• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Egészségmagazin MA 13:50 Forrás: Hepatológiai Központ - Weborvos
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Hepatitisz esetén a betegek legfeljebb napi 1 dl bort vagy 1 pohár sört vagy 3 cl égetett szeszesitalt fogyaszthatnak.

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.

Hogyan hat az alkohol a májra?

Az alkohol alapvetően károsítja a májat, jelentősen hozzájárulva a májzsugor és májdaganat kialakulásának kockázatához. Ugyanakkor a rendszeres ivás a szervezetben lévő kórokozók számát is megnövelheti. Vagyis a hepatitisszel, vagyis májgyulladással élők saját érdekükben jól teszik, ha lemondanak az alkoholfogyasztásról, vagy legalábbis annyira visszaszorítják, amennyire tudják.

Arra a kérdésre, hogy létezik-e még egészséges mennyiség, a válasz: nem. A még tolerálható mennyiség azonban meghatározható: hepatitisz esetén a betegek legfeljebb napi egy egység alkoholt fogyaszthatnak, legalább három egység nem alkoholos folyadék fogyasztása mellett. Emellett is ajánlott folyamatosan monitorozni a szervezet reakcióit. Akinél viszont májzsugor vagy daganat áll a diagnózisában, annak egyáltalán nem lenne szabad innia.

Mennyi az az egy egység?

A még alkalmanként megengedhető egy egység alkohol nem feltétlenül jelent egy pohár, különösen nem egy üvegnyi alkoholt. Az egység azt jelenti, hogy mennyi alkoholt tartalmaz az adott ital. Egy alkohol egység 8-12 gramm etil-alkohollal egyenlő, ez az a mennyiség ugyanis, amennyit egy átlagos ember mája egy óra alatt képes lebontani. De végülis mit jelent ez a gyakorlatban? Átlagosan 1 egységnyi alkohol található 1 dl borban, 1 pohár sörben, illetve 3 cl égetett szeszesitalban.

Ennyi tehát még beleférhet egy májbeteg életmódjába, de vannak bizonyos jelek, amelyek megléte arra figyelmeztet, hogy teljesen le kellene mondani a fogyasztásról. Ezek az alábbiak:

- állandó fáradtság,

- alhasi és/vagy jobb oldali fájdalom, gyomorfájás,

- nehézség a mennyiség korlátozásával és elvonási tünetek (például remegés és szorongás),

- alvászavarok,

- növekvő stressz- és agresszió-szint,

- csökkenő teljesítmény.

El lehet-e kezdeni a hepatitisz kezelését alkoholfogyasztás mellett?

Természetesen minél inkább képes egy beteg lemondani az alkoholfogyasztásról, annál jobbak az esélyei, de az ajánlások szerint akkor is meg kell kezdeni a kezelést, ha valaki alkohol- vagy drogfogyasztó – ismerteti a szakember – Vonatkozik ez a mindennapos ivókra és szerhasználókra és azokra is, akik alkalmi nagyivók, vagyis akikre az úgynevezett binge drinking a jellemző, amikor akár eszméletvesztésig isznak.

Az alkoholos májbetegség stádiumairól tudni kell, hogy az első fázis, az alkoholos zsírmáj még nem jár tünettel, viszont fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal már diagnosztizálni lehet. Kezelés nélkül ez elvezethet a második szakaszhoz, az alkoholos májgyulladás kialakulásához. A hosszú időn keresztüli alkohol túlfogyasztás miatt alakul ki az az állapot, amely már az érintettnek is feltűnik, és bár enyhe formájában még ekkor is megállítható a folyamat, a súlyos alkoholos májgyulladás már életveszélyes is lehet. 

A májzsugor (cirrhosis) fázisában a máj már súlyos károsodásokat szenvedett el, és a tünetek is feltűnőek. Ez már nem visszafordítható stádium, de ha valakinek sikerül felhagyni a fogyasztással, megelőzheti a további károkat és javíthat azt életkilátásain. Ha ez az állapot tovább romlik, májdaganat vagy a máj működésének leállása lehet a végső állomás.

Kapcsolódó hírek