• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Úti patika: az utazók hasmenésére is gondoljunk

Egészségmagazin 2023.06.10 Forrás: Budai Allergiaközpont
Úti patika: az utazók hasmenésére is gondoljunk

Érdemes orvossal vagy egészségügyi szakemberrel konzultálni, ha a tünetek súlyosak vagy hosszabb ideig fennállnak.

Az utazók hasmenése egy gyakori emésztőrendszeri probléma, amely bárhol jelentkezhet, ahol mások a környezeti tényezők, ételek és a vízminőség, mint amihez a szervezetük hozzászokott. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mire figyeljünk, hogy a nyaralás alatti kellemetlen tüneteket elkerüljük.

Utazás előtt tájékozódjunk a helyi ajánlásokról!

Az utazók hasmenése gyakran fordul elő olyan trópusi és szubtrópusi területeken, mint Délkelet-Ázsia (pl. Thaiföld, Indonézia, Vietnam), Közép- és Dél-Amerika (pl. Mexikó, Costa Rica, Brazília), Afrika (pl. Egyiptom, Kenya, Tanzánia) és a Karib-térség (pl. Dominikai Köztársaság, Kuba). Néhány Közép-Keleti országban, például Egyiptomban, Törökországban vagy az Arab Emírségekben is gyakoribb az utazók hasmenése. A felsoroltak mellett, az étel- és vízminőség, a különféle fűszerek és az új környezeti tényezők miatt Indiában is sok utazó tapasztalhat hasmenést.

Dr. Németh Alíz kiemelte, hogy az utazók hasmenése nem korlátozódik kizárólag ezekre az országokra. Máshol is előfordulhat, ahol a higiéniai és vízminőségi szabványok eltérnek a megszokottól, de megjelenésében szerepet játszhat az utazás miatti stressz is.

Ilyen tünetek jelentkezhetnek

Az utazók hasmenése általában a szennyezett étel vagy víz fogyasztása után jelentkezik. Általában baktériumok, vírusok vagy paraziták okozzák. Az érintettek gyakori, vizes vagy laza székletet, hasi fájdalmat, görcsöket, puffadást, hányingert vagy lázat is tapasztalhatnak.

Ha valakinél a betegség tünetei jelentkeznek, fontos a megfelelő folyadékbevitel, a kiszáradás megelőzése. Érdemes orvossal vagy egészségügyi szakemberrel konzultálni, ha a tünetek súlyosak vagy hosszabb ideig fennállnak. Az orvos gyógyszereket vagy antibiotikumokat is előírhat az esetleges fertőzés kezelésére.

Ezt tegyük a megelőzés érdekében

•        A legjobb módja annak, hogy elkerüljük az utazók hasmenését, a megfelelő higiénés intézkedések betartása, például gyakori kézmosás szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel. A kézmosás segít csökkenteni a kórokozók terjedését.

•         Kerüljük az utcai árusoknál kapható ételeket, nem palackozott vagy lezárt italokat, például friss gyümölcsleveket vagy jeges italokat. Használjunk szívószálat, ha olyan üdítőket vagy koktélokat fogyasztunk, amelyeket jégkockával szolgálnak fel.

•         Keressünk olyan éttermeket, ahol megfelelőek a tárolás és az elkészítés higiéniás körülményei, az élelmiszerek frissek és megfelelő az elkészítés módja. Válasszunk olyan helyeket, ahol sokan étkeznek, mivel ez általában azt jelzi, hogy az ételek frissek és jó minőségűek.

•         Csak megbízható forrásból származó ivóvizet fogyasszunk. Ha a helyi víz minősége kétséges, válasszunk palackozott vizet. Kerüljük a jégkockákat, hacsak nem biztosított, hogy tiszta vízből készültek.

•         Kerüljük a friss, mosatlan gyümölcsöket és zöldségeket, különösen azokat, amelyeket nem lehet meghámozni vagy megsütni. Óvakodjunk a nyers vagy félig főzött ételek - különösen a húsok, a tenger gyümölcsei és a tojások – fogyasztásától.

Dr. Németh Alíz elmondta, hogy utazás előtt érdemes orvossal is konzultálni, ha egyébként is gyakran vannak különböző gyomor- és bélrendszeri panaszaink, ha hajlamosak vagyunk a stressz hasmenésre vagy meglévő, diagnosztizált alapbetegség esetén is. Ilyen esetekben az orvos ajánlhat olyan készítményeket, amelyeket érdemes magunkkal vinni, esetleg már utazás előtt elkezdeni szedni, mert csökkenthetik a hasmenés kockázatát vagy enyhíthetik a tüneteket az esetleges fertőzés esetén.