• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szenior Akadémia - fókuszban az időskori bőrelváltozások

Egészségmagazin 2022.12.31 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia - fókuszban az időskori bőrelváltozások

Az életkor előrehaladtával molekuláris és sejtszinten is komplex változások zajlanak a szervezetben, aminek genetikai és környezeti okai is vannak.

Dr. Sárdy Miklós, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyetemi tanára, a Bőrgyógyászat Szakmai Grémium elnöke tartotta a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémia hetedik, 2022-es őszi online szemeszterének kilencedik előadását, amely az időskori bőrelváltozásokról és kezelésükről szólt - ismertette az előadás lényeges pontjait az egyetemi portál.

Elmondta, hogy az életkor előrehaladtával molekuláris és sejtszinten is komplex változások zajlanak a szervezetben, aminek genetikai és környezeti okai is vannak. A bőr időskori változásai közül kiemelte egyebek mellett a sérülékenységet, a sebgyógyulási zavarokat, vérkeringési zavarokat, a jóindulatú elváltozásokat, a pigmentációs zavarok tömeges megjelenését és a napfény okozta károsodást. A bőr korai öregedésének faktorai közül a leglényegesebbnek az ultraibolya-sugárzás káros hatását és a dohányzást nevezte, emellett felhívta a figyelmet az alultápláltság, a vitaminhiány, az elhízás, a mozgásszegény életmód, az érrendszert károsító étkezés és a hiánybetegségek hatásaira is.

Részletesen ismertette a szöveti változások biológiai hátterét, az arc anatómiájának változásait, és ezeket konkrét példákon keresztül is szemléltette. Dr. Sárdy Miklós az időskori bőrelváltozások kezeléséről is beszélt, kitérve a fagyasztásra, krémek használatára, illetve a fotodinámiás kezelés és a sebészeti eltávolítás lehetőségeire.

Az előadáson a bőrrák jellemző típusait is részletesen bemutatta, konkrét esetekről készített képekkel illusztrálva. Kiemelte a prevenció fontosságát: mint elmondta, a bőrgyógyászati daganatok esetében is nagyon fontos a szűrővizsgálat, hiszen a legtöbb elváltozás idejében felismerve sikeresen kezelhető. Azt is hangsúlyozta, hogy a laikus szemmel egymáshoz hasonló elváltozásokról a bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy melyek ártalmatlanok, és melyek igényelnek kezelést.

A megelőzésről szólva felhívta a figyelmet a napozás kerülésének fontosságára, a rendszeres, évenkénti bőrrákszűrés szerepére, valamint arra, hogy a gyanús esetekkel haladéktalanul bőrgyógyászhoz kell fordulni. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán az anyajegy- és daganatszűrés elérhető – mondta el.

Legolvasottabb cikkeink