• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ülőmunka és depresszió is lehet az isiász rizikófaktora

Egészségmagazin 2022.01.05 Forrás: Fájdalomközpont
Ülőmunka és depresszió is lehet az isiász rizikófaktora

Az isiász az "ülő ember betegsége”, amely okozhat derékfájdalmat, csípő- és lábfájdalmat is.

Az isiász olyan kórkép, amit jellemzően nem egy konkrét sérülés okoz, hanem lassan, akár évek alatt fejlődik ki, főként 40 éves kor felett. Az „ülő ember betegsége” okozhat derékfájdalmat, csípő- és lábfájdalmat, ami a testhelyzet változtatás gyakran felerősít. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra az okokra és rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek megnövelik az isiász kialakulásának kockázatát.

Gyakori és ritkább okok az isiász hátterében 

A megfigyelések szerint az isiász leggyakrabban azokat érinti, akik sokat vannak egyfajta megerőltető, nem természetes testhelyzetben, például a munkájuk kapcsán – sajnos, az ülőmunka is ide sorolható. Vannak konkrét okok is, amelyek isiászhoz vezethetnek, mint például az alábbiak:

-        Ágyéki porckorongsérv: A kutatások szerint ez az isiász leggyakoribb kiváltó oka, ugyanis az ágyéki (deréktáji) porckorongsérv összenyom egy vagy több gerincvelői ideggyököt, amelyek az ülőideget alkotják. Így kialakulhat közvetlen kompresszió és gyulladás is. A közvetlen nyomás vagy kompresszió azt jelenti, hogy az adott ágyéki porckorong kidudorodik és nyomja az ideget, de az is előfordulhat, hogy a porckorongból kiszivárgó savas hatású anyag gyulladást okoz, és irritálja az ülőideg körüli területet. Az így megjelenő fájdalom érintheti csak az egyik vagy mindkét lábat is. 

-        Degeneratív elváltozások: Mivel a porckorongok vízmegkötő képessége 30 felett egyre romlik (és ezt számos más tényező is elősegítheti), a porckorong állománya fokozatosan felpuhul, csökken a magassága, és helyenként ki is boltosulhat. Ennek a folyamatnak lehet a következménye az ún. spondylosis, egyes gyulladásos betegségek és természetesen a sérv is.

 -        Gerinccsatorna szűkület: A 60 feletti korosztályt érinti leggyakrabban ez a betegség, amely szintén az isiász forrása lehet.

-        Csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis): Ez olyankor fordulhat elő, amikor egy kisebb törés, repedés következtében az egyik csigolyatest elcsúszik a másikon. A spondylolisthesis leggyakoribb okai között a fejlődési rendellenességek, baleset, helytelenül kivitelezett sportolás, mozgásszegény életmód, csontanyagcsere-betegségek szerepelnek. A következményesen kialakuló isiász mindkét oldalt érinti.

-        Ritkább okok: Jóval kevésbé gyakran, de akár olyan betegségek, állapotok is okozhatnak isiászt, mint például a daganat, ritkább gyulladások, Pott betegség, kialakulhat csípőízület műtét következtében és a terhesség során is.

Ezek az isiász kialakulásának rizikófaktorai

Bár az isiász rizikója a korral növekszik, és természetesen betegségek is jelentősen növelik a kockázatot, fontos tudni, hogy milyen rizikófaktorokat ismerünk még, hiszen ezek némelyikét ki tudjuk küszöbölni – hangsúlyozza a traumatológus, sportorvos. - Elsősorban ilyen a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az egyoldalú táplálkozás, a rossz munkahelyi ergonómiai feltételek, a túlsúly és az elhízás. Ezeket olyan befolyásolható tényezők, amelyek ellen odafigyeléssel, kitartással és olyan profi segítséggel, mint egy szakértők által vezetett életmód program, lehet segíteni. Vannak olyan tényezők is, amelyeknek szintén utána kell járni, mint a B12-vitamin hiány és a depresszió – ugyanis ezek is hozzájárulhatnak az isiász és más fizikai betegségek kialakulásához.

Mivel az isiász okai láthatóan különbözőek lehetnek, így a gyógymódot minden esetben egyedileg kell megtalálni. Sok esetben a kombinált kezelés a célravezető, amelyben helyet kaphat a fizikális terápia, a gyógymasszázs, a szájon át szedhető gyulladáscsökkentők, a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekciókúra, az olyan természetes hatásmechanizmusú kezelések, mint az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia. Bizonyos esetekben pedig, amennyiben például porckorongsérv áll a fájdalom hátterében, végső esetben műtétre kerülhet sor.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink