• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Savanyú a káposzta? Igen, de finom is

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A savanyú káposztát minden szempontból csak elismeréssel lehet emlegetni.

A tél közeledtével egyre gyakrabban kerül az asztalunkra a savanyú káposzta, s főként az abból készült rakott, töltött vagy éppen korhely módra főzött étel ezerfélre variációban.
Ilyenkor már savanyítják a késői káposztafajtákat, amelyek a feldolgozásnak köszönhetően sokáig elállnak, ezért érthető, hogy már eleink is éltek a tartósítás egyik legősibb, erjesztéses fajtájával.


A fejes káposzta népszerű étel világszerte, egyes becslések szerint az összes zöldségfogyasztás egytizedét is kiteheti. Nemcsak eredeti, de savanyított formájában is rengeteg C-vitamint tartalmaz. A késő őszben, télben éppen ezért az egyik legfontosabb, s egyben legolcsóbb, legkönnyebben beszerezhető forrása a szervezetünk számára nélkülözhetetlen C- és egyéb vitaminoknak. És akkor még nem beszéltünk a zöldség magas rosttartalmáról, amely tartós jóllakottságot eredményez, segíti az emésztést, valamint megköti a belekben a koleszterint. Mindezek mellett alacsony a kalóriatartalma – persze ha önmagában nézzük, nem pedig a szaftos húsokkal gazdagított változatait.


Érlelt, finom íze a tejsavas fermentációnak köszönhető, ám éppen az erjesztés miatt nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel benne, amelynek lebontása gondot okozhat az arra érzékenyeknél. Hisztaminózisról, hisztaminintoleranciáról beszélhetünk az ő esetükben, s mint az elnevezés is mutatja, a hisztaminban gazdag ételekkel kapcsolatos túlzott érzékenységet, valamint a felvett hisztamin elégtelen lebontásából származó tünetek együttesét értjük alatta. Az allergiához hasonló tünetek léphetnek fel, mint például a hasmenés, hasi görcsök, puffadás, hasfájás, valamint viszketés, sőt: migrénes fejfájás is jelentkezhet.


Mindenképpen érdemes konzultálni a dietetikussal, ha ilyen tüneteket tapasztalunk a savanyított káposzta fogyasztásakor, hiszen fontos elkülöníteni a hisztaminózist például a nem megfelelő epeműködés okozta tünetektől. A szakembertől megfelelő segítséget kapnak az érintettek, s akinek hisztaminózisa van, nagy valószínűséggel nem kell lemondania a C-vitaminban gazdag savanyú káposzta kiváló táplálkozási hatásairól, az emésztést segítő magas rosttartalomáról és nem utolsósorban az alacsony kalóriákról, a kulináris élvezetekről.