• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szabad-e a napon lenni anyajegy eltávolítás után?

Egészségmagazin 2022.07.21 Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Szabad-e a napon lenni anyajegy eltávolítás után?

Az a legoptimálisabb, ha a kimetszett anyajegy helyén lévő heg területét legalább fél évig nem éri nap.

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a hegesedés folyamatával, az erre az időszakra vonatkozó szabályokkal. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus ezekre, és az anyajegyszűrés kiemelt jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az anyajegy eltávolítás oka gyakran a bőrrák gyanúja

Egy anyajegyet több okból lehet eltávolítani: egyrészt esztétikai megfontolásból, másrészt akkor, ha az anyajegyszűrés során az orvos szakmailag úgy ítéli meg, hogy jobb megelőző céllal az anyajegyet eltávolítani, esetleg felmerül a rosszindulatúság gyanúja. Amennyiben az első esetről van szó, érdemes megvárni a kimetszéssel a fényszegényebb, őszi-téli hónapokat, azonban ha a bőrgyógyász bőrrákra gyanakszik, nem szabad késlekedni az eltávolítással és a szövettan elkészítésével. Tehát előfordulhat, hogy a sebész nyáron végzi el a kimetszést – mondja a szakember.

A szövettani elemzés azért fontos, mert legyen szó bármilyen gyanús anyajegyről, még dermatoszkópos vizsgálattal sem állapítható meg 100 százalékosan, hogy valóban rosszindulatú-e az, vagy sem. Ugyanez érvényes az ártalmatlannak tűnő, semmilyen feltűnő jegyet nem mutató anyajegyekre is, amelyeknél szintén fontos kizárni vagy megerősíteni a rosszindulatúság jelenlétét.

Ezért kell kerülni a direkt napfényt anyajegy eltávolítás után

Friss hegeknél az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem, ugyanis minél kevesebb napsütés éri a friss sebet, annál gyorsabb, szebb lehet a sebgyógyulás. Az a legoptimálisabb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, különösen a fedetlen testrészek esetében, de természetesen a sürgős műtéteket nyáron is el kell végezni. Vannak azonban szabályok, amelyeket mindenképpen be kell tartani, az anyajegy levételének időpontjától függetlenül. Ezek az alábbiak:

- Tisztán kell tartani a sebet. Ezért is kerül rá a levétel után steril kötés.

- A varratszedésig nem érheti víz a sebet, és amennyire lehet, az erős izzadást is ajánlott kerülni. Ez nyilván a hőségben elkerülhetetlen, de a sebgyógyulás időszakában legalább a fokozott izzadással járó tevékenységeket érdemes felfüggeszteni.

- Ugyancsak igaz ez a mozgásra, amennyire lehet, ne mozgassuk azt a testrészt, amelyen a műtét történt.

- Segítsük a sebgyógyulást és csökkentsük a feszüléssel járó kellemetlenséget. Ebben segítség lehet, ha a varratok eltávolítása a bőrgyógyász által javasolt, speciálisan a hegre alkalmazandó készítményekkel kenegetjük a területet. Ne alkalmazzunk alkoholtartalmú készítményeket!

- Ha olyan testfelületen van a seb, amit el lehet fedni, nyáron mindenképpen tegyük ezt meg, ruhával, kendővel, kalappal – a fényvédelem miatt. 

Lehet-e heg nélkül eltávolítani az anyajegyet?

Tisztában kell lenni azzal, hogy heg nélkül szinte lehetetlen kimetszeni ez anyajegyet, ugyanis az eltávolítása során nem csak a bőr legfelső rétegét kell érinteni, hanem a lejjebb elhelyezkedő rétegeket elválasztó bazális membránt, vagy mélyebben, az irha rétegét is. Mivel pedig nem csupán felületes beavatkozásról van szó, a heg szükséges velejárója az eltávolításnak. A hegesedés mértéke azonban jelentősen csökkenthető a páciens tudatosságával és a gyakorlott orvos által alkalmazott szövetkímélő műtéti technikával, amely után csak egy vékony vonalnak tűnő heg marad. Mivel a varratszedés 1-3 héttel a műtét után történik, a megbolygatott állapot pedig még néhány hónapig fennáll, a végső megjelenés körülbelül fél-egy év után alakul ki.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink