• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tavaszi fáradtság vagy hormonzavar?

Egészségmagazin 2019.03.07 Forrás: Budai Endokrinközpont
Tavaszi fáradtság vagy hormonzavar?

Meglehet, hogy a fáradékonyság hátterében nem az tavasz, hanem valamilyen hormonzavar áll.

Lassan de biztosan megérkezik a tavasz, ami sokaknál nem plusz energiát, hanem fáradtságot hoz. Viszont érdemes tudni, hogy meglehet, hogy hátterében nem az idő, hanem valamilyen hormonzavar áll. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolja, melyek azok az endokrin problémák, melyek álmosságot, fáradtságot generálnak.


Tavasz elejére megcsappant D-vitamin készlet
A tavaszi fáradtságot gyakran a téli hónapok során megfogyatkozott D-vitamin készlet okozza, mely tavasz elejére éri el a mély pontot. Kevés mennyisége köztudottan fáradékonyságot okoz (többek között), ráadásul, mivel valójában nem egy vitamin, hanem egy hormon, így egy sor más hormonális problémát is okozhat a hiánya. Hogy meg lehessen állapítani, hogy milyen valakinek a D-vitamin ellátottsága, ahhoz csupán vérvizsgálatra van szükség. Amennyiben kevés mennyiségben van jelen, úgy D-vitamin pótlás javasolt szakorvos által meghatározott mennyiségben.


Pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy hormontermelési zavarának 2 nagy típusa van: van a pajzsmirigy túlműködés, valamint az alulműködés, amikor a kelleténél kevesebb pajzsmirigy hormon (T3, T4) termelődik. Mivel ezen hormonok komoly befolyást gyakorolnak az anyagcsere folyamatokra, így a szerv alulműködése esetén az anyagcsere lelassul. Ez többek között fáradékonyságban, álmosságban, menstruációs zavarokban és emésztési problémákban nyilvánul meg. Amennyiben a laborvizsgálat igazolja az állapotot, úgy gyógyszeres kezelésre van szükség a hiányzó hormonok pótlása céljából.


Mellékvese fáradtság
A stresszes életmód egyik egyenes következménye a mellékvese fáradtság. Hiszen stressz hatására a mellékvesék által termelt kortizol szintje megnő, és tartós stressz esetén szintje folyamatosan magas. Azonban ha a mellékvese a fokozott termelés miatt kifárad, úgy hirtelen megcsappan a kortizol mennyisége, ami fáradtságot, depressziót, letargiát eredményez. A probléma esetén megfelelő stresszkezelés elsajátítása, valamint gyógyszeres kezelés szükséges- mondja Dr. Koppány Viktória.


Inzulinrezisztencia/cukorbetegség
Korunk egyik népbetegsége az inzulinrezisztencia, mely kezelés nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. IR során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, így a sejtek éheznek, mivel az inzulin nem képes kellő mennyiségben bejuttatni a glükózt. Emiatt a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki kompenzálás gyanánt. Kezdetben csak az inzulin szintje válik kórossá, majd a vércukor mennyisége is megnő. Mind az IR, mind a diabetes egyik fő tünete az állandó fáradtság, főleg étkezések után. A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során meghatározásra kerülnek az inzulin és a glükóz értékek is. Kezelésükhöz személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás elengedhetetlen, és ha kell, akkor gyógyszeres (diabetes esetén akár inzulinos) terápia indokolt.

Legolvasottabb cikkeink