• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Terhességi cukorbetegsége volt? Ezekre figyeljen a későbbiekben!

Egészségmagazin 2023.01.16 Forrás: Cukorbetegközpont
Terhességi cukorbetegsége volt? Ezekre figyeljen a későbbiekben!

A terhességi cukorbetegeknél 7-10 éven belül 30-50% az esély arra, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki!

A terhességi cukorbetegség egyre több nőt érint világszerte, és megfelelő terápiája kiemelt jelentőséggel bír. Mindez azonban nem merül ki a várandósság során elvégzett vizsgálatokban és kezelésben, hiszen az újdonsült anyukát bizony fontos utánkövetni, mivel a gesztációs diabétesz a későbbiekben is éreztetheti hatását. Hogy mi mindenre érdemes figyelnie az érintetteknek és a kezelőorvosuknak, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

A terhességi cukorbetegség előfordulása növekvő tendenciát mutat világszerte, így Magyarországon is, ahol a becsült adatok szerint a várandósságok 8-14 %-a szövődik terhességi cukorbetegséggel. Azt sokat hangoztatják a szakemberek, hogy az állapot megfelelő kezelése milyen nagy jelentőséggel bír mind a magzatra mint a kismamára nézve, ám arról sajnos már kevesebb szó esik, hogy mi a teendő a szülés után. Hiszen az esetek többségében a vércukorszint hamar rendeződik, így az anyuka általában visszatér az addigi életviteléhez. Ám emiatt meglehet, hogy komoly problémái származnak majd a későbbiekben!

A terhességi cukorbetegség hatásai a szülést követően

A szülést követően a legtöbb esetben a vércukorszint rendeződik. Ez azt jelenti, hogy még a kórházi tartózkodás során fontos ellenőrizni az értékeket, ugyanis a szülés után 24-48 órában az inzulin igény jelentősen csökken, így a terhesség során alkalmazott terápiát le kell állítani!

Ismert tény, hogy a terhességi cukorbetegség a későbbi cukorbetegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője, valamint, hogy az ilyen terhességekből született gyermekeknél is nagyobb eséllyel lép majd fel szénhidrát anyagcserezavar.

Érdemes tudni, hogy azoknál, akiknél terhességi cukorbetegséget állapítottak meg, 7-10 éven belül 30-50% az esély arra, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki náluk. Ráadásul nem csak a diabetes, hanem a kardiovaszkuláris betegségek esélye is megnő terhességi cukorbetegség után. Éppen ezért nagyon fontos az érintettek rendszeres szűrése, utánkövetése, mind diabetológiai, mind kardiológiai szempontból.

“Statisztikák szerint azok a nők, akiknél terhességi cukorbetegség állt fenn a várandósságuk alatt, a  szülés után tíz évvel túlsúllyal küzdöttek, harmaduknál magasvérnyomás lépett fel és csaknem 15%-uknál albumin volt a vizeletükben. Megfigyelések szerint ekkor a keringési  betegségre való kockázatuk négyszeres a  nem GDM-es nőkéhez képest. Az IGT gyakorisága kb. 12%, a cukorbetegségé pedig kb. 51%. Amennyiben a terhesség alatt inzulinkezelésre is szüksége volt a kismamának, ugyanezen idő alatt  (vagyis 10 éven belül) a cukorbetegség fellépése elérheti a 60%-ot is!”

A terhességi cukorbeteg kismama utógondozása

Az első vércukorszint ellenőrzése, ami még a kórházban megtörténik. Utána a 6 hetes kontrollon, melynek során OGTT vizsgálatot végzünk. Ha az értékek rendben vannak, akkor legközelebb a szülést követő 1 év múlva javasolt a terheléses vércukorvizsgálat. Ha ott se találunk rendellenes értékeket- úgy elég utána 1-2 évente az OGTT vizsgálat (természetesen tünetek esetén előbb). Amennyiben prediabéteszt igazolnak, (IFG, IGT), szigorú életmódterápia szükséges, esetleg gyógyszeres kezelés (metformin). Ilyen esetben gyakoribb OGTT szűrés (fél-évenkénti) javasolt- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Nagyon fontos, hogy a terhességi cukorbetegéget követően a beteg utógondozása interdiszciplináris feladat: szükséges, hogy részt vegyen benne a diabetológus, dietetikus, védőnő, háziorvos, kardiológus is.

Hogyan csökkenthető terhességi cukorbetegség után a manifeszt cukorbetegség fellépésének esélye?

•         A cukorbetegség kialakulásának esélye mind az anyánál, mind a gyermekénél csökkenthető hosszú szoptatással (minimum egy év)

•         egészséges étrend követésével

•         rendszeres mozgással

Legolvasottabb cikkeink