• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Poszt-Covid és a pajzsmirigy - fertőzés generálta problémák

Egészségmagazin 2022.07.29 Forrás: Endokrinközpont
Poszt-Covid és a pajzsmirigy - fertőzés generálta problémák

Az újonnan diagnosztizált pajzsmirigy betegségek megjelenése Poszt-Covidban viszonylag gyakorinak számít.

A COVID-19 endokrin betegségekkel kapcsolatos hatásainak teljes spektrumáról még keveset tudunk, de az idő előrehaladtával egyre több mindenre derül fény.  A 2019. decemberi kitörése óta számos összefüggést írtak le a koronavírus és a gyulladásos betegségek, például a szubakut pajzsmirigygyulladás között. A Poszt-Covid és a pajzsmirigyavarok közti kapcsolatról dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Az újonnan diagnosztizált pajzsmirigy betegségek megjelenése Poszt-Covidban viszonylag gyakorinak számít. Elsősorban pajzsmirigygyulladás és átmeneti hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) formájában jelentkezik.

Nemrégiben a The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism nevű lap közzétett egy tanulmányt, amelyben vizsgálták a koronavírus és a pajzsmirigy egészsége közötti kapcsolatot - pontosabban a szubakut pajzsmirigygyulladást.

A szubakut thyreoiditis – azaz a szubakut pajzsmirigygyulladás - olyan állapot, amely felső légúti vírusfertőzést követ. A felső légutakat megfertőző vírusok közé tartozik például az influenza-és az adenovírus is. Az ilyen típusú kórokozók általában az orr, a torok vagy a légcső gyulladását okozzák, amit jellemzően egy-két héten belül leküzd a szervezet. A fellépő gyulladás azt jelenti, hogy a fertőzés elleni küzdelem érdekében megnő a véráramlás.

A vírusfertőzés a pajzsmirigy területén is generálhat gyulladást, mely általában toroktáji fájdalomban, rekedtségben, nyelési nehézségben nyilvánul meg.

A szubakut pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy hormontermelésében változásokat idéz elő: eleinte túl sok, majd később túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik.

Kezdeti tünetek:

•         fájdalom a pajzsmirigy területén (amely a torok alsó részén található)

•         izzadás

•         láz

•         éhségérzet

•         hiperaktivitás

•         szívdobogásérzés

•·         álmatlanság

•         fogyás

•        remegés

Ezek a tünetek a szubakut pajzsmirigygyulladás első fázisának jelei, amikor a szerv túl sok hormont termel. Ezt követheti a pajzsmirigyhormonok csökkenése, mely ezekkel ellentétes tüneteket generálhat.

Nem elég a TSH vizsgálata Post-Covidban

Újabb kutatások szerint a hypothyreosis-sal (pajzsmirigy alulműködéssel) kezelt betegek, akik COVID-fertőzésen estek át, átmeneti változásokat tapasztalhatnak a pajzsmirigy működésével kapcsolatos hormonok szintjében.

Poszt-Covidban a TSH szint átmeneti emelkedését találták ugyanis a kutatók a fertőzés után a levotiroxint szedő hypothyreosis-os betegeknél. Egyes esetekben a TSH szintje majdnem megduplázódott. A probléma azonban átmenetinek bizonyul, a TSH érték idővel helyreáll. Ez az eredmény azért bír nagy jelentőséggel, mert felvetik annak lehetőségét, hogy a hypothyreosis-ban szenvedő betegeknek bár magas a TSH szintjük a fertőzés után, ám a pajzsmirigy hormonok mennyisége nincs túlságosan alacsony tartományban. Éppen ezért ilyenkor érdemes a TSH mellett a T4, T3 szinteket is ellenőriztetni a túlkezelés elkerülése érdekében.

“Mindig legalább 4 értéket kell ellenőrizni: a TSH, T4, T3 mellett az anti-TPO-t, mely az autoimmun gyulladást mutatja. Amikor a TSH magas, de a T4, T3 (ezek pajzsmirigy hormonok) normál szinten vannak, akkor az antitestek gyulladást és blokkolást okozó hatása miatt nem tudnak a pajzsmirigy hormonok megfelelően működni, hiába van a szintjük a referenciatartományon belül. Ezt jelzi a TSH magas száma”- magyarázza dr. Skurdenka Beatrix.

Ha Ön pajzsmirigybeteg, és COVID-fertőzésben szenvedett, mindenképp tájékoztassa orvosát!

Mit mond a hazai endokrinológus?

A tapasztalatom nekem az, hogy pajzsmirigy túlműködést sokkal nagyobb számban észleltük Covid után, ráadásuk nehezebben is kezelhető, mint a korábbi időszakokban. Sokáig makacs, terápia rezisztens is lehet, így kombinált kezelést kell alkalmazni a hormongátlás mellet.

A subacut thyreoiditis-nél is tényleges alulműködés van, sok a frissen felfedezett beteg kerül hozzám.

Elsősorban az autoimmun betegségek felerősödése, nagyszámú megjelenése áll a pajzsmirigy betegségek hátterében, amit vírus kiválthat. Nagy valószínűséggel a coronavírus stimulálja a meglévő betegséget, a bennünk lévő kórokozókat, vagy amikkel akutan találkozunk. (Ezért tapasztalunk egyre több Herpes fertőzést, Lyme-kórt).

Milyen kezelésre van szükség?

Dr. Skurdenka Beatrix elmondta, változó, hogy kinek milyen kezelésre van szüksége Poszt-Covid esetén. A pajzsmirigygyulladás ugyanis lehet átmeneti, de akár krónikussá is válhat az újonnan felfedezett betegeknél, ilyen esetekben gyógyszeres terápia indokolt. Amennyiben valaki már eleve valamilyen kezelésben részesül pajzsmirigyzavara miatt, fontos, hogy magától ne változtasson a terápián, és jelezze orvosának, hogy Covid-fertőzésen esett át- főleg, ha tüneteket tapasztal vagy ha az addigiak felerősödnek.

Legolvasottabb cikkeink