• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Rozsdás ízületek, nehezen induló reggelek

Egészségmagazin Forrás: Fájdalomközpont

Főleg reggel erősödnek fel a panaszok, és ilyenkor legszívesebben az ágyban maradnánk, de nem lehet.

Akiknek fáj a dereka tudja, hogy ez a panasz a reggeli órákban a legerősebb, ilyenkor még a kiegyenesedés is nehezünkre esik, ezért gyakran kényszertartást veszünk fel a fájdalom ellensúlyozására. Pedig nem kellene ezt elfogadni, indulhatnának frissen, fájdalommentesen is a reggelek, utána pedig egész nap lehetnénk olyan aktívak, mint a panaszaink kialakulása előtt. Egy új eljárásról beszélt Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája.

Gyakori jelenség a reggeli derékfájdalom
A derékfájdalom gyakori jelenség, öt felnőttből négynél legalább egyszer kialakul az élete során. Nagymértékben befolyásolhatja a mindennapi életvitelt, ez az egyik leggyakoribb oka annak, ha valaki orvoshoz fordul, de emiatt hiányoznak az emberek a munkából is a legtöbbet. Főleg reggel erősödnek fel a panaszok, és ilyenkor legszívesebben az ágyban maradnánk, hiszen minden mozdulat nehézkes, nyilalló, és még néhány olyan egyszerű mozdulat elvégzése is bonyolultnak tűnik, mint az ágyból való felkelés, a fogmosás, vagy éppen a nadrágunk felvétele. Ilyen esetekben érzi úgy az ember, mintha a tagjai be lennének rozsdásodva, és bizony legalább egy fél órának el kell telnie ahhoz, hogy enyhüljön a fájdalom, és az izmok-ízületek bejáratódjanak. A legtöbb ember ilyenkor inkább gyorsan visszabújna az ágyába, ehelyett azonban, a fájdalomtól már korán reggel elgyötörten, munkába kell indulnia.

Mi okozza a reggeli derékbántalmakat?
Az egyik lehetséges ok a stressz, amelynek következtében nem tudnak ellazulni az izmok az éjszaka folyamán. Ha az ember feszíti az izmait, akkor lassul a keringés, és nem regenerálódik a szervezet, pedig éppen ez lenne a célja az alvásnak.

A másik ok, a porckorongban rejlik. A porckorong vízszintes helyzetben veszi fel a fiziológiás működéséhez szükséges folyadékot és tápanyagokat. Ha az izmok feszessége miatt ez a folyamat zavart szenved, akkor a porckorongok dehidratálódnak, azaz vizet veszítenek, valamint kevesebb tápanyaghoz is jutnak. Elvesztik a rugalmasságukat, ennek következtében pedig sérülhetnek, szakadhatnak és megnő a discus hernia (porckorongsérv) kialakulásának veszélye is. Ha már meglévő porckorong bántalomról van szó, abban az esetben a csigolyák közül kitüremkedő porckorong telik meg folyadékkal. Ez reggelre már nyomhatja az ideggyököt, ami fájdalmat okozhat. Pár óra múlva, amikorra az testünk „bejáratódik", a felesleges víz a porckorongok közül kipréselődik, méretük kisebb lesz, és a körülöttük lévő képletek már kevésbé nyomódnak össze, a panaszok csökkennek.

Milyen terápiát javasol a fájdalomspecialista?
Deréktáji fájdalmakra az emberek hajlamosak kontrollálatlanul fájdalomcsillapítókat szedni, pedig ezzel nem lehet hosszú távú eredményeket elérni, sőt a káros mellékhatásokkal is számolnunk kell. „Orvosi tapasztalataim alapján, egy új terápia, a természetes fájdalomcsillapítás az, mely gyors és tartós gyógyulást biztosít a páciensek számára. Ilyenkor egy speciális összetevőkből álló hatóanyagot fecskendezünk a fájdalmas ízületek köré, a probléma kiindulópontjához. Ez megszünteti a fájdalmakért felelős gyulladást, segít az izomlazításban és a szöveti regenerációban.

„Mivel helyileg alkalmazzuk, nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, valamint természetes összetevői miatt, a szervezetet sem terheli feleslegesen kémiai anyagokkal. A betegek nagy része már az első kezelések alkalmával jelentős javulásról, fájdalmainak csökkenéséről, ízületi merevségének megszűnéséről, a mozgásfunkcióinak javulásáról számol be. Tapasztalataim szerint, ez nagyon lényeges, hiszen az aktivitás mindannyiunk számára nagyon fontos, és senki sem szeret beletörődni abba, hogy a fájdalommal együtt kell éljen, vagy meg kell szoknia azt" – magyarázza Dr. Arnold.

Legolvasottabb cikkeink