• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Post-Covid és cukorbetegség- ez történhet a vércukor értékekkel

Egészségmagazin 2022.03.19 Forrás: Cukorbetegközpont
Post-Covid és cukorbetegség- ez történhet a vércukor értékekkel

A Covidon átesett cukorbetegeknek érdmes a vírusfertőzés után pár hétig gyakrabban mérni a vércukor értékeiket és lejegyezni azokat.

A Covid járvány az alapbetegségekkel nem küzdők, egészséges emberek számára is nagy kihívást jelenthet, mind a fertőzés, mind az ún. Post-Covid során. Ez a valamilyen krónikus betegségben szenvedőkre hatványozottan igaz- cukorbetegség esetén például gyakran tapasztalni, hogy a jól beállított vércukorszint ingadózóvá válik, így más terápiát igényelhet. Dr. Borús Hajnalt, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük a témában.

Covid-19 és diabetes

A COVID-19 fertőzés nemcsak képes súlyosbítani a meglévő cukorbetegséget, hanem a vírus új eseteket is kiválthat- mondta Haleema Yezdani indiai diabetológus egy tanulmány során. Hozzátette, egyfelől sok, addig nem cukorbeteg a COVID-19 fertőzés után diabetes tüneteiről számolt be és vált cukorbeteggé, másfelől sokszor tapasztalni, hogy a cukorbetegek hirtelen ingadozást észlelnek vércukorszintjükben.

Tanulmányok szerint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatban több diabéteszes ketoacidózist (a szervezetben felhalmozódott ketontestek kiváltotta szövődmény) tapasztalhatnak.

A cukorbetegség súlyosbodásának, illetve a Covid kapcsán újonnan diagnosztizált cukorbetegség egyik oka, hogy a vírus károsíthatja a hasnyálmirigyben található béta-sejteket, és így azok kevesebb inzulint termelnek – ami pedig hiperglikémiát (magas vércukorszint) vált ki. Emellett egy akut fertőzés során a gyulladás miatt a szervezet egyfajta stresszben van, ami különböző hormonális folyamatokat generálva szintén komoly hatást gyakorol az inzulin-és vércukorszintre. A hospitalizált Covid fertőzöttek terápiája során is alkalmazott kortikoszteroidoknak is ismert a vércukorszint növelő hatásuk.

Életmód a világjárvány idején

Annak, hogy több lett a cukorbeteg a pandémia kezdete óta, illetve, hogy romlottak a diabétesszel küzdők vércukor értékei, életmódbeli okai is vannak: a fizikai aktivitás hiánya, az egészségtelen, finomított szénhidrátok magasabb bevitele, a megnövekedett alkoholfogyasztás és nem utolsó sorban a megnövekedett stresszfaktor együttesen negatívan hatottak erre a folyamatra.

Post-Covid esetén gyakoribb vércukor ellenőrzés szükséges

A COVID-19 vírussal fertőzött cukorbetegek esetén nagyon fontos a szoros kapcsolat a paciens és a diabetológusa között. Amennyiben túl van a fertőzésen, akkor is ajánlott a gyakoribb vércukorellenőrzés egy ideig, ugyanis Post-Covid esetén még sokszor előfordulhat vércukorszint ingadozás, melyet megfelelő terápiával korrigálni kell. A gyakoribb mérés mellett (akár szöveti glükózmonitorozó eszközzel), kiemelten oda kell figyelni a hiper-és a hipoglikémia tüneteire.

Mit tanácsol az orvos?

Dr. Borús Hajnal szintén azt tanácsolja a Covidon átesett cukorbetegeknek, hogy a vírusfertőzés után pár hétig gyakrabban mérjék a vércukor értékeiket és jegyezzék le azokat vércukor naplójukba, hogy még a HbA1c vizsgálat előtt észrevehetők legyenek az esetleges kilengések. Amennyiben ingadozó értékeket tapasztal, mindenképp jelezze orvosának - akár távkonzultáció formájában- mert az addigi terápia módosítására lehet szükség!