• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pánikbeteg vagy magas a vérnyomása?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A pánikbetegség és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben jár, de össze is keverhető.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája elárulja, vajon honnan lehet tudni, hogy pánik vagy hipertónia okozza a rosszulléteinket.

Hasonló tünetek

A pánikbetegség korunk egyik népbetegsége, köszönhetően a rohanó életvitelnek, a kevés pihenésnek és az egyre magasabb elvárásoknak. Nem is csoda, hogy időnként az ember kellemetlen rosszullétekre panaszkodik, azonban a legtöbben egyből pánikbetegségre gyanakodnak, pedig az is lehet, hogy magas vérnyomás áll a tünetek háttérben.

Fejfájás, szédülés, furcsa szívdobogás - ezek mind a pánikbetegség, mind a hipertónia jelei lehetnek, így könnyű összekeverni a kettőt. Természetesen az előbbi során automatikusan megemelkedik a vérnyomás – sőt, hosszabb távon akár hipertónia is kialakulhat mellette -, azonban ha kezelteti vérnyomását, meglehet, hogy az, amit eddig pánikbetegségnek hitt, megszűnik.

24 órás monitorozás

Hogy mégis miként lehet a legegyszerűbben meghatározni, hogy pontosan mi is okozza a tüneteket? A 24 órás vérnyomásmérő használata remek eszköz lehet erre, ugyanis az „végigköveti" a napját, és bizonyos időközönként rögzíti az értékeket. Ennek kiértékelése alapján meg lehet tudni, hogy fennáll-e Önnél hipertónia, esetleg ingadozó-e a vérnyomása. Amennyiben a válasz igen, úgy fontos a megfelelő érték gyógyszeres beállítása, hiszen ha ez sikerül, akkor nagy valószínűséggel megszűnnek a pánikbetegséghez hasonló kellemetlen tünetei.

„Éppen ezért, ha szédülést, tarkótáji fejfájást, esetleg szívritmuszavart tapasztal, érdemes magas vérnyomásra is gyanakodni, hiszen ha tévesen pánikot diagnosztizál magának, akkor megfelelő terápia hiányában akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak a hipertónia miatt"- mondja dr. Kapocsi Judit.

Pánikbetegségből adódó magas vérnyomás

Bár könnyű összekeverni a pánikbetegséget és a magas vérnyomást, nem ritka az sem, hogy a kettő együtt jár. Ez nem is meglepő, hiszen a stressz, a nagyfokú szorongás könnyen vezethet hipertóniához. Ebben az esetben természetesen mindkét betegséget kezelni szükséges, mivel egyik a másik tüneteit lényegesen felerősítheti, illetve ronthatja az illető állapotát. Éppen ezért amennyiben valaki pánikbetegségben szenved, érdemes rendszeresen kontrollra járnia, ahol ellenőrzik vérnyomása értékét, és ha kell, gyógyszerek segítségével korrigálják azt.