• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Öt gyakori hiba antihisztamin szedésekor

Egészségmagazin 2021.07.15 Forrás: Budai Allergiaközpont
Öt gyakori hiba antihisztamin szedésekor

Az újabb készítmények esetében jelentősen kevesebb mellékhatással kell számolni, míg az elsőgenerációsoknál többel találkozhattunk.

Nem a megfelelő gyógyszert, nem az előírt dózisban vagy túl rövid ideig szedjük. Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban felmerülő gyakori problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa  foglalta össze. 

Nem a jó hatóanyagot szedjük

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. A készítményekből széles választék áll rendelkezésre, többet közülük recept nélkül is beszerezhetnek a betegek. Tudni kell azonban, hogy ezek a termékek nemcsak csomagolásukban, hanem hatóanyagukban is különböznek. Így amelyik kiválóan beválik például orrfolyás, orrviszketés esetén, az nem a legjobb választás a viszkető allergiás bőrtünetekre. 

Nem ügyelünk a gyógyszer kölcsönhatásokra

A különböző készítmények mellékhatásainak részletes felsorolását a betegtájékoztató tartalmazza. A gyógyszerek felírása, vagy - recept nélkül kapható készítmények esetében - beszerzése előtt erről mindig tájékozódjunk!

Néhány gyógyszer – például antidepresszánsok és bizonyos gombaellenes szerek – antihisztaminnal szedve, egymással kölcsönhatásba kerülhetnek.

A rendszeresen szedett egyéb gyógyszerekről ezért mindig tájékoztassuk a kezelőorvost, mert ellenkező esetben az együtt adott gyógyszerek a lebomlásuk során megváltoztathatják a másik szer lebomlását, felszívódásuk, hatásuk változhat, esetleg a hatás elhúzódóvá válik. 

Az előírtnál kevesebbet szedünk

Az antihisztaminok szedésének gyakori buktatója, hogy ha a gyógyszer szedése például álmosító hatású, a betegek hajlamosak csökkenteni az előírt mennyiségét. Így a teljesítő képességük ugyan javulni fog, ám a csökkentett hatóanyag mennyiség miatt, az allergiás tüneteik ismét felerősödnek. 

A mellékhatásoktól tartva kerüljük

Az első generációs antihisztaminok esetében valóban gyakrabban jelentkeznek mellékhatások – például szájszárazság, kettős látás vagy vizelet visszatartás. Az újabb készítmények esetében azonban jelentősen kevesebb mellékhatással kell számolni. Az alkohol egyidejű fogyasztására azonban figyelni kell, mert a bizonyos típusú második generációs antihisztaminoknál jelentkező enyhe álmosító mellékhatás alkohollal együtt fogyasztva fokozódhat. 

Túl rövid ideig szedjük

Az antihisztaminok szedésének időtartama mindig a kiváltó októl függ. Pollenallergia tüneteire akár egész pollenszezonban szedhetjük. Hosszú távon alkalmazva inkább hatékonyak, mintha csak magas pollenkoncentráció idején alkalmazzuk. A gyógyszerek hatása már a bevételt követő fél óra elteltével érezhető, a legjobb hatás eléréséhez azonban általában 1-2 óra szükséges.

Fontos szem előtt tartani, hogy az allergiás tüneteket nem minden esetben szünteti meg önmagában az antihisztamin készítmény. Az esetek jelentős részében kombinációban alkalmazzuk, a tünetek alapján személyre szabottan átgondolva más gyógyszerre is szükség lehet.

Legolvasottabb cikkeink