a rendelkezésre álló terápiákat.

Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik

A magyarok fele tisztában van az asztma tüneteinek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott inhalátorok hatásosságával, míg az allergiás asztma esetében- t

“Az immunterápia előnye abban rejlik, hogy az allergiához vezető kóros immunreakciót visszatereli a toleráns immunválasz medrébe, vagyis az immunrendszer elfogadja az allergén jelenlétét. Ezzel az adott allergénre kialakult panaszok megszűnnek, valamint úgy tűnik, hogy csökkenti annak az esélyét, hogy újabb környezeti tényezőre alakuljon ki allergia. Ismert, hogy az allergiás náthások egyharmada előbb-utóbb asztmássá is válik, az immunterápia segít ennek megelőzésében. A már kialakult asztmánál az adott allergén miatt fellépő asztmás fellángolást ki tudjuk védeni, így a tünetek hosszabb távon csökkennek, nincs szükség az alapgyógyszerek dózisának emelésére. Teljes tartós panaszmentesség olyan betegeknél érhető el, akiknél kizárólag az adott allergén vált ki asztmás panaszt” - idézi a világnapi közlemény Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, allergológus és klinikai Immunológust, a Tüdőközpont  munkatársát.

Az otthoni immunterápia kényelmes módszer, amelynek lényege, hogy a páciens meghatározott allergén mennyiséget cseppek vagy tabletta formájában a nyelv alá juttat, ahonnan az felszívódik. Ennél a kezelésnél a beteg a készítményt magának adagolja, ezért különösen fontos a beteg és orvosa közötti kommunikáció támogatása.

Immunregiszter segíti a páciensek utánkövetését

A Prima Medica Egészséghálózat 2018-ban kezdett bele az Immunregiszter fejlesztésébe, melynek célja az allergénspecifikus immunterápiában részesülő páciensek utánkövetése, az orvosi munka támogatása, az immunterápiás folyamat nyomonkövetése és hatékonyságának mérése. "A páciens az online elérhető regiszterben rendszeres időközönként értékeli a tüneteit, ezáltal orvosa valós időben követheti az állapotváltozást. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társasággal (MAKIT) együttműködve azon dolgozunk, hogy országosan elérhetővé tegyük a fejlesztést, és integráljuk a rendszerbe az otthoni légzésfunkciós készülékek használatát is. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően az orvos valós időben lesz képes megfigyelni a páciens állapotának változását, hatékonyabban tudja szabályozni a gyógyszerelést, illetve állapotromlás esetén könnyebben tud beavatkozni" - mondta el dr. Babai László, az Egészséghálózat alapítója.

Legolvasottabb cikkeink