• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Új weboldal a bőrbetegségekről – szakértőktől mindenkinek

Egészségmagazin 2022.05.25 Forrás: MDT
Új weboldal a bőrbetegségekről – szakértőktől mindenkinek

A megfelelően tájékozott betegek többet tehetnek a saját egészségükért, és segítik az orvosi munkát is.

A modern gyógyászatban mára alapvetés: a tájékozott beteg egyenlő a gyógyulása mellett elkötelezett és az orvossal együttműködő beteggel. A praktizáló bőrgyógyászok számára időnként megoldhatatlan feladat azonban a változatos forrásokból tájékozódó pácienseknél felgyűlt tévhitek, félreértések eloszlatása, valamint a gyorsan fejlődő terápiás lehetőségek és a mindenki számára elérhető prevenciós megoldások ismertetése. Ezt a küldetést vállalta magára a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT), amikor 2022 tavaszán új weboldalt indított skindex.hu néven.

A magyar bőrgyógyászok szakmai közösségeként működő MDT régóta fontos feladatának tekinti a bőrbetegséggel élők, a hozzátartozóik és a szélesebb közvélemény tájékoztatását. Az elmúlt évtizedek komoly fejlődést hoztak a bőrbetegségek gyógyászatában. Az eszközöket és terápiás módszereket tekintve szintén nagyot változott a sok embert érintő, akár népbetegségnek tekinthető problémákkal kapcsolatos szakmai szemlélet is. Ennek része, hogy az orvosok felismerték: a megfelelően tájékozott betegek többet tehetnek a saját egészségükért, és segítik az orvosi munkát is. A skindex.hu tehát éppen ennek érdekében, a tájékozott betegek számának növeléséért készült el.

„Nagyon fontos: abban mindenki egyetért, hogy a tájékozott páciens sokat tehet a terápia sikeréért. Ma már szinte természetes, hogy a betegek nagy része szeretne szerepet vállalni a saját kezelésében, és nem passzívan »elszenvedni« az orvos utasításait” – nyilatkozta a weboldal indulása kapcsán Prof. Dr. Gyulai Rolland, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

A weboldal elkészítésének elsődleges szempontja volt, hogy a leggyakoribb bőrbetegségek, a gyulladásos és daganatos bőrelváltozások okairól, felismeréséről és terápiás lehetőségeiről közérthető, könnyen befogadható, szakmailag mégis hiteles és korszerű tartalmi bázis szülessen. A skindex.hu esetében ráadásul az orvosszakmai közösség elvárása volt az is, hogy az online felület orientálja az olvasókat a hazai bőrgyógyászat leginkább felkészült szakmai centrumai felé, ahol napjainkban  a legkorszerűbb terápiás megoldások várják a melanomával vagy éppen a pikkelysömörrel élő pácienseket.

A bőrbetegségek amellett, hogy nagyon sok embert érintenek, azonnal látható, sokszor kellemetlen, és az érintettekben rejtőzködést, szégyenérzetet kiváltó tünetekkel jelentkezhetnek. A felkészült bőrgyógyász azonnali felkeresése lenne ilyenkor a kézenfekvő megoldás. De a közösségi médiában és az interneten fellelhető szinte végtelen mennyiségű egészségügyi és „gyógyászati tanács” elolvasása után az érintett emberek könnyen abba a hibába esnek, hogy megalapozatlan információk alapján keresnek gyógymódot. Szintén gyakori, hogy az időnként túlterhelt egészségügyi ellátórendszerben túl lassan jutnak el a megoldást nyújtó szakemberekhez, és úgy érzik, nincs hatékony válasz a problémáikra. Ez olyan csalódottságot okozhat, amely később csökkenti a beteg hajlandóságát a megalapozottan megbízható terápiák elkezdésére is.

Az MDT folyamatosan bővülő, új, ismeretterjesztő és betegséginformációs oldala már az indulás évében tájékoztat a legtöbb embert érintő és érdeklő dermatológiai betegségekről és a hozzájuk kapcsolódó területekről:

 • melanoma
 • nem melanoma típusú bőrrákok
 • pikkelysömör
 • atópiás dermatitisz
 • szexuális úton terjedő betegségek (STD)
 • pattanásos bőr

A skindex.hu a bőrbetegségek bemutatásán kívül átfogó ismereteket nyújt a megelőzésükről és a mindenki számára megvalósítható fényvédelemről. Emellett hitelesen tájékoztat a bőrgyógyászathoz tartozó orvosesztétikai, kozmetológiai kezelésekről, és hogy miért fontos szakorvoshoz fordulni ezekkel kapcsolatban is. 

Az első, erős orvosszakmai támogatással létrejött, átfogó laikusismereteket koncentráló online bőrgyógyászati felülettel az MDT-nek további céljai is vannak. Gyulai Rolland rámutatott: a szervezet 2022-től folyamatos célzott kampányokkal igyekszik elérni a leggyakoribb bőrbetegségekkel élőket, családjukat, sőt a szélesebb közvéleményt, hogy a skindex.hu közismert és az érintettek számára hosszú távon is elsődleges tudásbázis legyen. Ezzel nemcsak a magyar társadalom bőrbetegségekkel kapcsolatos tudásának bővítése és a korszerű gyógyászati megoldások megismertetése a cél, hanem az érintettek életminőségének javítása, valamint a diagnózisig, majd a gyógyulásig vagy a tünetek enyhítéséig tartó út rövidítése is.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink