• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szondatáplálás: sokakat érint, keveset tudunk róla

Egészségmagazin 2022.02.08 Forrás: Weborvos
Szondatáplálás: sokakat érint, keveset tudunk róla

Rengeteg beteg él teljes, jó életminőségű életet éppen a szondatáplálásnak köszönhetően.

Idén február 07. és 11. között kerül sor a Szondatáplálás Hetére. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplált betegekre, és hogy közérthetően adjon tájékoztatást a szondatáplálás életmentő és életeket megváltoztató, pozitív hatásairól. Minden korosztályban, számos élethelyzet adódhat, amikor szükségessé válik az alkalmazása, mégis keveset tudunk róla. Mi is az a szondatáplálás? Kik szorulnak rá? És mi történik azokkal, akik kikerülnek a kórházi ápolásból?

Mi az a szondatáplálás?

Szondatáplálás akkor válik szükségessé, amikor a beteg szájon keresztül nem képes, vagy betegsége, állapota nem engedi meg, hogy annyit tudjon táplálkozni, hogy a szervezete megfelelő mennyiségű energiához, tápanyaghoz és folyadékhoz jusson. Szerencsére az orvostudomány ebben az esetben is tud segíteni a betegnek.

Az orvos ilyenkor egy vékony, puha csövet – szondát – vezet a beteg gyomrába vagy a vékonybelébe, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a beteg folyékony állagú táplálékkal „táplálható” legyen. Az orvosok ezt a kezelést táplálóeszközzel történő táplálásterápiának és a folyékony állagú táplálékot pedig szondatápszernek* hívják.

A szondatáplálás nem jelent egyet a hosszú kórházban leélt napokkal, hónapokkal. Rengeteg beteg él teljes, jó életminőségű életet éppen a szondatáplálásnak köszönhetően. „Az otthoni kényelem és a család közelsége nagyban hozzájárulhat a teljes rehabilitációhoz, gyógyuláshoz. A betegek otthonában elvégzett szondatáplálás a kórházak leterheltségét is csökkenti, lerövidíti a kórházban töltött napok számát, csökkenti a kórházi szövődményeket és költségeket.” – nyilatkozta a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) Elnöke, Dr. Sahin Péter, belgyógyász-gasztroenterológus.

Kik szorulnak szondatáplálásra?

A szondatáplálás egyaránt használatos a gyermekek és a felnőttek körében. Számos olyan betegség és élethelyzet adódhat, amikor egy beteg szondatáplálásra szorul rövidebb (1-2 hét, esetleg hónap) vagy hosszabb (>2 hónap) ideig. Mivel több betegségnél is indokolt lehet, így a táplálásterápiának, és ezen belül a szondatáplálásnak nincs korhatára.

Egyaránt lehet szondatáplált egy születési rendellenességgel született kisgyermek, egy súlyos lefolyású koronavírus-fertőzésből felépülő felnőtt vagy egy rákos betegségben szenvedő időskorú is. Számukra a táplálásterápia létfontosságú lehet, hiszen az időben megkezdett klinikai táplálás jelentősen javíthatja az orvosi kezelések hatékonyságát, lerövidítve ezzel a lábadozás időszakát és felgyorsítva a gyógyulást. A klinikai táplálás az esetek nagy részében nem korlátozódik ugyanakkor az intézeti ellátás időszakára.

„Nagyon örülünk, hogy ezen a héten figyelem irányul erre a sokakat érintő, sokak számára riasztó és sok tévhittel övezett témára! Érintett szülőkként mi is tele voltunk félelemmel és bizonytalansággal, mielőtt végül a fiunknál rászántuk magunkat a beavatkozásra. Nálunk a szonda kész megváltás volt - neki is, nekünk is. Azóta kisfiúnk kigömbölyödött, vidám és életerős lett, és nem utolsósorban imádja az ízeket. Lelkesen és ügyesen kóstol ételeket, mivel már nem az életéért kell ennie, hanem az élvezetért. Ez tényleg ajándék!” – mondta el Kovács-Csiznier Andrea, a gyermekek otthonápolásáért létrejött Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület vezetője.

Táplálás a kórházi falakon kívül

Optimális esetben a táplálás már a kezelés vagy tervezett műtét előtt megkezdődik, majd folytatódik a rehabilitáció időszakában és a beteg otthonában is. Ugyanakkor a betegnek és családjának komplex segítségre van szükségük a hazatérés után, hiszen a szakszerűtlen kivitelezés akár komoly szövődményekkel is járhat. A betegek otthonában a szondatáplálás támogatását és felügyeletét vállalta magára a közel 25 éve működő Nutricia Otthonápoló Szolgálat, Magyarország egyetlen szondatáplálásra szakosodott szervezete. A Szolgálat képzett ápolói a kórházi körülmények között elkezdett szakszerű táplálást a beteg otthonában folytatják.

„Az egyedülálló és hiánypótló táplálásterápiára specializálódott ápolói szolgáltatásunk minden szondatáplált gyermeknek és felnőttnek térítésmentesen biztosítja az ellátást. 2001-ben, a szolgáltatás működésének elején csak 280, a tavalyi évben már közel 1600 táplálási problémával küzdő emberen és az őket körülvevő családon tudtunk segíteni az Otthonápoló Szolgálat keretein belül” – nyilatkozta Koczó Anita, a Nutricia Otthonápoló Szolgálat vezetője.

A Szondatáplált Betegek Hete

2022-ben 12. alkalommal kerül sor a Szondatáplálás Hetére, február 7. és 11. között. A hét és a nemzetközi kezdeményezés célja, hogy edukatív és közérthető információkat nyújtson mindenki számára a szondatáplált betegek életéről, illetve, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplálás előnyeire.

„Fontosnak tartjuk, hogy vezető szakmai orvosi társaságok és civil szervezetek értékes ismertető tevékenysége révén – e hét alkalmából is – minél többekhez jusson el szakmai, ugyanakkor közérthető információ a szondatáplálásról, hiszen a kezelés segítségével rengeteg beteg idős, felnőtt és kisgyermek tud fejlődni és akár gyorsabban felépülni. Sőt, a szondatáplált betegek között számos akad, aki akár teljes életet tud élni családjuk körében ennek az orvosi vívmánynak köszönhetően a kórházi falakon kívül is.” – mondta Flamm Attila, a Danone Magyarország Kft. Felnőtt Tápszer Üzletág vezetője.