• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Természetes módszerek a daganatos fájdalom csillapításában

Egészségmagazin 2024.06.04 Forrás: Fájdalomközpont
Természetes módszerek a daganatos fájdalom csillapításában

A fizikai és a mentális jóllét fokozásához tehát érdemes megpróbálkozni természetes eljárásokkal is.

A daganattal és az annak kezelésével járó fájdalom csillapítása összetett feladat, amelyben döntő szerepet játszik az kezelősorvosi team, esetleg külső szakemberek és maga a beteg, illetve az ő környezete is. Az orvos által rendelt és esetleg általa is alkalmazott fájdalomcsillapító eljárásokon túl egyéb, akár természetes módszerek is segíthetnek a nehéz órákban. Dr. Pádi Éva, a Fájdalomközpont klinikai onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája ezeket vette számba.

Módszerek, amelyeket otthon is lehet alkalmazni

A házilag alkalmazott fájdalomcsillapító módszerek egyrészt valóban segíthetnek csökkenteni a daganatos beteg által átélt fájdalmat, másrészt megerősítik benne azt a tudatot, hogy ő is hatással van az állapotára, képes segíteni magán. A fizikai és a mentális jóllét fokozásához tehát érdemes megpróbálkozni az alábbi természetes eljárásokkal.

Hideg-meleg terápia

A hideg és a meleg terápiák (borogatások, pakolások, akár váltófürdő) segít az enyhe-közepes erősségű fájdalmak csökkentésében. Azonban kemoterápia és sugárterápia alatt erről ki kell kérni a kezelőorvos véleményét.

Finom masszázs

Az egyszerű érintés és a nagyon finom masszázs, simogatás csökkentheti a fájdalmat és a feszültséget, azonban a kemény, gyúrásszerű masszázs kerülendő, valamint a daganat területét, a nyílt sebeket, a sugárkezelés miatt érzékeny bőrfelületet, valamint az esetleges trombózis területét nem szabad masszírozni.

Az integratív medicina módszerei

Aki nyitott ebben az irányban, a kezelőorvosával egyeztetve megpróbálkozhat az alternatív kezelésekkel, amelyek azonban nem helyettesítik a konzervatív kezelést. Sokaknál beválik fájdalomcsillapítás tekintetében az orvosi akupunktúra.

Elterelés

Bármi segíthet, ami eltereli a figyelmet a fájdalomról. Ha ez egy jó film, egy séta vagy izgalmas sorozat, az is tökéletes, de ha sikerül örömet találni valamilyen elmére ható módszerekben, az igazán jó irány. Legyen szó relaxációról, vizualizációról, agykontrollról, meditációról, nagyon hasznos, ha az elme, a psziché fel tud szabadulni a mindennapok terhe alól. Aki pszichológus segítségét is igénybe tudja venni, annak hasznos lehet a kognitív viselkedés terápia és más módszerek a fájdalom kezelésének hatékonyabbá tételében.

Fizikai aktivitás

Bármilyen fárasztónak is tűnhet, valamilyen mértékű fizikai aktivitás biztosan javít az állapoton. Aki fekvőbeteg, annak is érdemes átmozgatni a tagjait, aki pedig csak a szobában tud sétálni, tegye azt. Ha valaki azonban nagyobb terhelést is szívesen vállal, válasszon közepes intenzitású mozgást. A túlzott megterhelés nem javasolt, sőt, a megfelelő szint kialakításához mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal.

A gyógyszerekre mindenképp szükség van

A daganat okozta fájdalmak kezelésében enyhe esetekben szerepet kaphatnak a vény nélküli gyógyszerek, akár önmagukban, akár más gyógyszerekkel együtt. Mivel azonban itt egy összetett kezelési rendről van szó, még az ilyen gyógyszerek használatáról is fontos egyeztetni az orvossal, hiszen az egyes hatóanyagokat össze kell hangolni.

- A fájdalomcsillapításban azonban eljöhet a pont, amikor már erősebb hatású gyógyszerre van szükség a megfelelő eredmény eléréséhez. Ezeket három lépcsőben alkalmazzuk – ismerteti dr. Pádi Éva. - Nem ópioid fájdalomcsillapítókat, gyenge és erős ópioidokat, valamint adjuváns szereket (vagyis kiegészítő gyógyszereket) rendelünk el a progresszíven erősödő daganatos fájdalom csillapítására. Ha a fájdalom változatlan vagy fokozódik, akkor a következő lépcsőre kell lépni. Az egyes lépcsők gyógyszereit egymással kombinálni, illetve a nem kielégítő hatás miatt cserélgetni általában nem célravezető, vagyis nem csökkenő panaszok esetén lépcsőt kell váltani.