• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Prosztatarák: magyarul is letölthető az európai útmutató

Egészségmagazin 2023.11.24 Forrás: Gyógyulj Velünk Egyesület
Prosztatarák: magyarul is letölthető az európai útmutató

Dr. Maráz Anikó, az SZTE Onkoterápiás Klinikájának egyetemi docense adott áttekintést a prosztatarák mai kezelési lehetőségeinek minden területéről.

Megjelent nyomtatásban és szabadon le is tölthető az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) prosztatarákos betegeknek szóló közérthető kiadványa, amely magyar nyelven a Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában látott napvilágot és szabadon letölthető - adta hírül a civil szervezet. Az új kiadványt a betegszervezet online fórumán mutatták be, majd dr. Maráz Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának egyetemi docense átfogó előadás keretében adott áttekintést a prosztatarák mai kezelési lehetőségeinek minden területéről.

Az első kiadásban 1500 példányban megjelent, ingyenes nyomtatott kiadvány az alapoktól a ma elérhető legkorszerűbb terápiákig összefoglalja mindazokat a tudnivalókat, amelyek ismerete segítheti a betegeket és hozzátartozóikat a betegút során, érthetőbbé teheti a szakkifejezéseket, hozzájárulhat az orvos-beteg kommunikáció javításához.

Dr. Maráz Anikó előadásában a prosztatarák diagnózisáról, típusairól, stádiumairól, a korai, a helyileg előrehaladott és az áttétes prosztatarák kezeléséről is szó volt. Az előadó a műtéti típusokat, a különféle típusú sugárterápiás módszereket, a gyógyszeres terápiák szerteágazó lehetőségeit is részletesen áttekintette és elmagyarázta. Az előadás révén a prosztatarák betegút bármelyik fázisában lévő beteg, illetve hozzátartozói segítséget kaphatnak abban, hogy átlássák, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Maráz Anikó kitért arra is, hogy az életmódot tekintve mit tehet a beteg önmaga az állapotának és a kilátásoknak a javításáért. Az összefoglalót követően a programot élőben követő nézők kérdéseire is választ adott az előadó.

A visszanézhető betegtájékoztató fórumot B. Papp László, a Rákgyógyítás Magazin főszerkesztője, a Gyógyulj Velünk Egyesület sajtószóvivője moderálta.