• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szenior Akadémia - fókuszban a göbös pajzsmirigybetegség

Egészségmagazin 2024.04.08 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia - fókuszban a göbös pajzsmirigybetegség

Az előadásban szó esett a pajzsmirigyben kialakuló göbök gyakoriságáról, a rosszindulatú elváltozások felismeréséről és kezeléséről is.

A Szenior Akadémia tizedik szemeszterének nyolcadik előadását dr. Sármán Beatrix, a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika egyetemi docense tartotta Göbök a pajzsmirigyben címmel. Az előadásban szó esett a pajzsmirigyben kialakuló göbök gyakoriságáról, a rosszindulatú elváltozások felismeréséről és kezeléséről is - ismertette az egyetemi portál.

Dr. Sármán Beatrix előadásában elmondta, a pajzsmirigyben kialakuló göbök ultrahang-vizsgálattal kimutathatók, 95 százalékuk jóindulatú, tünetmentes, és nem igényel kezelést. A felnőtt lakosság mintegy 60 százaléka rendelkezik egy vagy több pajzsmirigy göbbel, a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélye 1 és 5 százalék között van. Bemutatta a pajzsmirigy-hormonok szintézisének és szekréciójának sejtbiológiai hátterét, és azt is áttekintette, milyen jelek alapján lehetnek „gyanúsak” a göbök egy ultrahang-vizsgálat során, kitérve a laborvizsgálati módszerekre is, amelyeket érdemes elvégezni, illetve hogy mikor van szükség izotópos vagy műtéti kezelésre.

Dr. Sármán Beatrix kiemelte, hogy diagnosztikus pajzsmirigy- és nyaki ultrahang-vizsgálatot kell végezni minden olyan betegnél, akinek a gyanú szerint göbös pajzsmirigybetegsége van, vagy tapintható csomót észlelnek a pajzsmirigyben más képalkotó módszerrel. Részletesen bemutatta a pajzsmirigy ultrahang-vizsgálata által leírt elemeket, valamint a kockázati kategóriákat az európai ajánlások alapján. Hangsúlyozta, hogy az ultrahang nem elegendő a jóindulatú és rosszindulatú göbök megkülönböztetésére, daganat gyanúja esetén szövettani vizsgálatot kell végezni.

Az előadásban szó esett még egyebek mellett a tünetmentes göbök kezeléséről, a citopatológia-alapú kezelésről, a korlátozottabb jelentőségű immuncitológiai kezelésről és a molekuláris vizsgálatokról, valamint a nem ultrahang alapú képalkotási módokról, a szcintigráfiáról és a jódfelvételi görbéről valamint a CT és MRI vizsgálatokról is. A terápiás lehetőségek között dr. Sármán Beatrix beszélt a nem sebészeti megközelítésekről, és bemutatta a minimálisan invazív pajzsmirigysebészet eljárásait. Kitért a medulláris pajzsmirigyrák jellemzőire is, amely az összes pajzsmirigyrák mintegy 5-10 százalékát adja.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink