• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Segítség, csomót tapintok ki a bőröm alatt! Rákos vagyok?

Egészségmagazin 2023.02.25 Forrás: Ultrahangközpont
Segítség, csomót tapintok ki a bőröm alatt! Rákos vagyok?

Az emberek többsége, ha csomót talál a testén, biztosan aggódva figyeli, tapogatja. fontos a mielőbbi kivizsgálás.

A bőr alatti csomók általában nagy riadalmat keltenek, mivel az érintettek attól tartanak, rosszindulatú daganat okozza. Sajnos kizárni ezt a lehetőséget sem lehet, ám érdemes tudni, a rákon kívül még sok más állapot is kiválthatja a problémát. Hogy mi minden okozhatja, és hogy miként lehet diagnosztizálni, arról dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa beszélt.

Az emberek többsége, ha csomót talál a testén, biztosan aggódva figyeli, tapogatja. Azonban jó hír, hogy ezek többsége ártalmatlan és nem ad okot pánikra. Természetesen előfordulhat, hogy rosszindulatú az elváltozás, ám hogy kiderüljön, pontosan mivel is áll szemben a beteg, fontos a mielőbbi kivizsgálás. Már a fizikális vizsgálat (szemrevételezés, tapintás) is sokat elárulhat az elváltozásról. 

Tapinthatunk csomót a bőrben, a bőr alatti zsírszövetben, kötőszövetben, de valamely felületes szervünkben (pajzsmirigy, emlő, here) is.

A jóindulatú csomókra általában a következők jellemzők:

•         Puha vagy rugalmas tapintású

•         Mobil, vagyis mozdítható, nem kapaszkodik össze a környezetével

•        Mérete stagnál vagy csak lassan nő

•         Érintésre gyakran fájdalmas

A fent említett jelek csupán általánosságok, erre alapozni diagnózist nem lehet! A lágyrész ultrahanggal azonban pontosan meg lehet állapítani a csomó helyét, a méretét, az ultrahangos szerkezetét és azt is, hogy milyen a viszonya a környezetéhez.

Leggyakoribb jóindulatú csomók

Ciszta

Gyakoriak a folyadékot tartalmazó kisebb-nagyobb képletek, amik legtöbbször emlőben, pajzsmirigyben vagy pl. mellékherében felületesen helyezkednek el. Előfordulhat folyadéktartalmú tömlő a térdhajlatban (Baker-ciszta), vagy sűrű kocsonyás anyaggal telt, kemény csomó az inak mentén (ganglion).

Lipoma

A lipomák gyakori jóindulatú zsírdaganatok. A test bármely részén megjelenhetnek a bőr alatti zsírszövetben, de leggyakrabban a vállon, a törzsön, a végtagokon fordulnak elő, és akár ökölnyi méretűre is megnőhetnek. A kisebb lipomák nem igényelnek kezelést, a nagyok azonban fájdalmat okozhatnak, és kozmetikai okokból is ajánlott lehet a sebészi eltávolításuk.

Dermatofibroma

A dermatofibromák kis kemény, tömör csomók, melyek a bőr kötőszövetéből indulnak ki, és a bőrfelszínen észlelhetők. Leggyakrabban fiatal nőkön, a lábakon jelentkeznek. Általában nem igényelnek kezelést.

Duzzadt nyirokcsomó

A nyirokcsomók kicsi, bab alakú mirigyek az immunrendszer nélkülözhetetlen részei, melyek egyfajta szűrőként funkcionálnak. Megduzzadhatnak, legtöbbször valamilyen fertőzésre adott válaszként - ilyenkor nemcsak megnőnek, de fájdalmassá is válhatnak. A nyakon, a hónaljban, a combhajlatban tapinthatók ki legkönnyebben.

Ultrahang vizsgálat szerepe

Az ultrahang segít a diagnózis felállításában, mely egy nem invazív, teljesen biztonságos, többször is ismételhető vizsgálati módszer. Az ultrahangos szakorvos meg tudja állapítani, hogy a vizsgált csomó hol, melyik szervben helyezkedik el, milyen a szerkezete, folyadékos cisztáról, vagy más szövetből álló csomóról van szó. Megfigyeli a daganat határait, esetleges erezettségét.

Sokszor az ultrahangos vizsgálat után nincs teendő, vagy időszakos kontrollt javasol a vizsgáló orvos. A pontos diagnózis érdekében azonban szükség lehet biopsziára. Vékony tűvel sejteket, vastag tűvel szövetet lehet nyerni a daganatból. A mintavételt minden esetben ultrahang vezérelve végezzük -  mondja dr. Horváth Ilona,  az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy olykor indokolt lehet egyéb képalkotó vizsgálatok (CT, MR) elvégzése.

Legolvasottabb cikkeink