• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Pitvarfibrillációnál kivizsgálás, kamrafibrillációnál azonnali segítség kell

Egészségmagazin 2023.11.03 Forrás: Kardioközpont
Pitvarfibrillációnál kivizsgálás, kamrafibrillációnál azonnali segítség kell

Amíg a pitvarfibrilláció legtöbbször csak szabálytalan pulzust, erős szívdobogást, addig a kamrafibrilláció életveszélyes állapotot is okozhat.

A szívritmuszavar érintheti a szív kamráit és pitvarait is, azonban ezek a különböző ritmuszavarok korántsem ugyanolyan eljárást igényelnek. Amíg például a pitvarfibrilláció legtöbbször csak szabálytalan pulzust, erős szívdobogást okoz, addig a kamrafibrilláció életveszélyes állapotot is eredményezhet. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa magyarázta el a különbséget.

A kamrafibrilláció ritka, de veszélyes ritmuszavar

A fibrilláció az izmok szabálytalan, szinkronizálatlan rángása, amely a szívben érintheti a kamrákat és a pitvarokat is. A kamrafibrilláció azonban nem egyszerű elektromos zavar, hanem egy nagyon veszélyes jelenség, sokszor ez okozza az ún. hirtelen szívhalált. (Bár ez más, súlyos szívritmuszavarok miatt is előfordulhat.) A ritkán bekövetkező kamrafibrilláció az esetek nagy részében valamilyen más szív-érrendszeri betegség vagy állapot következtében alakul ki (pl. szívinfaktus). A kamrafibrilláció tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szív olyan gyorsan ver, hogy már nem tud vért pumpálni, a beteg komoly rosszullétet produkál, másodperceken belül eszméletét vesztheti. Hirtelen keringésleállás esetén azonnal meg kell kezdeni az újraélesztés (ha lehet, defibrillátorral), és természetesen azonnal mentőt kell hívni. Kamrafibrillációt túlélt betegeknél nagyon fontos az alapos kardiológiai kivizsgálás, majd a rendszeres kardiológiai kontroll, az elrendelt gyógyszerek szedése és életmód reformja a szív működésének hosszútávú rendezéséhez.

A pitvarfibrilláció során mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés jelentkezhet

Jóval kevésbé fenyegető szívritmuszavar a pitvarfibrilláció, amely szabálytalan szívverést eredményez, ami lehet túl gyors vagy túl lassú, de mindenképpen úgy érzi a beteg, hogy nem normálisan ver a szíve. Pitvarfibrilláció tünete lehet továbbá a gyengeség, fáradtság, szédülés, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás, és ritkán bár, de előfordulhat eszméletvesztés is. A pitvarfibrilláció veszélye kettős: egyrészt a pitvarban keletkező vérrög, amely az agyba vagy más szervekbe jutva okozhat maradandó károsodást, stroke-ot vagy akár halált. Másrészt mivel ez a szívritmuszavar akár tartósan is fennállhat, az abnormális szívműködés szívelégtelenséghez is vezethet.

Éppen ezért a gyanús tünetekkel akkor is orvoshoz kell fordulni, ha azok mindig megszűnnek – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

Tehát érdemes mielőbb kardiológiai kivizsgáláson részt venni, ugyanis a jó hír, hogy vérhígító kezeléssel megakadályozható vérrögképződés kialakulása, valamint speciális, úgynevezett ablációs kezeléssel hosszú időre, vagy akár véglegesen is megszüntethető ez a ritmuszavar. Akinél pedig felállítható a pitvarfibrilláció diagnózisa, mindenképpen szükséges részt vennie a rendszeres kardiológiai kontrollokon.

Ezek a kardiológiai kivizsgálás lépései

A legfontosabb első lépés, hogy aki a fenti tüneteket tapasztalja, ne várja meg a helyzet esetleges súlyosbodását, forduljon orvoshoz. A legjobb, ha előre átgondolja a tüneteket, a szedett gyógyszereket, a családban előforduló szív-érrendszeri betegségeket, ugyanis ezekre fog rákérdezni a kardiológus is az anamnézisfelvétel során. Ugyancsak az első találkozáskor megtörténik a rutin fizikális vizsgálat, vagyis a vérnyomásmérés és a fonendoszkópos vizsgálat is. Mindezek alapján dönti el a kardiológus, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

A nyugalmi EKG-n kívül szóba jöhet terheléses EKG, 24 órás Holter EKG, szívultrahang, célzott laborvizsgálatok és esetleg további speciálisabb, például elektrofiziológiai vizsgálatok. A leletekre támaszkodva be tudjuk azonosítani a pitvarfibrilláció okát, és megkezdődhet a célzott kezelés – ismerteti Müller doktor. – A cél elősorban a tromboembóliás kockázat csökkentése véralvadásgátlókkal. Ha ez a legfontosabb, sürgős kezelés működik, eldönthetjük, mit tehetünk még, hogy a leginkább megközelítsük a normális szívritmust. Minden esetben a leghatékonyabb, biztonságos kezelés elrendelésére törekszünk és hangsúlyozzuk a személyre szabott, optimális életmód kialakítását, optimális esetben életmód orvoslás segítségével.

Legolvasottabb cikkeink