• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Regeneratív orvoslás: nem az életkor, hanem az állapot számít

Egészségmagazin MA 09:29 Forrás: Fájdalomközpont
Regeneratív orvoslás: nem az életkor, hanem az állapot számít

Ellenjavallt a PRP-terápia, ha valakinek nagyon alacsony a trombocita száma, nem megfelelőek a máj- és vesefunkciói.

A regeneratív orvoslás egy viszonylag új, de bizonyítékokon alapuló, elfogadott gyógyító eljárás, amely során a szervezetben egyébként is jelen lévő, testazonos anyagokat juttatnak be a mozgásszervi problémával érintett testrészbe, vagy olyan saját anyagokat juttatnak vissza, amelyek egy speciális eljáráson mentek keresztül. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont traumatológusa, a regeneratív orvoslás specialistája szerint ez csak egyik, de a legelterjedtebb felhasználási lehetőség, amely azáltal adja vissza a fájdalommentes mozgás szabadságát, hogy a szervezet saját regenerálóképességét ösztönzi erősebb teljesítményre. 

Ezeket a módszereket alkalmazza a regeneratív orvoslás 

A regeneratív orvoslás, vagy más néven ortobiológia számos más felhasználási terület mellett (alkalmazták már sclerosis multiplex, szívizomkárosodás, sőt autizmus kezelésében is) leginkább a mozgásszervi panaszok kezelésében ért el nagyon jelentős eredményeket. Nem csak a fájdalmat képes csökkenteni és a gyulladást enyhíteni, de a lényege, hogy olyan hatékonyan tudja beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait, hogy akár bizonyos műtétek és a visszatérő sérülések is kiküszöbölhetővé válnak.

A regeneratív orvoslás több típusú anyagot is használ a célok eléréséhez: természetes forrásokból kivont anyagokat és élő, saját testből származó anyagokat, elsősorban sejteket és esetleg szöveteket. A gyakorlatban ezek különböző kezeléseket eredményezhetnek, melyek közül az alábbiak a legismertebbek:

- Hialuronsav injekció, amely a szépészeti célok mellett remekül alkalmazható (más hatóanyaggal) mozgásszervi problémák esetén.

- Kollagén injekció, amelyből nagyon sokféle típus ismert, hiszen a szervezetben a különböző testrészeknek eltérő a kollagénszerkezete.

- PRP-terápia, amelyet elterjedt, bár nem egészen pontosan megnevezéssel őssejt-terápiának is neveznek. Ezt az anyagot lehet saját vérből, zsírból és csontvelőből kinyerni, majd ebből olyan sejteket előállítani, amelyek a megfelelő helyre beadva képesek olyan sejtekké és szövetekké differenciálódni, amelyekre éppen szükség van. Porckárosodás esetén például porcsejtek és porcszövetek lesznek, ínsérülés esetén ínsejtekké, izomsérülés esetén izomsejtetté differenciálódnak. 

Milyen mozgásszervi problémákon segít a regeneratív orvoslás? 

A kutatások folyamatosan haladnak, a bizonyítékok pedig gyűlnek, de számos felhasználási területnél már bizonyított a hatás. Ilyen például:

- Tendinitis vagyis íngyulladás számos testrészben előfordulhat, így például a vállban (leggyakrabban a rotátor-köpenyben), a térdben (ugrótérd), a könyökben (teniszkönyök, golfkönyök), de kialakulhat az Achilles-ínban, a bicepsz-ínban, és ebbe a betegségcsoportba tartozik például a De Quervain tenosynovitis. Ennél a betegségnél a hüvelykujj kéztől távolodó mozgását segítő ín idült gyulladásának hatására az ínhüvelyben szűkület alakul ki, és az ínhüvely fala jelentősen megvastagszik.

- Porckopásnál a leggyakrabban érintett terület a térd, amelynél jó időben megkezdett kezeléssel akár a protézisbeültetés is megelőzhetővé válhat.

- Bizonyos műtétek után jelentősen felgyorsíthatja a gyógyulást a regeneratív orvoslással történő célzott kezelés. 

A felhasználás nem az életkortól, hanem az állapottól függ 

- A regeneratív orvoslás módszereinek felhasználási területei és annak megállapítása, hogy kinek lehet ajánlható, jelenleg is gyors változásokon megy keresztül. Ahogy a tapasztalatok gyűlnek, úgy válik láthatóvá, hogy nem érdemes életkori határokat meghúzni, inkább azt kell tekintetbe venni, ki van olyan állapotban, hogy a hialuronsav-, a kollagén- vagy a PRP-terápia használjon neki – ismerteti dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont traumatológusa, a regeneratív orvoslás specialistája. – Aki például már egy nagyon erősen kopott porccal érkezik, azt nem szabad rábeszélni egy ilyen kezelésre, hiszen nem fog segíteni, valószínűleg protézisre lesz szüksége. Ugyancsak lehet ellenjavallt a PRP-terápia, ha valakinek nagyon alacsony a trombocita száma, nem megfelelőek a máj- és vesefunkciói. Amennyiben viszont a szövetek jó állapotban vannak, ha esetleg a biológiai életkor alatta van a matematikainak, tehát ha egy páciens jó általános állapotban érkezik, egy gyors, ambuláns eljárás keretében – természetesen előzetes kivizsgálások után - túl is lehet lenni bármelyik injekciós kezelésen. Előfordul, hogy akár már egy kezeléssel elérhető a jó eredmény, de legtöbbször ismétlésre is szükség van. Mindig felemelő érzés látni, amikor egy páciens a kezelések hatására visszakapja a mozgás szabadságát, megszabadul a fájdalomtól.